Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bl. František od Ježíše, Marie a Josefa

frantisek_od_jezise_1-150x194.jpgFrantišek Palau y Quer se narodil 29. prosince 1811 v obci Aytona v Katalánsku ve Španělsku. V roce 1828 vstoupil do semináře v Leridě. Po absolvování tříletého studia filozofie a prvního ročníku teologie vstoupil v roce 1832 do Řádu bosých karmelitánů, následujícího roku složil řeholní sliby a přijal jméno František od Ježíše, Marie a Josefa. Tehdejší politické poměry (1) jej donutily žít mimo klášter, nicméně v roce 1836 byl ve městě Barbastro vysvěcen na kněze. Po dlouhém vyhoštění do Francie (1840-1851) se směl vrátit do Španělska a hned se naplno věnoval apoštolské práci. V Barceloně založil „Školu ctností" pro katechetickou výchovu.

Opět musel opustit španělskou pevninu a šest let strávil v samotě na ostrově Ibiza. Pak apoštoloval na Baleárských ostrovech, kázal, konal lidové misie a šířil úctu k Panně Marii Karmelské. V letech 1860 a 1861 začal shromažďovat a organizovat různé skupiny žen, z nichž později vznikly kongregace Tereziánské misijní sestry karmelitánky a Misijní sestry karmelitánky. Rovněž založil kongregaci Bratří lásky, která však dnes již neexistuje. Zemřel v Tarragoně 20. března 1872.

frantisek_od_jezise_2-150x207.jpgZa blahoslaveného jej prohlásil Jan Pavel II. v roce 1988. Bosý Karmel slaví jeho památku 7. listopadu, bratři původní observance v den jeho úmrtí, 20. března.

(1) Vláda prosazovala v zemi ateismus, zemí zmítala občanská válka, kláštery byly vystaveny násilnostem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář