Jdi na obsah Jdi na menu
 


Těhulky - nevolnosti v těhotenství

2. 12. 2014

Občas jsem přemýšlela nad tím, kdo mohl někdy říct, že těhotenství je krásné období? První 4 měsíce mi bylo špatně, pak 2 měsíce OK a pak strašná únava a omezená pohyblivost (s 20kg navrch). Pravdou ale je, že když se to ve vás začne hýbat, je to úžasné a celkem obstojně to vynahradí ty nepříjemné chvilky.

A teď už k samotným nevolnostem. Každá z nás to má trochu jinak. Některá má raní nevolnosti provázené zvracením, nějaké ženě není zle vůbec a některé (osobní zkušeost) mají celodenní nevolnosti, ale bez zvracení. Až po této zkušenosti i přišly vtipné články o doporučované zdravé stravě pro těhulky. Taky jsem si koupila na začátku těhotenství knihu, jak správně jíst, aby miminko dostalo jen to nejlepší. No, v období nevolností jsem byla vděčná za smažený sýr s hrnolkami, nebo za smažený řízek...po těchto "sajrajtech" se mi vždy udělalo lépe. Naopak maso na přírodno, které jsem před těhotenstvím jedla pravidelně a s chutí, jsem nemohla ani vidět, jak mi z něj bylo zle. Takže jsem se nakonec vykašlala na stravu dle dopoučení a jedla jsem to, co mi udělalo dobře. Taky mi pomáhala studená coca cola (další sajrajt).

Mezi doporučovanými přípravky jsou zázvorové věci: lízátka, čaj, apod. Mně to nepomáhalo, ale pár kamarádkám ano. Taky jsem mohla jíst celkem ve velkém rajčata, ale sehnat v zimně u nás kvalitní dobrá rajčata není občas jednoduché. 

Hodně spánku...i to má vliv na nevolnosti. A když nemáte se spaním problém, tak část dne, kdy je vám špatně, prospíte :-). Pokud je to možné, spěte, co to jde.

Máte další tipy? Napište miať je mohu předat ostatním.