Jdi na obsah Jdi na menu

Paroubek rozvrátil Národní socialisty a skončil

Bývalý předseda vlády a šéf ČSSD Jiří Paroubek skončil v čele strany LEV 21 - Národní socialisté. Jeho rezignaci přijalo na sobotní schůzi představenstvo strany. Vedením strany byl pověřen její místopředseda Petr Michek. "Na sobotní schůzi přijali členové představenstva strany LEV 21 rezignaci svého předsedy Ing. Jiřího Paroubka ke dni 30. 11. 2014. J. Paroubek se rozhodl odejít z politiky, aby se věnoval své rodině, podnikatelským činnostem, akademické činnosti a dalším veřejně-prospěšným činnostem. Vedením strany byl současně pověřen místopředseda strany Mgr. Petr Michek. Podle předpokladu bude vedení strany doplněno na sjezdu strany LEV 21, který se uskuteční ve 2. čtvrtletí roku 2015," uvedlo tiskové oddělení strany.

"Chci se věnovat rodině, pak samozřejmě nějaké akademické činnosti a podnikání. Moje rodina musí z něčeho žít a já osobně se nyní věnuji podnikatelským projektům, poradenské činnosti, a samozřejmě publikační činnosti," řekl Paroubek před nedávnem v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz.

 

 

 

"Pokud mi to finanční situace dovolí, a zatím dovoluje, rozsah mého veřejně prospěšného působení, na který jsem v předchozích letech uvolňoval zhruba dvě stě tisíc korun, se třeba posune až do řádu milionů, ale to je v tuhle chvíli možná vzdálené, uvidíme. Nicméně ta veřejně prospěšná činnost je to, čemu se chci taky věnovat, kromě osobních zájmů. Řadu věcí už dělám teď, takže v tom nevidím rozdíl. V politice už prakticky od odchodu ze sněmovny loni v srpnu nejsem," dodal.

Dvaašedesátiletý Paroubek vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005 a již brzy se stal těžko přehlédnutelným politikem. Byl premiérem a předsedou nejsilnější politické strany, dnes ale bývalý sociální demokrat nepatří mezi hlavní politické hráče. Po odchodu z ČSSD spoluzaložil stranu LEV 21, která ale v loňských říjnových volbách do Sněmovny získala jen 0,07 procenta. Paroubek na poslance nekandidoval.

Eurozprávy.cz