Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


O Čajánka s Rachůnkem jsem měl velký zájem, hlasí Vladimír Vůjtek

15. 8. 2008

KRAVAŘE 14.8.2008 V noci z neděle na pondělí dorazili do sportovního komplexu Buly Aréna hokejisté Dynama Moskva společně se třemi krajánky. Útočník Petr Čajánek, obránce Karel Rachůnek a hlavní kouč ruského mužstva Vladimír Vůjtek se naskok vrátili domů do České republiky. Všichni hráči celý týden polykají tvrdé tréninkové dávky, aby se kvalitně připravili na nadcházející jubilejní první ročník Kontinentální ligy, jenž startuje začátkem září. Výprava, jenž čítá třicet hokejistů, včetně sedmi lidí z realizačního týmu bude v Kravařích pobývat přesně deset dní. Zpět do vlasti se vracejí 20. srpna.  

 

Sedmitícícové městečko Kravaře leží pouhých osm kilometrů západně od Opavy. MěstoBuly Aréna z venku se může pochlubit i slavnými rodáky jako jsou bývalý prvoligový brankář Gottwaldova šedesátých let, později úspěšný vsetínský trenér Horst Valášek, jenž s Valachy vybojoval dva mistrovské tituly, nebo bývalý reprezentační kouč Alois Hadamczik, jehož syn Marcel je předsedou zájmového sdružení Buly Aréna. Do útrob arény je možné se dostat několika způsoby. Přes recepci a restauraci, klasickým vchodem pro veřejnost kolem pokladen, nebo přes vrátnici zadním vchodem od tenisových kurtů a umělé travnaté plochy. Tam však narazíte na paní vrátnou. “Hráči potřebují trochu klid, občas tady pobíhají malí fanoušci, kteří žadoní o autogram či hokejku. Zde by se správně neměl kromě hráčů, realizačního týmu a novinářů nikdo dostat,” žádá si o akreditaci a pokračuje. “Byli tady i hokejisté Petrohradu. Jim jsem alespoň trochu rozuměla. Ale těm, co jsou tady dnes, tak nerozumím vůbec. Aspoń, že je tady pan Vůjtek s Čajánkem a Rachůnkem. Oni nám vždy rádi přetlumočí, co potřebují,” povídá paní již v pokročilejším věku, která se střídá ještě s kolegou. Také si pochvaluje, jak jsou ruští hráči slušní. “Vždycky pozdraví a zatím nezpůsobili žádnou škodu,” říká. Kolem nás právě prochází oba Češi ve službách Dynama. “To byl Čajánek a Rachůnek, že? Pletou se mi, nevím, který je který,” směje se.

 

Hráči jsou po celý týden rozděleni do dvou skupin. Jedna trénuje na ledě pod koučem Vůjtkem a trenérem brankářů Michailem Štalenkovem, druhá pak tráví Buly Aréna zevnitřhodinu na umělé trávě určenou pro fotbal, kde za dozoru asistenta trenéra Ravila Jakubova provádí různé cviky na výbušnost a vytrvalost. Nechybí ani kvalitní strečink. V areálu je k dispozici i hotel tenisová hala, fitness centrum, basketbalové a volejbalové hriště, bowling aquapark a sauna. Když mají hráči čas, mohou využít i golfové hřiště v blízkosti zámku, kde však místo relaxačního golfového turnaje absolvují výběhy do terénu. Samozřejmostí je i stylová restaurace, kde je možné potkat všechny hráče. “Dynamo už tady bylo minulý rok a líbilo se jim tady. Nakonec já to tady taky znám. Je tady krásné prostředí a všechno, co potřebujeme, je k dispozici,” pochvaluje si kouč Vladimír Vůjtek, jenž měl svou zásluhu, že do týmu přišli i oba čeští hokejisté. “Vedení si je vybralo v době, kdy já už jsem byl v Moskvě. Společně jsme na tom pracovali a byl náš zájem tyto dva hráče dostat do Moskvy, třebaže se tam objevily i nabídky dalších klubů. Jsem rád, že se to povedlo,” spokojeně prohlašuje. Vzápětí dodává, že oba vytoužené hráče zná z dob jejich mládí. “Petra Čajánka jsem vlastně přivedl do dospělého hokeje, když jsem trénoval ve Zlíně. Karel tam byl tenkrát v juniorce. Karla jsem měl už v Jaroslavli před šesti lety. Patří mezi hráče, kteří jsou poctiví v přípravě a jsou to parádní kluci i do kabiny. Proto byl z mé strany o ně velký zájem,” prozrazuje stěžejní důvody, proč si oba přivedl do kádru.

 

trenér Vladimír VůjtekPrvní sezona nové evropské soutěže přinese velmi zajímavou a dramatickou podívanou. Téměř všechny mužstva posílila a mají tak kvalitní kádry, které mohou bojovat o titul. Který z klubů to však bude? To si Vůjtek netroufá odhadovat. “Těžko říct. Mnoho klubů posílilo, tím se ta liga stala velmi silnou organizací. Přišlo tam několik skvělých hráčů, kteří by mohli bez problému hrát v prvních dvou pětkách v NHL. Všech devět mužstev chce hrát o titul, povede se to však pouze jednomu,” konstatuje český stratég, který má v Rusku výbornou pověst. Mnoho hráčů i trenérů je vystaveno stále se opakujícím dotazům o srovnání s kanadsko-americkou hokejovou ligou. Množí se názory, že již dnes, kdy do jejího začátku chybí zhruba půl měsíce, může nejlepší lize na světě konkurovat, jak v otázce financí, platů hráčů i zázemí v arénách. Hlavní kouč moskevského Dynama však volí opatrnější slova. “Abych se přiznal, nejsem moc expert na NHL, já těžko můžu srovnávat. Fakt je ten, že ruská liga jde nahoru, proto bude kontinentální liga velice kvalitní. Je to teprve první ročník, ale od tří do pěti let se při stejném zájmu o hokej, jaký je v Rusku dnes, se klidně může srovnávat s NHL,” zakončuje Vůjtek.

 

Hlavně, že jsme se dostali domů, žertuje Čajánek

 

Petr ČajánekKe slovu se dostal také Petr Čajánek, jenž tráví chvíle na ledě i momo něj hlavně s českým spoluhráčem Karlem Rachůnkem. Také on dostal prostor zhodnotit jejich dosavadní přechodný domov. Předtím však s úsměvem žertuje. “Nám se s Karlem hlavně líbí, že jsme se dostali domů, že jsme v Čechách.” S vážností ve tváří následně dodává: “Ale ted vážně. Areál splnuje všechny předpoklady a podmínky po všech směrech. Je to tady fakt pěkné. I kluci, kteří už tady minulý rok byli, jsou tady po všech stránkách spokojení...”

Trenér Vůjtek svým svěřencům naordinoval velmi pestrý program. Hráči se jistě nenudí. Český forvard stručně prozrazuje denní režim. “Ráno máme na 8:30 snídani, potom je na 9:30 první fáze na ledě a v posilovně, kdy se obě skupiny po hodině a půl prohodí a večer máme zase led na hodinu a půl, nebo na dvě hodiny, podle toho jaký je program. Nakonec ještě nějaký výběh po okolí,” upřesnuje.

 V Dynamu Moskva se setkal s trenérem, jenž ho do seniorského hokeje v sezoně 1993/94 přivedl. Během své bohaté kariéry v české extralize i v NHL zažil mnoho trenérů s různou filozofií, kterou se snaží své svěřence přesvědčit. “Já jsem už těch různých stylů a trenérů zažil hodně. Pana Vůjtka si pamatuji ještě z dob, kdyKarel Rachůnek a Petr Čajánek mně trénoval ve Zlíně. Je to hodně podobné. Ve svých představách a přesvědčeních zůstává stejný. Má nápady stejné, jako měl dřív. Pořád se zatím usmívá, uvidíme až v sezoně, jestli mu budeme dělat radost i nadále. Vždycky se to hodnotí až v okamžiku, jak je mužstvo úspěšné. Když se v sezoně vyhrává, pak každý hráč ten dril rád podstoupí,” říká centr “červené” formace, jehož spoluhráči jsou švédský střelec Mattias Weindhandl a ruský technik Alexej Kaljužnyj. Záda jim kryjí ruský matador Alexej Žitnik a právě Karel Rachůnek.

 Ti, co měli štěstí a zahlédli na zápase Zlína s Kometou Brno oba české hráče ve službách Dynama se mohli udivovat, co dělají ve Zlíně. Podle slov hráčů to nebylo nic neplánovaného. “Věděl jsem, že se dostaneme domů, bylo to takhle domluvené. Byli jsme rádí, kdy jsme se po těch pěti týdnech dřiny dostali na čtyři, nebo pět dní domů a mohli jsme se vidět s rodinou. Zároveň si vyřídit věci, které ještě nebyly hotové, ale že by nám zbýval na něco čas, to zase říct nemůžu.” poznamenává “Čája” a vydává se směrem k počítači s internetem.

 

www.daan.estranky.cz Dáán

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář