Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agility

23. 11. 2014

   Agility je sport se psy podobný koňskému parkuru. Vznikl okolo roku 1978 v Anglii. Agility může dělat kdokoliv s jakýmkoliv psem. Samozdřejmě jsou plemena, která se na agility hodí více (border kolie, belgický ovčák, sheltie, jack russel,...). Cílem je aby pes s pomocí svého pána překonal trať plnou překážek s co nejmenší penalizací a v nejkratším čase ve správném pořadí a směru.
   Překážky na trati se dělí do třech kategorií: skokové, zónové a probíhací. Mezi skokové překážky řadíme: skok vysoký, zeď, skok daleký, kruh a viadukt. Mezi zónové patří: kladina, ačko, stůl a houpačku. Mezi probíhací: tunely a slalom.
   Velikosti překážek se na oficiálních závodech dělí na small (psi s kohoutkovou výškou do 39,44 cm), medium (psi od 35 do 42,99 cm) a large (43 a více cm).
   Za chybu se počítá shození laťky u skoku vysokého, shození části zdi, odraz od překážky u skoku dalekého, minutí branky ve slalomu (s výjimkou první), nedošlápnutí psa do kontaktní zóny u zónových překážek, seskočení z houpačky dřív, než se dotkne země, nedodržení časového limitu výdrže na stole a obvykle u kategorie začátečníků (A1) neúmyslný kontakt se psem. Zvláštním druhem chyby je překročení tzv. standardního času. Pokud tým překonal parkur v čase horším než standardním, ale lepším než maximálním, je to považováno za chybu a každá setina sekundy, o kterou je překročen standardní čas, je penalizována jednou setinou trestného bodu (čas běhu se měří na setiny sekundy – čím dál obvyklejší je elektronická časomíra). Za odmítnutí se považuje minutí nástupní strany překážky (např. pes překážku oběhne a musí se vrátit, stačí ale, aby pes minul překážku a současně proťal rovinu, ve které je nástupní hrana překážky – prostě překážku mine) a minutí první branky ve slalomu. Každá chyba a každé odmítnutí je ohodnoceno 5 trestnými body. Počet chyb není omezen, maximální povolený počet odmítnutí je 2 na jeden běh.            
                
Více foto ve fotoalbu                  

  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář