Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1973/1974 Gottwaldov - Ingstav Brno 7:1

Stadion praskal ve švech, hrozny zvědavců visely dokonce na konstrukci, střecha se chvěla. Bylo vyprodáno. Oficiálně jedenácti tisícovkami lidí. A ševci hráli jako z partesu. Překvapil zájem diváků, hra i výsledek.

První třetinu byl k vidění výborný hokej, Gottwaldov exceloval a produkoval hru prvoligové úrovně. Byl to nápor, po jakém trenéři neustále volají - hrát od první minuty a naplno. Tentokrát se tak stalo, protože to byla i otázka prestiže. Než se Ingstav stačil zorientovat, poslal Svoboda ukázkovým bodyčkem Bartoně za mantinel. Rozhodčí však zákrok kvalifikovali jako faul.

V 5. minutě v přesilovce načal vítězné tažení Hanačík bombou od modré v okamžiku, kdy jeho spoluhráči clonili brankáři ve výhledu.

Oba týmy hrály ve strhujícím tempu, ševci měli však jasnou převahu. A v 15. minutě Dolák číhající před brankářem zachytil přesnou přihrávku Plíhala zpoza branky - 2:0.

Nadšení diváci skandovali „Deset, deset…“

V 18. minutě při hře čtyři na čtyři Dolák po nájezdu od modré zvýšil na 3:0. Bylo to více, než se čekalo.

Druhá třetina se stylem hry nelišila od předchozí. Už v začátku hrál Instav přesilovku, jenže vůbec nevystřelil a spíš to vypadalo, že přesilovku hráli ševci.

Ve 24. minutě nahrál Václav Králík Bršlicovi - 4:0.

Brankář Daněk odjel ke střídačce, trenér Slavomír Bartoň jej ale poslal zpět. O tři minuty později po přihrávce Hanačíka Bršlica poslal popáté puk za záda a poté už ho trenér Brna vyměnil. V polovině zápasu v přesilovce měl velkou šanci Dolák, ale sám v tutové pozici nedokázal gólmana přehodit. O pár minut později zaváhání napravil a přidal šestou branku, kterou pečetil hattrick.

Na ledě to vřelo, ale nálada v hledišti byla velká. Ovšem o chvíli později schladil brněnský Hájek, který poprvé a naposledy překonal Králíka - 6:1.

Vzruch opadl, Gottwaldov se dostal do útlumu a dokonce si zavařil, jelikož se nechal třikrát za sebou vyloučit. Na trestnou lavici postupně odešli Dolák, Vašek a v závěru Herčko. Jenže Brno přesilovky nevyužilo.

Ve třetí třetině nasazení opadlo. Za rozhodnutého stavu šlo ševcům o to nedovolit korigovat výsledek. Čekaly se sólové akce Bavora, ten však zapadl do průměru. Naposledy si diváci od plic zakřičeli v 16. minutě, kdy V. Králík po přihrávce Svobody doklepl na 7:1.

Celkově se hrál výborný hokej, ve vší slušnosti. Skóre narůstalo, Gottwaldov je potřeba pochválit. A diváci by zase neměli čekat, až přijede Ingstav. Už v neděli od 17 hodin se ševci postaví Ústí nad Labem, kdy zakončí doma polovinu soutěže Národní hokejové ligy (NHL).

Buďte při tom!

20. kolo 25. listopadu 1973 Gottwaldov - Ingstav Brno 7:1 (3:0,3:1,1:0)

Branky: Dolák 3, Bršlica 2, Hanačík, V. Králík - Hájek. Diváků: 11 000. 

HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Zdeněk Kepák (první trenér TJ Gottwaldov): „Dobré, né?“

Jaroslav Stuchlík (druhý trenér TJ Gottwaldov): „Měl bych poděkovat Bavorovi, že v denním tisku navodil atmosféru. Diváci před utkáním stejně jako hráči prognózy četli. Tipoval jsem, že dáme šest branek. Věřil jsem, že zvítězíme. Potvrdilo se, že na dobrý hokej máme. Že musíme být ale správně naladění a musíme mít obavy a respekt před soupeřem. Pak hrajeme! K Ingstavu? Není náhoda, že už dali letos tolik branek. Mají kvalitní útočné řady, obrana je však slabá. Pokud na ně nedokáže soupeř hrát útočně, nebude úspěšný. Koho pochválit? Byli jistí hráči, kteří nesli tíhu utkání. Pochválil bych J. Králíka v brance, Zajíčka, Hanačíka, Maršíka, Vodáka, Doláka, Vaška Králíka. Dík za dobrý výkon však patří celému kolektivu.

ZAJÍMAVOSTI

Invaze motoristů byla v neděli podvečer tak silná, že parkoviště pod zimním stadionem a přilehlé ulice zažily rekord. Podle poznávacích značek vozidel jsme se mohli přesvědčit, že jihomoravským hokejovým derby žila celá Morava.

Zatěžkávací zkoušku prodělala i městská doprava. Na lince M a D čekali hokejoví příznivci beznadějně téměř hodinu, ale na zastávce Růžová téměř nezastavoval. Nakonec se netrpěliví přemístili na konečnou „céčka“ na Podhoří, odkud se, i když se zpožděním dostali pod stadion. Další překvapení je čekalo u pokladen. Takové fronty už dlouho nepamatují.

Trenér Ingstavu Slavomír Bartoň před utkáním řekl: Nemáme co ztratit. Hlavně nesmíme prohrát 1:5, to by při konečném účtování mohlo rozhodnout. Po utkání uznale ocenil výkon TJG.

Po vítězném utkání bude chuť hokejové body zapít - uvažoval vedoucí bufetu před Tržnicí a pohotově začal čepovat pivo. To ocenili hlavně fandové, kterým důkladným povzbuzováním vyschly hlasivky.

Bylo to velké utkání a znovu se potvrdilo, že nejlepší reklamou je a bude výkon na ledě. Část brněnského tisku, která už řadu týdnů vytváří kolem mužstva Ingstavu glorilu jasného vítěze NHL, svou reklamou hráčům tentokrát nepomohla. Ba naopak ti pod tíhou odpovědnosti znervózněli a brzy šli do kolen.

Autor: archív klubu (Ph), s úpravou Daniela Ostrčilíka.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář