Jdi na obsah Jdi na menu

2015

Vánoční koncert 2015

18. 12. 2015 2015

dsc_0018.jpg

 

Havlíčkobrodský sbor vystupoval v naší obci letos už po desáté. Jen těžko se chce věřit, že čas tak neskutečně rychle ubíhá. Připravený sál se začal tentokrát velmi brzy zaplňovat přicházejícími návštěvníky a záhy bylo obsazeno. Program mohl být zahájen podle plánu, nebylo třeba vyčkávat. Zazněly známé i méně známé koledy, mnozí si spokojeně pozpěvovali. Celkově pohodová atmosféra rozhodně přispěla k příjemnému prožitku 3. adventní neděle. Na závěr, asi hodinového koncertu, byl jako pokaždé přídavek.  Ale úplně poslední byl „Ježíšek“. Bez něj by to prostě nešlo, už kvůli přítomným dětem. Rozloučili jsme se poděkováním, kytičkou paní sbormistryni a přáním příjemných vánočních svátků všem přítomným. Návštěvníků z obce a okolí bylo přes 100, jako každý rok. Vybrané dobrovolné vstupné jsme předali paní sbormistryni P. Kocmanové a po malém občerstvení se členové sboru rozjeli do svých domovů. Pochvalovali si, že tentokrát mráz ani závěje nehrozí a tak cesta bude celkem bezpečná. V příštím roce se můžeme opět těšit na vánoční koncert v neděli 11. prosince.

J. V.

Fotografie z koncertu si můžete připomenout na tomto odkaze:

obecrusinov.rajce.idnes.cz/Vanocni_koncert_12_2015/

Celý příspěvek

Letošní Mikuláš

10. 12. 2015 2015

mikulasrusinov.jpg

 

Letošní Mikuláš

Mikulášská nadílka byla připravena na nedělní odpoledne 6.12.2015 od 14.30 hod. Děti s doprovodem se scházely postupně, ale dorazily téměř všechny. Celému sálu dominoval ozdobený vánoční stromeček, který se opravdu povedl. Po přivítání hned došlo na předávání dárkových balíčků. Mikuláš a anděl i oba čerti se drželi tradičního rituálu. Každý z dětí něco předvedl a pak teprve dostal odměnu. Někteří ale také skončili u čerta v pytli. Mikuláš to vzal letos důkladně. Vyptal se co a jak ve škole, jak poslouchají a tak. Následoval zábavný program ze soutěží a her. Co naplat, nejoblíbenější jsou stále židličky, ještě jsme hráli na čísla, skákali v pytli, tančili na výdrž s nafukovacími balónky a vyzkoušeli chůdičky z květináčů. Křiku a pohybu bylo dost a dost. Žízeň hasila kofola, jablíčka a mandarinky. Hudební doprovod měl pod palcem pan L. Čapek. Stále se něco dělo a ani na některé připravené aktivity nedošlo. Čas uběhl nesmírně rychle a když začaly děti pomalu odcházet,uvědomili jsme si,že je už večer.Důležité však bylo , že se nikdo nenudil. Bylo nám hezky a veselo. Závěrem bych ráda poděkovala všem, kteří se podíleli na zdobení stromečku a také při přípravě programu mikulášského dovádění.

J.V.

 

Celý příspěvek

Posezení s důchodci

26. 11. 2015 2015

dsc00472.jpg

Není žádným tajemstvím, že naše obec pomalu, ale jistě stárne. Celkem zde žije 74 důchodců. Na tradiční předvánoční posezení se jich dostavilo 44. Byla to velmi pěkná účast. Počasí ještě celkem přálo a tak většina dorazila pěšky, někteří měli domluvenou dopravu. V sále bylo příjemně vytopeno, výzdobu tvořily vypěstované rostlinky v ozdobených květináčcích a rozsvícené svícínky. Už před 14. hodinou byl celý sál obsazený. Byla pro mě radost přivítat přítomné a připravit je na chystané překvapení. 

Pan starosta V. Pešek pohovořil jen krátce, místostarosta L. Čapek promítl fotografie z nové výsadby ovocných stromků podél vybraných cest. Sázení provedla firma STROM – SPECI s.r.o. z Dobroutova, která byla vybrána výběrovým řízením. Pak už byl čas na kulturní program. První výstup uvedl Zdeněk Jindra. Nejprve vysvětlil pojmenování cviků, které provádějí mažoretky se svými hůlkami. Gabča Secká je už zkušená mažoretka a tak nemohla na vystoupení chybět. Další část programu následovala postupně ve 4 blocích. Připravila ho naše nová dramatická skupina, která se teprve formuje a měla vlastně svou premiéru. Skupinu tvoří nadšenci z řad dospělých a dětí. Mezi sebe mohou přij1mout i další zájemce. Před prvním vystoupením nacvičovali velmi pečlivě, poslední týden i každý den. A co nám předvedli? Neobvyklou podobu pohádky „O Sněhurce“ čtení + pantomima. Sněhurku zahrála talentovaná L. Augustinová, četl k tomu Z. Jindra. Děti v kostýmech, E. Čapková, K. Čapková a B. Pešková, sehrály dramatizaci „Jak Křemílek s Vochomůrkou zasadili semínko “. Darjinka Secká byla za sluníčko.  Také výstupy ze známého filmu „Na samotě u lesa“ stály za to. Dědu Komárka věrohodně ztvárnil P. Secký, pana Lorence M. Čapek, maminku D. Pešková. Mezi dětmi nechyběl Honzík Augustin, Alešek Jindra a už jmenovaná děvčata. Poslední výstup snad nejvíc pobavil a vyvolal plno smíchu. Hawajský tanec dospělých a dětí, v režii N. Peškové, neměl chybu. Opravdu jako na Hawaji. Květinové věnce kolem krku, ozdoby ve vlasech, sukýnky z třásní a mužská část měla barevné saténové trenýrky, květinové věnce na obnažené hrudi a na hlavě ozdobená sombréra. Svůj výstup pro velký úspěch museli opakovat. Takové veselí  a zábava tu ještě nebyla.

Občerstvení bylo tradiční, bramborový salát a řízek, později káva a zákusky. Další nápoje byly podle přání hostů. Poděkovat za obsluhu je třeba L. Augustinové, P. Čapkové, V. Čapkové, D. Peškové, N. Peškové a E. Secké. Ve výčepu se otáčel P. Secký, V. Pešek ml., o roznášku nápojů se starali L. Čapek, M. Vidourek a J. Dostál. Členky kulturní komise, v níž jsou 3 z 5 také důchodkyně, tentokrát odpočívaly. Živou hudbu zajistila domácí hudební skupina Perla Vysočiny.

Rozcházeli jsme se postupně, bylo nám velmi příjemně. Věřím, že se naše setkání vydaří i příští rok. Všichni se opatrujte, ať se zase sejdeme!

J.V.

Zde si můžete prohlédnout fotografie z akce:

obecrusinov.rajce.idnes.cz/Duchodci_11_2015/

 

Celý příspěvek

Dětský den pohledem kronikářky

25. 6. 2015 2015

detsky-den-2015.jpg

Dětský den  a  kácení máje  6.června  2015

Podobně jako loňský rok byl Dětský den a kácení máje naplánován na stejný termín. Aby se obě akce vydařily, začaly přípravy už koncem dubna. Kromě OÚ se zapojili také hasiči a myslivci, velmi vítaná byla ochotná spolupráce místních žen. Získat sponzory  je rok od roku pro nás těžší. SDH přispěl 500,- Kč a obstaral pro děti nápoje, které měly zdarma. Přispěli sportovci 500,- Kč, pí. Slanařová z prodejny Klas v Chotěboři 200,- Kč a drobnými dárky do tomboly, Cukrárna Májovi sladkostmi, Česká spořitelna, VZP, Policie ČR – KŘP kraje Vysočina, drogerie DM Chotěboř, nakladatelství Bauermedia, Rybář s.r.o. Praha, Papírnictví Alba v Chotěboři. Dětský den byl zahájen ve 13.30 hod. u hasičské nádrže. Děti, ty malé s doprovodem, se vydaly na zábavnou trasu obcí a na 11 stanovištích plnily více či méně náročné úkoly, za které si odnášely odměny. V prostoru hřiště bylo připraveno střílení na pohyblivý terč a byla možnost vyzkoušet správnou trefu na cíl s malou vodní stříkačkou. Myslivci měli připravený vědomostní koutek a se zájemci besedovali  o lesní zvěři a ptactvu. Zručnější děti měly možnost vyzkoušet korálkování a gumičkování, nebo z plastické hmoty Keraplast si vytvořit přívěsky či ozdoby. Hodně přitažlivá byla dílna,  kde se zdobily textilní tašky, buď fixy a nebo bramborovými tiskátky. Další možností byla hra s nově nainstalovanými kuželkami, šplhání po laně, po tyči nebo si zacvičit na trampolíně. Občerstvit se bylo možné párkem v rohlíku a grilovaným prasátkem, které nám věnovalo ZD Maleč. Kofola, nanuky a dospělým pivo přišlo také vhod. Celých 5 hodin se děti střídaly u stolečku, kde pí M. Smolíková malovala podle vybrané předlohy dětem na obličej. Všichni se dočkali. To už se ale odpoledne velmi nachýlilo a byl čas pokácet májku. Kde se vzala, tu se vzala, objevila se tradiční povedená dvojice – bába s dědkem. V přestrojení L. Agustýnová a L. Benák předvedli zábavnou a vtipnou scénku „ Jak ukrást dřevo v lese“. Možná by se to i povedlo, nebýt hajného se psem. To je překvapila M.Benáková a rovnou výstřelem z pušky. Po krátkém dohadování  byla májka nakonec vydražena. Získal ji p. S. Šimon z Malče za 405,- Kč.  Hudební doprovod v průběhu odpoledne a večer zajistil DJ Sása z nedaleké Seče. Vyhrával až do půlnoci. Myslím, že náplň Dětského dne byla bohatá, zdálo se, že všichni jsou spokojeni. Odezva návštěvníků z okolí byla také příznivá. Děkujeme všem sponzorům a také těm, kteří se na celé přípravě podíleli.

Fotografie z akce:                                                      

obecrusinov.rajce.idnes.cz/Detsky_den_a_kaceni_maje_6_2015/

                                                   

 

Celý příspěvek

Masopust pohledem kronikářky

22. 2. 2015 2015

Masopust, jeho historie a současnost

Masopust je 3 týdenní svátek, který v minulosti začínal svátkem Tří králů a končil Popeleční středou. Toto období předcházelo 4 týdennímu postnímu období před Velikonocemi, kdy se má upustit od požívání masa. Proto byl masopust oficiálně považován za svátek jídla. O masopustních rejích jsou dochovány písemné zprávy již ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data. O středověku mravokárci vystupovali proti rozpustilostem, které se o masopustu děly, lidi to však nijak neodradilo od záminky k bujarým oslavám. Koncem 18. století se začaly pořádat zábavy, tzv. „reduty“ - nejdříve přístupné vyšším vrstvám, později všem.

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí (tučný čtvrtek). V tento den se měl člověk najíst a napít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Nezbytnou součástí jídelníčku byly koblihy smažené na másle. Na stole nechyběla pálenka, klobásy a slanina. V pondělí probíhaly různé taneční zábavy a v úterý sváteční průvody maškar, hrálo se divadlo atd. Odtroubením půlnoci veškerá zábava skončila. Začínala Popeleční středa a s ní předvelikonoční postní období. Lidé věřili, že pokud budou o masopustu tancovat přes půlnoc, objeví se mezi nimi ďábel, často jako cizinec v zeleném kabátě. Na Popeleční středu bývala čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice nebo pečené brambory. Její termín připadá na 40. den před Velikonocemi. Do těchto 40 dnů se nepočítají neděle, proto v praxi připadá tato středa na 46. den před Velikonoční nedělí. Letos byla Popeleční středa 18. února, příští rok bude přestupný, takže 10. února a v roce 2017 až 1. března.

A jak jste na tom Vy s dodržováním tradic předvelikonočního postního období?

Pravda, v takovém rozsahu se už v dnešní době většinou nedodržuje. Ještěže se alespoň na venkově zachoval rozpustilý maškarní průvod masek. Ten letošní v sobotu 14. února se náramně vydařil. Přálo i počasí, na tom vždy hodně záleží. Sraz všech masek byl v hospodě v 7 hod. ráno, po nezbytných přípravách následovala snídaně párky, pečivo a nápoje. Asi o půl 9 hod. řidič autobusu p. Břetislav Čapek ml. z Jeníkovce odvezl 38 masek a kapelu p. Miloše Dlouhého ze Svinného na Modletín. Maškarní průvod vedl „Bílý“ p. Zdeněk Gerstner ml. U každého domu dostal dobrovolný finanční příspěvek do pokladny.  Zároveň zprostředkoval přání, co mají muzikanti u každého zahrát. Nastoupili dva tanečníci p. Josef Dostál a p. Miroslav Šimon a provedli ženy. V průvodu nechyběli tradičně holiči, řezníci, švec, policajt, židi, myslivci, kominíci, jeptiška, čarodějnice, turci, medvědář, mimina, Hurvínek s Máničkou…. atd. Vše je možné shlédnout ve fotogalerii. Z Modletína průvod zamířil na Vratkov do Hostětinek a přes Nohavici končil v Rušinově. Že kromě místních si často masky smlsly na náhodně projíždějících, je jisté. O to se postaral policajt p. Marie Dostálová. Konec průvodu byl v 15 hod. Bujaré veselí pokračovalo v hospodě. I když různých dobrot při svých zastávkách dostali účastníci dostatek, přece jen jim trochu na čerstvém vzduchu vytrávilo. Teplým gulášem a chlebem se v hostinci nasytili. Starost o proviant na svá bedra převzali ráno i odpoledne  p. V. Pešek, p. V. Čapek, p. B. Coufal a p. B. Vodička. Protože kapela hrála až do 18 hod., měli všichni možnost ještě tančit, zpívat a dovádět na sále.

Co napsat na konec? Maškara letos byla úspěšná. Jaká bude ta příští, na to si musíme počkat do roku 2017. Je dobře, že tato tradice u nás ještě zcela nezanikla.

J.V.

Na fotografie z letošního průvodu se můžete podívat zde:

www.obecrusinov.cz/fotoalbum/sdh-rusinov/maskara-2015/

 

Celý příspěvek

Statistiky

Online: 1
Celkem: 557673
Měsíc: 1321
Den: 47

ČEZ DISTRIBUCE

Cookies

Rušinov

Kontakt

Obecní úřad Rušinov

Rušinov 3
583 01 Rušinov

Úřední hodiny:
středa: 18:00 - 19:00

ostatní dny po telefonické domluvě

tel.: 569 692 281

mobil starosta Pavel Šimon: 777 550 271

mobil místostarosta Mgr. Libor Čapek: 777 550 273

mobil 2. místostarosta Vlastimil Pešek: 777 550 639

mobil hospodářka Ing. Zuzana Kolářová: 777 849 567

Číslo účtu: 1124030329/0800

IČO: 00268160
DIČ: CZ 00268160

e-podatelna: rusinov@seznam.cz

ID datové schránky:
3nhawfk

ostatní e-mail adresy:

Starosta
Pavel Šimon: starosta@obecrusinov.cz

1. místostarosta (statutární)
Mgr. Libor Čapek: mistostarosta@obecrusinov.cz

2. místostarosta (lesní hospodářství)
Vlastimil Pešek: 2.mistostarosta@obecrusinov.cz

Hospodářka
Ing. Zuzana Kolářová: hospodarka@obecrusinov.cz

Pověřenec GDPR
Mgr. Libor Čapek: gdpr@obecrusinov.cz

Umístění kamenné úřední desky:
Rušinov 46
na budově obchodu

Libor Čapek | Aktualizováno: 14. 12. 2023 | Nahoru ↑