Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nápoje - Drinky,likéry, čaje, vše co teče :-)

  ejimz-ikonka.gif

 

 

 

Pěnový koktejl
8 cl mrkvové šťávy, 4 cl ananasové šťávy, 1 ks banánu, 2 plátky mrkve
Banán spolu se šťávami důkladně rozmixujeme s kostkou ledu. Podáváme v úzké dlouhé sklenici zdobené plátky mrkve.
 
 
Ovocné překvapení
1 plátku ananasu, 2 plátky pomeranče, 1 cl šťávy z citrónu, 4 cl ananasové šťávy, jablečný mošt, plátek pomeranče na ozdobu
Ananas a pomeranč nakrájíme na kostičky a dáme do sklenice. Ananasovou a citrónovou šťávu důkladně promícháme, nalijeme na ovoce a dolijeme jablečným moštem. Zdobíme plátkem pomeranče.
 
Východ slunce
15 cl pomerančové šťávy, 2 cl grepové šťávy, 1 cl citrónové šťávy, plátek pomeranče, 1 cl červeného sirupu
Ovocné šťávy důkladně promícháme (můžeme přidat led a míchat v šejkru), nalijeme do sklenice a zdobíme plátkem pomeranče. Na závěr přilijeme sirup.
 
 
Banana mix
1 ks banánu, šťáva z 1 pomeranče, 150 ml nízkotučného mléka, 1 lžička medu, plátek pomeranče
 
Všechny přísady rozmixujeme v mixéru a přelijeme do sklenice. Zdobíme plátkem pomeranče.
 
 
Duch - osvěžení z pouštního pekla
 Duch – tak se jmenuje osvěžující nápoj do parného léta tradičně připravovaný středoasijskými kočovníky. Neustále putují a denně ujdou desítky kilometrů. A to i za velmi teplého počasí. Zatímco si koráby pouště nesou vodu v hrbech, nomádi na tom jsou podstatně hůře. Vždy trpěli nedostatkem tekutin a neustále přemýšleli, jak se cestou osvěžit. Velbloudí mléko bylo kdykoliv po ruce. Jenže,přechovávané ve vacích z ovčí kůže, rychle kyslo.
Procesu nakonec chytře využili ke vzniku jogurtu. Aby byl lahodnější, přidali mátu, která rostla všude kolem a kdosi přihodil i lahodnou okurku. Vznikl tak nápoj, ideální pro dlouhé cesty ve velkých vedrech. Zadržuje se v těle déle než voda, které by musel kočovník vypít velké množství. A s těžkým žaludkem se velmi špatně pochoduje.
 Potřebujete pro dvě osoby:  2 vychlazené bílé jogurty (2x 150g) 200 ml studené vody, špetka soli, sušená máta (lze nahradit čerstvou – cca 4 lístečky)
200 ml studené vody, 1/2 salátové okurky
1. jogurty smícháme v míse s 200 ml studené vody a přidáme lžičku soli
   2. 1/2 salátové okurky omyjeme, necháme ve slupce a velmi nadrobno nakrájíme na maličké kostičky (nestrouhat) 
3. nakrájenou okurku smícháme s jogurtem a přidáme drcenou suchou mátu. 
Pokud nemáme, použijeme mátu čerstvou, kterou jemně promneme, aby získala na vůni a natrháme nadrobno.
4. Takto připravenou směs ručně našleháme, nalijeme do skleniček a vychlazené podáváme.
 
 
 Čajík  na chladné dny
Dobrý ovocný čaj - půl hrnku čaje, půl hrnku červeného vína, náprstek slivovice, citron a med, hřebíček a skořice
 
 
Ořechový likér
ingredience: 35 ks vlašských ořechů (zelené, asi v polovině července), 1,5 l konzumního lihu (jemnější je vodka), 0,5 l převařené vody, 25 ks hřebíčků,kůra ze 3 dobře omytých pomerančů, 5 větších kousků celé skořice cukrový roztok: svaříme 250 g krystalového cukru a 4 dcl vody
Postup přípravy: Ořechy nakrájíme na 1/4 a spolu s pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí dáme do 5-ti litrové sklenice (od okurek, se širokým hrdlem). Zalijeme lihem a vychlazenou převařenou vodou. Zamícháme, láhev uzavřeme a necháme 3 týdny na slunci (za oknem). Poté přefiltrujeme do 3 litrové lahve, přidáme vychlazený cukrový roztok a uložíme ještě jednou na tři týdny. Znovu přefiltrujeme a stáčíme do lahví.
 
 
 
Zázvorový likér
 0,5 l vodky (bez metylalkoholu)  125 g medu (asi 6 PL), 25 g čerstvě nastrouhaného zázvoru  1 oloupaný na plátky nakrájený citron
Necháme louhovat 3 dny, potom slijeme zpět do láhve a večer užíváme 0,5 panáka. Celou zimu nebudeš nachlazená (ý) a chřipka se Ti vyhne !
 

 

Recept na bezinkový likér z květů :15: 
cca 30 ks květů, 1 kg cukru, 1 lžíce kyseliny citrónové2 litry 40% alkoholu ( rum, vodka ), 2 litry vody, 1 litry jablečné šťávy ( 100% džusu )
Květy neoplachujeme a dáme hned  do vody a jablečné šťávy. Necháme do druhého dne a pak přecedíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou, vodku a zamícháme, aby se cukr rozpustil. Pak necháme asi týden ve sklepě nebo dole v lednici. A je to :2: Obsahuje to asi 15% alkoholu, takže takové silnější vínečko :2:
A máme cca přes 5 litrů likéru

 
 
 
 

Ani tvůrce webu není Bůh, proto nejsou vyloučeny chyby a překlepy