Jdi na obsah Jdi na menu
 


Není kněz jako kněz

6. 9. 2010
S jejím svolením ho nabízím k přečtení níže, nebo si ho, spolu se spoustou dalších, přečtěte "v originále" na http://fojtikova.webnode.cz/news/dovolena-v-povodni-postizene-oblasti/

Dovolená v povodněmi postižené oblasti

27.08.2010 21:24
Včera si ženské před kostelem povídaly, že náš pan farář jede na dovolenou. Některé byly zvědavé, kam tak asi jede. Možná špekulovaly, jestli do Řecka, Dolomit, Alp, anebo někam úplně jinam. Kdyby věděly kam, tak by je zřejmě trefil šlak...
P. Zdeněk Stodůlka totiž jede s dalšími dobrovolníky do Frýdlantu a okolních obcí pomáhat odklízet následky ničivé povodně. 

"Vyjíždíme v úterý jednatřicátého srpna. Chceme pracovat do pátku třetího září. Bereme s sebou také Pragu V3S, proto bude pomoc pod záštitou naší farnosti a také projektu PRAGA - HAITI. Chystáme se do oblasti Frýdlantska, konkrétně do malé obce Heřmanice," píše na webových stránkách farnosti P. Stodůlka (www.antoninek.cz).

Doposud se přihlásili tito dobrovolníci: Stanislav Míšek (automechanik) z Blatnice pod Svatým Antonínkem, Vlastimil Šindler (celník v.v.) z Kněždubu, Stanislav Jurčík (stolář) z Uherského Hradiště a blatnický farář P. Zdeněk Stodůlka. Chlapi budou rádi, když se přihlásí další dobrovolníci. Mohou volat na mobil P. Stodůlky: 732 659 439.

"Vyjíždíme osobními auty. Čas upřesníme. Ubytováni budeme na faře ve Frýdlantu. Je nutné s sebou vzít spacáky. Stravování je zajištěno. Nářadí a čistící prostředky nemusíme brát, mají jich dostatek. Potřebují jen techniku, peníze a ruce ochotné pomáhat," píše dále na webu blatnický farář.

Po mši svaté jsem dnes zaslechla, jak se domlouval s jedním ze strážců kaple svatého Antonína, že by do postižené oblasti rád vzal výtěžek z kasiček v kostelíčku na Antonínku. Říká se mu "Chléb svatého Antonína". Letos lidé do těchto kasiček naházeli šestatřicet tisíc korun. Na sever Čech by mělo ale z Blatnice putovat téměř sto tisíc, protože kněz chce k letošnímu výtěžku přidat i část toho loňského.

"Rád bych pomohl konkrétním lidem.Ideální by podle mne bylo, kdyby nám lidé řekli, co potřebují a my jim to z těchto peněz zakoupili," prozradil plány kněz, který je ochotný věnovat svou dovolenou na pomoc potřebným... Tak až někdy někdo bude nadávat, jak si žijí faráři, jak si vozí zadky v luxusních autech a užívají si exkluzivní dovolené za hranicemi našich snů, tak si vzpomeňte, že ne všichni... Najde se mezi nimi hodně obětavých.

Všechny zdravím a přeji Vám, abyste v době nouze vždy narazili na někoho ochotného pomoct, jako je P. Stodůlka a další tři chlapi... Mimochodem: Staňa Míšek je výborný automechanik, který mně kdykoliv opraví auto téměř na počkání... Zlatý chlap se zlatým srdcem. Otec pěti dětí a přesto jede pomáhat kamsi na sever... A k tomu navíc slouží i v kostele... Nejsou všichni věřící hajzlíci, jak se o nich mnozí vyjadřují... Chce to mít jen otevřené oči a koukat, co kdo pro druhé nezištně udělal... Lenka