Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citáty - sv. Terezie Markéta od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (1)

20. 1. 2016

sv.-terezie-marketa-od-nejsvetejsiho-srdce-jezisova.jpgSv. Terezie Markéta od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (1747 - 1770)

– Ježíš dobře ví, že od svého dětství jsem si nikdy nepřála nic jiného než se Mu líbit a stát se svatou!

– Často mě, prosím, doporučujte Pánu Bohu a Svaté Panně, abych se připodobnila Jejich Srdcím.

– Nemůžeme si volit stav podle sebe, spíše však máme zcela odpovídat na Boží Povolání, jestliže opravdu chceme dosáhnout vytouženého cíle.

– Nemohu jinak, než vstoupit na Karmel, protože Pán mi dal poznat více způsoby, že to ode mne žádá.

– Dříve jsem trochu toto mé povolání přezírala, ale Bůh vytrvale klepal na dveře tohoto ubohého srdce a stále prokazoval Velká Dobrodiní té, která byla neustále nevděčná a neuznalá vůči tolika Jeho Velkým a Nespočetným Dobrodiním: a proto jsem nucena odpovědět na tak Velkou Dobrotu mého Boha.

– Nepamatuji si hodinu ani okamžik, kdy jsem přišla, abych začala žít v tomto svatém klášteře. Doufám, že zde budu velmi spokojena a že se podle příkladu všech sester stanu takovou, jakou mě chce mít náš Drahý Snoubenec Ježíš.

– Doufám, že Ježíš, který mě obdařil tak Velikým Dobrem tím, že mě povolal k tak dokonalé Řeholi, mi poskytne veškerou účinnou Pomoc, abych se takovou stala.

– Velmi mě, prosím, doporoučejte ve svých modlitbách Pánu Bohu, aby mi dal odvahu, statečnost, zkrátka vše, co je pro nás nutné, abychom vstoupili do kláštera, jak je třeba.

– Modlete se, abych vykonala zcela všechno, co ode mne Bůh žádá. To je má jediná touha.

– V klášteře jsem nalezla méně těžkostí ohledně vnějších skutečností, než jsem myslela, protože vše spočívá v nitru, přičemž je nutné stále a vytrvale se cvičit v poslušnosti a v popření vůle. Toto lze činit jen když člověk dosáhne pravé svobody ducha. Ta ovšem v mém nitru ještě příliš nevládne.

– Velmi mne potěší, pokud mi dáte nějaké dobré ponaučení a naznačíte mi nějaké zásady, abych mohla lépe sloužit Pánu a stát se takovou, jakou mne chce mít.

– Opravdu poznávám, že Pán byl ke mně velmi Milosrdný, když mě povolal do tohoto kláštera.

– Boží Láska k nám je ve skutečnosti větší než ta, po které toužíme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář