Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish
article preview

JAK VYPADÁ CHOVATELSKÝ ROK NA NAŠÍ FARMĚ

Leden, únor

Leden u nás začíná odstavením plemeníků z harémů a jejich přesun na beraniště k ostatním beranům. Mladí beránci jsou na svém samostatném beraništi. Je to hlavně proto, aby je dospělí plemeníci neutlačovali. U bahnic  provádíme kontrolu březosti ultazvukem ve spolupráci s plemenářem. 

 Tyto zimní měsíce jsou pak náročné na průběžné zajišťování přísunu krmiva do krmelců. Krmení se skládá ze sena a senáže. Pravidelně kontrolujeme kondici zvířat pohmatem na zádové svalstvo a pokud je to potřeba přilepšíme ovečkám i beranům ječmenem nebo granulovaným krmivem pro ovce. Je možno přidat i řepné řízky nebo jablko, mrkev.

Zvířata musí mít zajištěný trvalý přístup k čisté nezamrzlé vodě a minerálním lizům. Plnění napaječek je každodenní záležitost i přes to, že ouessanti si vodu často berou ze sněhu. 6 týdnů před bahněním se do výživy zařazuje liz BREBUGEST pro březí ovce.

Březen, duben 

V březnu začíná období porodů. Probíhá příprava chléva na porody - jeho rozdělení na menší oddělení, podestýlka ze sena a slámy, napaječky, evidenční tabule, dsc_6560.jpgváhu a pytel na vážení, atd. 

Ovce se 5 dní před prvním termínem porodu převádí do chléva a rozdělují se do jednotlivých oddělení podle předpokladu termínu porodu. Nůžkami se jim ostříhá vlna kolem vemene, aby se jehňata po narození bez problémů napila. Následně probíhá opakovaní kontrola bahnic. Porod obvykle probíhá bez větších problémů.

Po porodu se musí jehňatům ihned podat přípravek na podporu střevní mikroflory.

Sleduje se, zda všechna jehňata sají mléko. Provádí se vážení narozených jehňat. První označení provádíme barevnými stuhami ihned po porodu. Na stuze jehněte je vždy fixem napsáno číslo ušní známky matky jehněte (používáme stuhy, které se dávají kravám na nohy, jsou na suchý zip a snadno se pak odstraňují).

Zhruba v 1. měsíci věku jehněte je označíme ušními známkami. Toto provádíme, protože po narození jsou pro jehňata i ty nejmenší známky velké. Porodní váhy našich jehňat se pohybují 1,4-1,8 kg.

Za týden po porodu jehňata s matkám začínáme převádět na pastevní porost s příkrmem sena. Na konci měsíce dubna provádíme kontrolu stáda, úpravu paznehtů a odčervení.

Květen, červen, červenec, srpen

dsc_8291_222.jpgOvce jsou trvale s jehňaty  na pastvě. Jedná se o celkem klidné období. Ve 100 dnech  jehňat probíhá za přítomnosti plemenářky vážení jehňat a jejich první hodnocení.

V červnu probíhá stříhání ovcí, kontrola a úprava paznehtů, kontrola výživové kondice jehňat i matek. 

V červenci provádíme celkovou kontrolu zdravotního stavu stáda s veterinářem, odběr krve na kontrolu zdraví,  genotypizaci. Plemeníci jsou celou dobu na samostatné pastvině. Roční beránci připravovaní na klasifikaci jsou také odděleny na samostatné pastvině. Na pastvinách mají ovce trvalý přístup k minerálnímu lisu s kamennou solí a lizu PHYTOVERS.dsc_7792.jpg

 

Září, říjen

Nejpozději  na začátku září oddělujeme jehňata od ovcí, aby se ovce připravily na další cyklus březosti. 

 Provedeme parazitologická vyšetření a odčervení stáda, ošetření paznehtů. Provádí se kontrola bahnic před připouštěním. Sestavujeme  připouštěcí plán ve spolupráci s plemená

Začátkém  října sestavíme harémy bahnic s přiděleným plemeníkem, obvykle připouštíme na dva harémy (tedy dvěma plemeníky). Říje je u ovcí ouessantských velmi výrazná.

 

image2ff.jpeg
 

Listopad, prosinec

Plemeníky převádíme na zimní beraniště a stejně tak mladé beránky  umisťujeme na samostatné zimoviště.

Z uvedeného vyplývá, že potřebujeme dvě zimoviště pro berany a dvě samostatné pastviny pro harémy. Plemeník je v harému přibližně do začátku ledna, kdy je oddělen a vrácen k ostatním plemeníkům.

 

 

            

 

 

Statistiky

Online: 2
Celkem: 181452
Měsíc: 4033
Den: 176