Jdi na obsah Jdi na menu
 

NĚCO O BARVÁCH

article preview

BARVY NÁS OVLIVŇUJÍ

 

Podle doktora Maxe Luschera, mají barvy hluboce zakořeněný psychologický význam. K objasnění tohoto významu je třeba vrátit se do časů, kdy lidé ještě žili v divočině.

jasně žlutou barvou = denní světlo - znamená nový den, jasný začátek

tmavě modrá nebo černá - noci, která je dobou odpočinku a časem k obnovení sil v bezpečí úkrytu, ale také s sebou přináší strach z neznámého

zelená - je příslibem potravy a léčivých vlastností rostlin

červená - zejména nahnědlý odstín této barvy, představuje barvu krve a je tudíž spojována s agresí.

 

Ve viditelné části elektromagnetického spektra vnímáme barvu červenou, oranžovou, žlutou, zelenou, modrou, inkoustově modrou a fialovou. ( spektrum jako tkové se skládá z elektromagnetických vln včetně rentgenových a také z infračerveného a ultrafialového záření, které však okem nevidíme ) Vlny, které vyvolávají vjem červené barvy, měří 700 nanometrů. Vlny, které vyvolávají vjem fialové, měří 400 nm. Říká se, že červené vlny jsou "dlouhé" a fialové "krátké".

 

Výzkum psychologických účinků barev ukazuje, že vlny z dlouhé části viditelného spektra = červená, oranžová a žlutá mají tendenci nervový systém vzrušovat, protože zapojují sympatickou část autonomního nervového systému. Vlny z krátké části viditelného spektra = zelená, modrá, tmavě modrá a fialová nervový systém spíše uklidňují, protože zapojují jeho parasympatickou část.

 

 

Barvy do bytu...

 

Černá a modrá ve správném poměru vedou až ke zdokonalení člověka. V nadbytku naopak vyvolávají depresivní prostředí. Do bytu je vhodné v těchto barvách volit doplňky ke zdůraznění detailů - kraj nebo rám obrazu. Odstín modré by měl být spíše světlejší, jasnější.

 

Zelená, svěží zelená, je barva vitality, má regenerační účinek na organismus a zotavuje po namáhavém dni. Zelená stimuluje růst kostí, dobré držení těla, silně léčí játra a močový měchýř, povzbuzuje trávení. Nadbytek zelené ale může způsobit nadbytečný idealismus.

 

Barva červená je stimulující a pulsující barva. Ve správném poměru povzbuzuje vášeň a sexualitu, je to společenská barva, která vytváří náladu a zanechává dojem.V bytě je vhodné v této barvě volit doplňky ve formě svíček, krytů lamp, polštářů, atd. Červená podporuje chuť k jídlu, takže pro lidi s nadváhou je nevhodné mít červenou kuchyň či doplňky v ní. Při nadměrném použití může červená barva vyvolat agresivitu, migrény, netrpělivost a neklid.

 

Žlutá je barva inspirující, aktivuje introvertní lidi. Je dobrým pomocníkem proti nechuti k práci a proti únavě. Je to barva slunce, dodává radost a teplo. Je příjemné mít ve žluté ložní povlečení, polštáře i prostěradlo.

 

Bílá je barvou čistoty a kultivovanosti, také barvou nevinnosti a rezervovanosti. Zdůrazňuje existenci světla. Hodně oslňuje a působí namáhavě na oči.

 

Šedá je barva neutrality, opatrnosti a ochoty ke kompromisům. Stříbrná šedá je jako paprsek světla či očekávané naděje.

 

Barevné vybavení bytu může silně působit na naše nálady a také na naše zdraví. Barvy v nás vyvolávají pocity, emoce, nalaďují nás na určité frekvence, které se přenášejí do našich životů. Je proto dobré správně a cílevědomě volit barevné ladění v bytě, kanceláři, restauracích, úřadech - abychom dosáhli požadovaného účinku na každého přítomného.

 

 

BAREVNÉ SVĚTLO PRO ZDRAVÍ 

ČERVENÉ

 

- pozitivně ovlivňuje naše pohybové ústrojí, srdce, plíce, svaly, hojení ran, nemzes, vypadávání vlasů.

 

ŽLUTÉ ( až oranžové )

 

- podporuje zažívací ústrojí, aktivuje žaludek a střeva, ledviny, játra, lezinu, povzbuzuje nervy

 

MODRÉ

 

- blahodárně působí na genitální oblast a na nervy, léčí nespavost, poruchy vaječníků a varlat, záněty, bolesti, kornatění tepen, únavu, pubertální potíže a impotenci.

 

ZELENÉ

 

- pomáhá při kataru průdušek, zánětech kloubů, černém kašli, dně a duševních poruchách.

 
 

Přihlášení

Kategorie

Poslední fotografie



Statistiky

Online: 1
Celkem: 791767
Měsíc: 3750
Den: 121