Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


ObrazekPo přečtení několika příspěvků jsem se rozhodl napsat tento článek, který popisuje a přibližuje atmosféru zápasu 51. kola, kde Vítkovice přivítaly Zlín i s početnou enklávou žlutomodře oděných fanoušků. Hřeje mě u srdíčka a mám úžasný pocit, co všechno jsme byli schopní včera v ČEZ aréně předvést a ukázat. Článek je psaný vyloženě pohledem zlínského fanouška, takže fandům z jiných klubů může přijít nadnesený až zaujatý, ale v tomto případě je mi to upřímně řečeno zcela jedno. Ještě teď mi běhá mráz po zádech, když si vzpomenu co jsem včera zažil...

A přitom to začalo tak úplně normálně, jako každý jiný výjezd. Zasvěcení vědí o čem je řeč, ostatní, nechť si domyslí...:-)

Do Vítkovic jsme přijeli relativně  brzy, takže jsme ještě čtvrthodinku pěkně promrzli před arénou. Když nás ráčeli pořadatelé pustit dovnitř, rozprchli jsme se po stáncích s občerstvením a zahřáli se teplými nápoji i jinými „propašovanými“ tekutinami. V době rozbruslení dorazila druhá námi nečekaná skupinka zlínských fanoušků. Byli to totiž hobby hokejisté, kteří dopoledne odehráli utkání se svými ostravskými kolegy. Rázem bylo v sektoru hosté cca 120 fanoušků hlásící se ke žlutomodrým barvám. Bavili jsme se i tím, jak dva z mladších zlínských fanoušků (Víťo a Zaoriku?) neuvěřitelným způsobem „odcizili“ ve spolupráci s hráči 8 puků, které zůstaly viset v síti za brankou těsně nad plexisklem. Koncem tyče na vlajku šťouchali do kusu černé gumy tak dlouho, dokud nevypadl ven. Neumíte si to představit? To by jsme museli vidět! :-)   Těsně před začátkem zápasu jsme na dálku pozdravili Ernesta Bokroše, který nám zamával.

Od začátku zápasu jsme měli co se hlasitosti týká jednoznačnou převahu, vítkovický fanclub se od ostatních DIVÁKŮ odlišoval pouze velkou vlajkou tamního spolku fanoušků. Ze sektoru za brankou se neustále ozývaly různorodé  pokřiky a chorály, které se halasně a hrdě nesly ostravským palácem. A bylo úplně jedno, že Vítkovice hrají stále o postup alespoň do předkola play off a Zlín víceméně dohrává sezonu z povinnosti a s vědomím, že již mnoho rozruchu v tabulce udělat nemůže.

Domácí byli zaražení, naopak hostující fanoušci se bavili a zápas si plnými doušky uživali. „A všichni ruce nahoru,“ vydal povel k hromadnému fandění jeden z fanoušků nosící dres zlínského fanclubu. Až když byly ruce nad hlavami, mohutným hlasem rozeřval: „Šééévci...“ a  dalších sto hrdel se zákonitě přidalo ke skandování. Bylo úplně jedno, že v polovině zápasu obránce Heš otevřel skóre zápasu, v nastaveném tempu se nepolevilo. Právě naopak. „Máááme ten nejlepšííí hóóókejovýýý chrááám...“ rozezněl se jeden z oslavných chorálů na melodii princezny ze mlejna. Zlínští hráči se museli cítit jako doma. Po většinu zápasu se hrálo za neustálého zpívání, skandování a bubnování fanoušků hostí. „Naši hoši od Dřevnicééé...“ ozval se další z popěvků širokého repertoáru, což dalo pokyn k automatickému vytažení šál nad hlavu.

Stále jsme neměli dost. Dokonce nás poctili svojí návštěvou Skotové, hráči týmu Dundee, kteří v Karviné odehráli nějaký hokejový turnaj. A zapojili se do naší velkolepé oslavy fanoušků Ševců. Jejich příchod do našeho sektoru nabral nový rozměr. Na slova a melodii známé písničky dětské pohádky „Včelka Mája“ se všichni začali točit kolem své osy a potvrdili tím pokračující karneval v režii žlutomodrých barev. S nástupem třiapadesáté minuty startoval na cestu sektorem hostů i žlutomodrý vláček stavěný z rozdováděných fanoušků. I za jízdy se zpívalo a tancovalo. O chvíli později vstřelil Jarda Balaštík svůj 28. letošní gól, kterým  se dostal do čela tabulky střelců před sparťana Tona. „Jáááárda Balaštííík,“ oslavovali příznivci Zlína svého hrdinu. O minutu později Krenželok rozhodl třetí brankou vítkovický triumf, avšak halou se nesl valašský popěvek „Vysoký Jalovec,“ čimž i my  jsme triumfálně uzavřeli naši dominanci ve vítkovické hale.

Po skončení zápasu ještě asi deset minut vydrželi v sektoru, než se hala vyprázdnila, jak jinak za neustávajícího ryku. Přesunuli jsme se do útrob a stvořili tak mezinárodní hromadný snímek s novými kamarády ze Skotska. Přihlížející ochranka a pořadatelé nevěřícně sledovali, co se dělo. Pak již následoval přesun k autobusu a ke svým domovům...

www.daan.estranky.cz                                                                                       Dáán

pozn: Zde ještě přikládám celý text nového popěvku „Včelka Mája“. Mohla by se z toho udělat pěkná tradice, kdy za zpěvu árie Karla Gota bychom se všichni točili kolem své osy...stejně jako včera ve Vítkovicích...   

Učení páni zkušení
Já rád bych Vám teď podotknul
Nikdo z vás nemá tušení
že v dálce stojí malý úl

Z něj každé ráno vyletává včelka Mája
Naše kamarádka včelka Mája
Máme jí co závidět
Výšku z které vidí svět

A o tom vypráví nám potom včelka Mája
Malá uličnice včelka Mája
Mávne křídly Včelka Mája
Mája, Mája...  
Mája, Mája
Mája zas míří mezi nás ...

 

Náhledy fotografií ze složky zlínští fanoušci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář