Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1966 - 67 VŽKG Ostrava - Gottwaldov 0:2

Po skončení zápasu se všichni hráči sjeli k „náhradnímu“ brankáři Vyoralovi, aby mu vzdali hold za výkon. Před utkáním panovala v řadách funkcionářů Vítkovic radost, hlavně, když se dozvěděli, že nechytá Valášek. „To máme zápas vyhraný, Vyoral, ten je děravý jak síto,“ řekl jeden z nich. Už však nevíme, co řekl po utkání. „Ať žije „Vorvik“, skandovali  příznivci Gottwaldova přezdívku oblíbeného brankáře a svého hrdiny.

Právě u Františka Vyorala, který vychytal všech 33 střel a svou první nulu (a jedinou) v prvoligové kariéře, se zrodil základ úspěchu. Všichni hráči k němu přispěli svým dílem. Každý podle svých možností a schopností.

V existenčním zápase o záchranu nejvyšší soutěže po dlouhé době jsme viděli obětavou hru všech hráčů. Jeden nahrazoval druhého, jeden druhému pomáhal. Vzájemně se zaskakovali, povzbuzovali. Tvořili kolektiv, který dokázal, že hokejová abeceda není pro něj vždy cizí. Je to poznání tím cennější, že jsme se o tom přesvědčili v době, kdy nervy hráčů jsou vybičovány na maximum. Ševci jsou totiž sedm s čtyřbodovým náskokem na právě poslední Ostravu.

Ve 3. minutě hrál Koutného útok přesilovku pěkným „zámkem“, ze kterého však nic nevytěžili. V 17. minutě se do gólové šance dostal domácí Richtár, ale Vyoral mu šanci zlikvidoval. V 21. minutě se Miroslav Vlach dostal před Vyorala, ale brankář Gottwaldova byl na místě. V polovině zápasu v oslabení Bavor neproměnil sólo, jelikož v rychlosti nezpracoval kotouč. Ve 34. minutě šli ševci do vedení, když Josef Kožela proměnil údajně sporně nařízenou přesilovku za vyloučení Rychtáře. Ve 40. minutě hosté mohli vést už 2:0 po krásné akci Maršíka, po které zakončil Trtílek příklepem těsně vedle.

Ve 42. minutě byl už ostravský Ševčík překonaný střelou Svojšeho, jenže jej zachránila tyč. O minutu později se už ale ševci radovali, když akci Šímy zužitkoval Klíma. Pak už hosté hráli klidně se snahou co nejdéle udržet kotouč na holi. Zápas se ale dohrával za stálých šarvátek nejen na ledě, ale i na střídačkách. V závěru zůstalo jen několik málo jedinců, kteří si zachovali alespoň relativně chladnou hlavu.

Utkání řídili Černý z Litvínova a Vavrík z Bratislavy. „Ani oni však nepostřehli, že v 17. minutě hráli domácí patnáct vteřin v sedmi hráčích na ledě. Svojše byl úmyslně zraněn ránou hokejkou do hlavy a Šmíd tři minuty před koncem napadl ze střídačky gottwaldovské hráče a mlátil je hokejkou po hlavách. Jediné štěstí, že postižení měli ochranné přilby,“ popisoval tehdejší tisk.

Vladimír Kobranov (trenér TJ Gottwaldov): „Počítali jsme s tím, že zápas bude nervózní, hlavně ze strany soupeře. Náš dvoubodový náskok v tabulce je totiž nutil k maximální snaze zápas rozhodnout za každou cenu. Naše taktika důsledně bránit a vyjíždět k jistým brejkům vyšla stoprocentně. Jakmile domácí začali prohrávat, svázaly se jim ruce i nohy a protože jsou nervově labilní, začali to zbytečně mydlit. Svojše má otřes mozku, Pískání, zdržování hry po jediném vrácení do obranné třetiny, tak, jak ho uplatňoval, rozhodčí Czerný, jsem dosud nezažil.“

Ladislav Staněk (trenér Vítkovic): „Mohl bych opakovat to, co řekl Kobranov. I když jsme hráčům maximální význam utkání nezdůrazňovali, uvědomili si ho už příliš brzy a hru nezvládli. Vyloučení (Grábl a Šmíd třikrát) s námi pořádně otřáslo, protože jsem už neměl při oslabení koho poslat na led. Když nedovedeme proměnit tolik vyložených šancí, jako znovu včera, pak není divu, že prohráváme.“

Jiří Anton (komisař utkání – ústřední trenér): „Gottwaldov vyhrál po zásluze, protože byl lepší. Hrál klidněji a lépe kombinoval. Někteří hráči produkují zastaralé hokejové prvky (Maršík, Kožela). Vítkovice však tím, že nerozehrávají hned ve střední třetině, oslabují účinnost svých útočníků.“

33. kolo 19. února 1967 VŽKG Ostrava - Gottwaldov 0:2 (0:0,0:1,0:1)

Branky: 34. J. Kožela, 42. Klíma. Rozhodčí: Czerný a Vavrík. Vyloučení: 9:5. Využití: 0:1. Diváků: 10 800. Zásahy brankářů: Ševčík 12 (6, 3, 3) – Vyoral 33 (6, 14, 14).

VŽKG Ostrava: Ševčík – Kasper, Šmíd, Metelka, Richtár – Střílka, Janiurek, Vlach – Juřica, Grábl, Matěj – Gelnár, Mec, Brtáň.

TJ Gottwaldov: Vyoral – Landa, Z. Poláček, Svojše, B. Kožela – Maršík, J. Kožela, Trtílek – Heim, Koutný, Bavor – Kašťák, Klíma, Šíma.

Daniel Ostrčilík s využitím dobových archívů

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář