Jdi na obsah Jdi na menu

09. kapitola - Phakding

         13. dubna 2013 jsme z Namche Bazaru odcházeli a dnešního dne 25. dubna se do Namche do výšky 3.468 m n. m. vracíme.
         Nakoukneme do hodně skromného muzea v místním klášteře, kde mě zaujaly fotky zaznamenávající proměnu zástavby za posledních 50 let. Osada se změnila k nepoznání, ostatně jako spousta měst, městeček a vesnic za stejné období u nás doma. Vyvrcholením pobytu na tržišti potravin pro místní je kontrola řeznictví. Musím obdivovat naše odhodlání objednat si večer jačí stejk. Jenže jako kontrastní protiklad jsou i v Namche Bazaru moderní prodejny s platebními terminály, reprezentativní restaurace, pizzerie, pekařství, banky a hotely. V Namche Bazaru se usazuje jaro, raší listy na stromech a ze země se vynořuje cosi zeleného. Honza na posteli rozloží nově zakoupenou mapu Mera Peaku. 18. dubna jsme naposledy seděli u stolu s Vláďou a Janou. Od 15. dubna každá dvojice hledá dosažení vlastních cílů. 11 den od zahájení nezávislého putování jsme zase pohromadě v Liquid baru.
         K pivu si objednáme Potato Chipsy. Poněkud nás zaskočí, když nám k předpokládaným bramborovým lupínkům přinese 4 vidličky. Další den sedíme znovu v baru Liquid a očekáváme promítání dalšího filmu. K pivu si tentokrát objednáme oříšky. Barman se nenechá zaskočit a opět nás překvapí, když nám nejdřív donese 4 lžičky. Lžičky na oříšky?
         Je třeba připustit, že civilizace pronikla až na úpatí nejvyššího kopce světa a zaplavila celé údolí Khumbu. Domnívám se, že zcela pochopitelně a nevyhnutelně. Komu by vyloženě vadilo, že je zde rozsáhlá možnost pohodlného ubytování, rozmanitá nabídka výborného jídla, přístupná komunikace prostřednictvím telefonu a internetu a dosažitelnost helikoptéry, ať sem nejezdí a hledá živý skanzen v odlehlejších končinách Nepálu.
         Skončila 5 noc v Namche Bazaru a pokračujeme do Phakdingu do 2.610 m n. m. Nosiči mě nestále psychicky drtí, jak se dřou a systematicky si usilovně likvidují vlastní zdraví. Na hlavě tahají až metrák. Sestup z Namche Bazaru až do Phakdingu je nečekaně náročný. Jak jsme vůbec mohli jít opačným směrem? Po 17 dnech opět přecházíme hranice národního parku Sagarmatha.

 

Náhledy fotografií ze složky 09. - Phakding