Jdi na obsah Jdi na menu

Grand Veteran Praha Bohnice 27.4.2019


gv-2019_1.jpggrand-veteran-2019_kluby.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boxer Morava historik a Grand Veteran 27.4.2019

V sobotu 27.4.2019 ožila bohnická psychiatrická léčebna netradičními návštěvníky. FKHV zde uspořádala již druhý ročník „Zahájení veteránské sezony“. Na prostranství uprostřed nemocnice a přilehlé prostory zavítaly historické stroje. Od pojízdných kočárů přelomu předminulého století, přes klasiku let 20. a 30., techniku armád druhé světové války k vozidlům z kapitalistického západu a socialistického budování lepších zítřků. Dále se představily čistokrevné závodní a sportovní vozy, k vidění byla i zemědělská technika. Souhrnně skoro dvě stovky vozidel. Jednotlivé organizace a kluby měly možnost své prezentace. K tomu různě zaměřený doprovodný program
  Náš klub Boxer Morava historik a Základní škola Mohelnice Vodní 27 se spolupodíleli na doprovodném programu „Postav si svůj automobil a autobus“. Děti měly možnost z předem připravených polotovarů dokončit vlastním úsilím dřevěný model autíčka či autobusu. Zájem překonal veškeré možnosti pořadatel. Během akce bylo postaveno přes 200 modelů. Do akce se zapojily nejen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče. Ti starší vzpomínali na dobu, kdy se ve škole učili technickým pracím. Ti mladší se pustili s chutí do práce s tím, že je to u některých dokonce první možnost si něco vyrobit. Jak je to možné? Ne všechny školy totiž věnují technickým pracím stejnou pozornost. Škola Vodní 27 v Mohelnici má tyto práce plně v osnovách, výuka praktických činností nikdy neskončila, ba naopak, stále se rozšiřuje. Některé pražské děti, tedy aspoň podle jejich tvrzení, se ničemu takovému ve škole neučí. A to je škoda, poctivé řemeslo pomalu, ale jistě mizí.
   Odměnou za vyrobený model byly poukázky, Grandíky, které sloužily jako vstupenka na jízdu historickým autobusem Škoda RO 706.
   Akce byla široce medializována, různé televizní štáby natáčely, byly přímé vstupy do celorepublikových rádií. Z hlediska spolupořadatele vidím akci jako velice úspěšnou a do budoucna i užitečnou. Takže za rok znova.

Pár letošních foto je zde: 

http://www.boxer-morava-historik.cz/fotoalbum/27.4.2019-grand-veteran-praha/

Takto jsme akci viděli my v roce 2018