Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 8. 2017

FOAMIRAN - seznámení s materiálem

Pokud máte rádi rukodělnou tvorbu a všechno, co nějak souvisí s hand-made, pak rozhodně musíte věnovat pozornost novým materiálům a technologiím, které se v této sféře objevují. Mezi těmito novinkami je třeba vyzdvihnout i poměrně nový materiál, který se jmenuje foamiran. Je z něj možné vytvořit mnoho různých věcí. Práce s ním velice lehká a jednoduchá.

  1. Název materiálu
    Obecně přijatý název foamiran pochází z názvu íránské výrobní společnosti Foam Iran Company, která je jedničkou v jeho výrobě. Jiné názvy tohoto materiálu jsou: EVA foam, EVA pěna, pěnovka, gumová pěna. Foam se z angličtiny do češtiny překládá jako pěna. V podstatě se jedná o napěněnou gumu o různé tloušťce a pórovitosti, která je na dotyk podobná semiši. Odtud pochází ještě jeden název pro foamiran: plastický semiš.
  2. Vlastnosti materiálu
    Foamiran je opravdový objev pro všechny milovníky kreativity. Široká škála barev a možnost materiál dodatečně barvit mu dávají prakticky neomezené možnosti využití.
    Foamiran se využívá ve floristice, scrapbookingu, zdobení spon a sponek, čelenek, věnců, vytváření květinových kompozic pro kytice nevěst a korsáže ženichů. Je vhodný pro interiérové kompozice a dekorace. Květy z foamiranu jsou neobvykle realistické a krásné. Dají se snadno použít nejen jako ozdoby, ale také k výzdobě bytových doplňků: spon na záclony, rámů, zrcadel, vytváření obrazů a spoustě dalšího.
    Foamiran má lehce výraznou porézní strukturu, ale přitom téměř neabsorbuje vodu. Hotové výrobky nemají problém s výkyvy teplot, působením vlhkosti, špíny ani mechanickým tlakem. Vaše ruční práce se nezašpiní ani nepomačkají!
    Důležitou vlastností foamiranu je, že je netoxický. 
    Tento materiál je velmi plastický a při zahřívání a nepatrném roztažení se velmi snadno modeluje a získává potřebný tvar. Zároveň si tento tvar „pamatuje“ a zachovává si jej napořád.
  3. Pomůcky pro práci s foamiranem
    Foamiran se snadno stříhá nůžkami, řeže speciálními strojky a ozdobnými děrovačkami, získává novou povrchovou úpravu pomocí žilkovačů, barví se akrylovými a olejovymi barvami či pastely.
  4. Lepidlo na foamiran
    Komponenty z foamiranu se k sobě lepí lepící pistolí. Je možné použít speciální lepidlo na foamiran, sekundové lepidlo nebo jakékoliv silně lepící lepidlo.

 

JAK SE BARVÍ FOAMIRAN

V tomto článku se dozvíte o několika možných způsobech barvení foamiranu.

Foamiran lze barvit:

  1. Uměleckými barvami (olejovými, akrylovými a akvarelovými).
  2. Akrylovými barvami na textil.
  3. Pastelem: suchým nebo olejovým.
  4. Lakem na nehty, očními stíny, tvářenkou aj.
  5. Každá varianta barvení má svá specifika.

    Barvení foamiranu uměleckými barvami:

    Olejovými

    Cena – vysoká: kvalitní olejové barvy jsou drahé. Pokud si koupíte nekvalitní, riskujete, že místo krásného kvítku vytvoříte lacinou umělotinu.

    Doba přípravy k použití / schnutí – dlouhá: olejové barvy schnou více než tři dny v závislosti na teplotě a vlhkosti vzduchu. To znamená, že je třeba připravit si místo, kam se budou ukládat schnoucí komponenty, a obrnit se trpělivostí.

    Umělecké možnosti – vysoké. Barvení kvalitními olejovými barvami umožňuje vytvářet jakékoliv efekty, které vás jenom napadnou.

    Trvanlivost barvení – vysoká. Nevadí mu voda, výrobky se můžou mýt. Vystavovat ozdoby vysokým teplotám (30°C a více) nebo mrazu (-25°C a méně) se nedoporučuje: samotná pěna s výkyvy problém nemá, ale barva může reagovat (popraská nebo se sloupne).

    Akrylovými

    Cena – nižší než u olejových.

    Doba přípravy k použití / schnutí – od 2 do 20 minut.

    Umělecké možnosti – vysoké. Je pravda, že k tomu, aby se barvení akrylem povedlo, je potřeba získat cvik. Rychlé schnutí se z výhody může stát nevýhodou: třeba když se nestihne nanést barva, ale všechno už zaschlo.

    Trvanlivost barvení – vysoká. Pravidla pro dlouhou životnost výrobků jsou stejná jako pro obarvené olejovými barvami.

    Akrylovými na textil

    Stejně jako u akrylových uměleckých barev. Vhodné je vybírat zejména barvy na textil. Jiné druhy, např. na tmavé tkaniny a kůži, na hedvábí atp., vytvoří buď příliš silný nebo příliš nevýrazný výsledek.

    Akvarelovými

    Cena – srovnatelná s olejovými. Samozřejmě je možné použít dětské-školní, ale pouze na trénování techniky.

    Doba přípravy k použití / schnutí – závisí na množství vody, které bylo použito při ředění akvarelu.

    Umělecké možnosti – vysoké: poloprůhledné, jemné barvení.

    Trvanlivost barvení - nízká. Smývá se a stírá se rukama.

    Barvení pastelem

    Suchým 

    Cena – závisí na kvalitě pastelu: existují levné značky nižší kvality a profesionální, které se cenou dají srovnat s olejovými barvami. Je možné vybrat si kompromisní variantu: kvalitu za rozumnou cenu.

    Doba přípravy k použití / schnutí – nepotřebuje schnout, ale je třeba ještě použít fixativ, protože jinak by se vrstva pigmentu vydrolila nebo vymyla na prvním dešti. Někdy se jako fixativ používá lak na vlasy, jehož ochranné vlastnosti ale mají své hranice. Pokud děláte věnec, dekoraci, která se bude používat jenom v interiéru (například jako rekvizita při focení), bude stačit i lak na vlasy. Pro nošení na ulici je ale třeba hledat spolehlivější varianty.

    Umělecké možnosti – vysoké.

    Trvanlivost barvení - nízká. Může být poškozeno vodou, větrem a dokonce i dotykem prstu.

    Olejovým 

    Cena - je možné vybrat si kvalitu za rozumnou cenu.

    Doba přípravy k použití / schnutí – pastel nepotřebuje schnout. Obvykle není potřeba používat fixativ. Pokud tónujete listy nebo okvětní lístky před formováním, část pigmentu může zůstat na prstech a žilkovači.

    Umělecké možnosti – vysoké.

    Trvanlivost barvení – nadprůměrná.

    Akvarelovým 

    Podobný olejovému, jen odolnost je nižší a déle schne (od půl hodiny do několika hodin). Variantou může být jeho použití s fixativem nebo lakem na vlasy.

    Lakem na nehty, očními stíny, tvářenkou aj.

    Tyto materiály raději odložte, pokud děláte práci na zakázku. Ale pokud jde pouze o experimentování, procvičování a hledání inspirace, v těchto případech se jejich použití rozhodně nezakazuje.

    Text převzatý se svolením autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Discover the Ultimate Resource to Cryptocurrency Exchanges!

DarrickOvete, 14. 3. 2024 5:24

Hey everyone! I've just stumbled upon an amazing website that's all about crypto markets. If you're interested in trading cryptocurrencies, this might be the right spot for you!

The site (https://cryptoairdrops.ru/) offers detailed reviews of various cryptocurrency platforms, including the ins and outs of their trading platforms, security protocols, supported coins, and overall reliability. Whether you're a beginner just starting out or an advanced user, there's something for everyone.

What I found particularly helpful was their comparison tool, which made it super easy to evaluate different exchanges and find the one that best fits my needs. They also cover the latest developments in the crypto world, which keeps you up-to-date on all the latest happenings.

If you're looking into exploring different cryptocurrency exchanges, I highly recommend checking this site out. It's an invaluable resource that can help you make better choices in the dynamic world of cryptocurrency.

Let's explore it together and share our experiences! Would love to hear your thoughts and experiences with different exchanges as well.

Are you 18? Come in and don't be shy!

loveawake.ru, 22. 1. 2022 17:35

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru