Jdi na obsah Jdi na menu

12.8-14.8.2016 Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy 2016

Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy 2016

O víkendu 12.8.2016-14.8.2016 uspořádal Veterán klub Litomyšl neobyčejnou akci historických vozidel. Šlo o "Vzpomínkovou jízdu na Elišku a Čeňka Junkovy 2016“, již druhý ročník tohoto setkání.
   V pátek se na historickém místě zámeckého návrší začaly sjíždět první historická vozidla. Jejich rok výroby byl omezen rokem 1950. Celé plejádě nádherných strojů dominovalo pět strojů značky Bugatti. A proč právě tyto stroje? Odpověď je přeci každému znalému jasná……….
Akce se pravidelně zúčastňuje syn paní Elišky pan Vladimír Junek. Letos zde představil knihu „Má vzpomínka je Bugatti - Umění žít.“ Kniha vykresluje příběh ženy, která se nikdy nevzdávala, dokázala obdivuhodně čelit nepřízni osudu a přijímat nové výzvy. Současné vydání vzpomínek legendární závodnice provází desítky dobových fotografií. Do zákulisí rodinného a osobního života nahlíží kapitola Eliščina syna Vladimíra Junka.
Sobotní ráno přivítalo osmdesátku historických klenotů jemným deštíkem, který občas ubral, či přidal na intenzitě. Přesto všechny vozy, převážně kabriolety, vyrazily do Dolní Čermné, rodiště Čeňka Junka. Počasí se umoudřilo a posléze přišlo i očekávané sluníčko. V Dolní Čermné probíhaly městské slavnosti, byla odhalena pamětní deska, účastníci navštívili museum rádií a posilnili se chutným obědem. Po komentované prohlídce strojů před množstvím návštěvníků vyrazily stroje zpět do Litomyšle. Na zámeckém návrší proběhla módní přehlídka odívání 30. let a poté se účastníci pomalu chystali na slavnostní galavečer s předáním cen a za doprovodu Big- bandu se přenesli tanečními rytmy do dob minulých.
V neděli byla možnost navštívit celou řadu litomyšlských muzeí a pamětihodností. Toto město je jimi přímo nabité a historie zde na nás dýchá každým coulem. A historická vozidla tento kolorit ještě podtrhla a navýšila.
Akci zvládli pořadatelé  bez jediné chybičky a na velmi vysoké úrovni. Byla zařazena do poháru Federace 2016. Další ročník tohoto setkání se uskuteční, dle slov pořadatel, až za dva roky. Takže chystejte stroje, času máte dost a nenechte si ujít tuto zajímavou a ojedinělou akci.
Za Boxer Morava Historik Tomáš Kunštátský a momentky z akce Stanislav Šustr.