Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1977-1978 Gottwaldov – Opava 6:4

Tahle bitva by se klidně mohla překřtít na zlínský zázrak na ledě. Beznaděj po první třetině za stavu 0:4 vystřídala euforie z triumfu 6:4. Natřískaný zimní stadion deseti tisíci diváky se bavil jako za slavných prvoligových časů. Předposlední zápas druholigové sezony1977/78 postavil proti sobě Gottwaldov a Opavu. Rozhodující bitva o postup do kvalifikace nabídla také souboj bývalých spoluhráčů, dnes trenérů domácího Bohumila Kožely s opavským Jiří Matějů.

Patnáct stovek příznivců Opavy přivážely autobusy do města obuvi už chvíli po nedělním obědě plní optimismu. A po první třetině měli oprávněný důvod k radosti, neboť jejich tým překvapivě vedl 4:0! V domácím týmu vládla sklíčená nálada z hrozivého skóre. Nikomu nebylo do řeči, někteří šokovaní domácí příznivci to nevydrželi a odešli domů. Vypadalo to, že opavskou agresivitu a tvrdost nemůže nic zastavit.

Ostatní příznivci se ptali: co se děje s naším mužstvem?

Osm minut byla k vidění křečovitá převaha domácích, nervózní domácím však nevycházela koncovka. Vodák dokonce při vlastním oslabení neproměnil sólový nájezd a následně během dvou minut ševci třikrát inkasovali brankami Fühlicha, Vojáčka a Jelena. Třetinu hrůzy dokonal čtvrtou trefou Dubroš.

Brankář Zdenko Gáj, celou sezonu perfektní byl tak otřesen, že po čtvrté brance prchl z ledu. Jenže do cesty se mu postavil kapitán Sedlák a dotlačil ho zpět do klece. Tohle byl první zlomový moment. Všichni hráči i s trenéry mu projevili plnou důvěru. Vyplatilo se. „Důvěra trenérů a hráčů za stavu 0:4 mě znovu postavila na nohy," nechal se slyšet brankář Zdenko Gáj.

Ve 43. vteřině druhé třetiny zavelel do útoku kapitán Zdeněk Čech, který snížil na 1:4. Od té chvíle se valil útok za útokem na opavskou branku, kde do té doby stál jako pilíř brankář Kramný. O další dva góly se postarali smolař z první části Vodák a Veselý.

Bylo zaděláno na drama.

Před zahájením poslední části Leška objel tribuny, svou hůl použil jako taktovku a hecoval tribuny k dalšímu fandění. Po vyrovnávací brance Sedláka by snad spadl, kdyby neměl pevné základy. Bod však ševcům k postupu do kvalifikace nestačil. O vítěznou trefu se postaral Santarius, triumf pečetil svou druhou trefou v zápase Vodák.

„Už to vypadalo beznadějně, ale pak jsme dali góly a šli jsme nahoru. Ale co bych s tím týmem měl udělat? Nic! My jsme chtěli od začátku vyhrát. Ale když nedáš góly, je to těžké. Jakmile jsme dali první gól, ruce se uvolnily, chtění a nadšení se provalilo a oni z toho byli úplně deprimovaní. Potom už vše propuklo v nadšení a závěr byl impozantní. Vypadalo to, jako bychom udělali něco zázračného, ale neudělali jsme zázračného vůbec nic. Jen jsme od začátku chtěli vyhrát,“ vyprávěl po letech tehdejší hlavní trenér Gottwaldova Bohumil Kožela.

Ohlasy po obratu v zápase s Opavou a před startem kvalifikace 1978 proti Zvolenu....

Bohumil Kožela, trenér Gottwaldova: „Úroveň NHL byla letos výrazně slabší, protože mužstva na špičce, zejména TJG a Opava nepředváděla výkony z posledních let. Naše mužstvo bylo oslabeno o několik hráčů, kteří nastoupili vojenskou službu. Proto jsme počítali s 2.-3. místem. Důvodem úspěchu byla slabší hra Opavy na začátku soutěže a skutečnost, že nás výkon se od nového roku velmi zlepšil. Přispělo k tomu ustálení jednotlivých formací. S kolektivem se také sžily naše nové posily Gáj, Leška, Rosický. Kvalifikace bude velmi vyrovnaná. Nevýhodou pro nás je, že začínáme v domácím prostředí. V prvních zápasech se mužstva teprve seznamují. V přípravě na kvalifikaci počítáme s dvoudenním odpočinkem a příští týden se budeme věnovat nejdříve intenzivní přípravě na ledě a koncem týdne herní stránce, která bude zaměřena konkrétně na hru soupeře.“

Petr Kašťák trávil v Gottwaldově dovolenou, zápas si nenechal ujít. „Máte dobrý kolektiv, svou sílu prokázal za stavu 0:4. Myslím, že mu hodně pomohlo fantastické obecenstvo.“

Dvojice obránců Zdeněk Venera – Miroslav Michalovský z Trenčína: „Jsme rádi, že jsme viděli takový boj. Zda se vrátíme do Gottwaldova? Rádi, když se bude hrát I. liga...“

Kamil Svojše, jeden z trenérů Dukly Trenčín: „Pokud budou hrát Gottwaldovští tak jako ve druhé a třetí třetině s Opavou, neměli by mít kvalifikaci problémy. I když Zvolen je obvzláště doma nebezpečným soupeřem.“

43. kolo: 5. března 1978 TJ Gottwaldov – Opava 6:4 (0:4, 3:0, 3:0)

Branky: 38. a 53. Vodák 2, 21. Čech, 34. Veselý, 48. Sedlák, 50. Santarius – 10. Führich, 12. Vojáček, 12. Jelen, 16. Dobruš. Rozhodčí: Sirotek – Kokš, Moravec. Vyloučení: 4:9. Navíc Blanovský (Opava) na 5 minut za hrubost. Využití: 3:1. Diváků 10 000.

Autor: Daniel Ostrčilík s využitím archívů