Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish
article preview

NAŠE FARMA

OuessanFarma.cz se zabývá chovem nejmenších ovcí na světe s názvem Ouessantská ovce.

dsc_7311.jpg

 

Jsme malá rodinná farma v Moravskoslezském kraji.

Chováme plemenno Ouessantské ovce v původní černé barvě a hnědé barvě. Zaměřujeme se pouze na chov plemenných zvířat, která jsou zapsána v Plemenné knize České republiky. 

Produkujeme plemenná zvířata určená do dalších chovů a na zahrady a parky.

 

 

 

Něco málo z našich začátků

Prvním impulzem bylo zajistit údržbu zahrad, sadu a pastvin ve svahovitém terénu. Hledali jsme vhodné plemeno ovcí, které nebude výrazným způsobem poškozovat zahradu svoji váhou. V zologické zahradě nás oslovilo svým výrazným exteriérem a svou odolností plemeno Ouessant. Protože máme zkušenosti z chovem různých zvířet věděli jsme, že chceme chovat pouze čistokrevná plemenná zvířata. V roce 2011 náš chov započal pořízením berala linie Nostica a 3 ks ovcí.

Dalším důvodem výběru toho plemene bylo jeho přátelské chování.  Díky své velikosti se s ovcemi snadno manipuluje, nezatěžují tolik půdu a pečují o naše zahrady a pozemky. Jsou nenáročné a velmi dobře se uplatní i tam, kde už by komerční plemena neprosperovala. Ovečky jsou kontaktní a přátelské.

Nyní již vedeme kvalitní stádo o přibližně 10 liniích beranů v kontrole užitkovosti. Pravidelně provádíme zdravotní testy, genotypizace, parentitu. Klasifikujeme berany na nákupním trhu a účastníme se výstav SCHOK z.s. Nabízíme plemenné beránky a ovečky k prodeji  se zárukou kvalitního čistokrevného plemenného chovu se Zootechnickým osvědčením.

Jsme členy Svazu chovatelů ovcí a koz z.s. a Klubu chovatelů plemene ouessantská ovce.

 

Sídlo firmy

Naší farmu najdete na adrese Dětmarovice č. 411, 73571 v Moravskoslezském kraji. Dominantou obce je tepelná elektrárna Dětmarovice. Obec se rozkládá blízko hranice s Polskem. Hlavní ráz obce plyne z rozsáhlých lesů a zemědělsky obdělávané půdy.

 

Statistiky

Online: 1
Celkem: 181472
Měsíc: 4020
Den: 156