Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovakia Old School 2014, Bratislava - výsledky

2. 1. 2015
České barvy opět uspěly!

Old School Slovakia, třídenní turnaj, 6 her jednotlivci, 6 her dvojice, 4 hry trojice, denní finále, Masters pro 32 hráčů, finále Masters. To je v kostce každoroční program.

Letos se česká výprava ještě více rozrostla a tak jsme se zájmem očekávali, jak si češi povedou. A špatné to rozhodně nebylo. Mazací model byl použit o délce 42 stop. Zúčastnilo se celkem 96 hráček a hráčů ze 4 zemí.

Čtvrtek – jednotlivci:  skvěle zahráli Vladimir Stanishevskyi , který kvalifikaci vyhrál s průměrem přes 219 a jeho 289 nakonec zůstalo mužským náhozem celého turnaje, čtvrtá skončila Dana Hanušová  (průměr přes 202), pátý Josef Bešík  (195), sedmý Vladimír Hübst  (199). Tato naše čtveřice postupovala do denního finále. Tam je doprovodili maďar Zoltán Skobrics z druhého místa a trojice slováků – Hrabinský, Trembecký, Zoričák. Rudo Zoričák postupoval jako poslední. Těsně pod čarou zůstala srovnána čtveřice dalších našich – Fleischmann, Větrovský, Nejezchleba, Rathouský...

V první finálové části (1 hra) docela překvapivě neuspěl Vladimir Stanishevskyi a dále se nedostal ani Pepa Bešík. Naopak o medaile, prémie a poháry šli bojovat Vláďa Hübst  a Dana Hanušová . Vláďa neprošel přes Zoltána, Dana přes Rudu. České zástupce tak čekal boj o bronz, ve kterém byla úspěšnější Dana 200 – 143.Dana Hanušová tak získává první český bronz.  Ve finále, opět na 1 hru poráží Rudolf Zoričák Zoltána Skobricse o jedinou kuželku 199 – 198 a soutěž jednotlivců tak vyhrává.

Pátek – dvojice:  kvalifikaci ovládli slováci Ján Debnár s Rudolfem Zoričákem s průměrem přes 197. Z našich barev zahráli nejlépe Jirka Egert s Honzou Fleischmannem  (195) a zařadili se tak na kvalifikační třetí místo. Do osmičlenného finále postoupili z českých barev ještě Marcel Štochl – Vladimir Stanishevskyi ,Milan Soušek  – Tomáš Rathouský  a František Plešinger s Janou Plešingerovou .

První finálové síto na 1 hru ale ukončilo finálové působení hned tří našich dvojic a tak do závěrečných utkání šli jako jediní čeští zástupci Milan Soušek s Tomášem Rathouským, kteří obhajovali 2. místo ve dvojicích z roku 2013. Všechny další dvojice byly slovenské. První utkání s dvojicí Ondrej Šeben – Milan Čepregi o 19 kuželek vyhrává slovenská dvojice a tak našim zůstává stále ještě naděje alespoň na třetí místo. S bratrskou dvojicí Dušan Túroci a Štefan Túroci ale díky pěknému závěru vyhráli a tak je bronz jejich. Milan Soušek  a Tomáš Rathouský získávají pro české barvy druhý bronz. Vítězi se stávají Ján Debnár s Rudolfem Zoričákem před Ondrejem Šebenem s Milanem Čepregim. Rudo tak po jednotlivcích bere druhé zlato!

Pátek – raut se zábavou:  páteční večer po finále dvojic je již tradičně určen společné večeři všech hráčů a hostů s doprovodným rautem a zábavou. Po klasické večeři přišly na řadu pochutiny typu grilované prasátko, jelení guláš, jakož i nejrůznější štrůdly, sladké zákusky a další pamlsky. To vše bylo možné zapíjet víny ze známého vinařství Staněk – Mrva. Účastníci se pobavili několika vystoupeními taneční skupiny a v závěru i zpěvem vlastním... V průběhu příjemného večera se Milan Soušek ujal role losovatele hlavních cen, jimiž byly hned 3 velkoplošné LED televizory Panasonic. Losovalo se pochopitelně ze všech hráček a hráčů a štěstí si tentokrát sedlo výhradně na české hráčky. Krásné televizory si domu odvážejí Zdenka Pláničková , Dana Soukupová a Anna Brokešová . Další menší losované ceny tekutého charakteru si ale komplet rozebrali slovenští přátelé. Nutno říci, že stačila hodina a lahvinky byly prázdné...

Sobota – trojice:  hrají se 4 hry a jako obvykle se bojuje o umístění v nejlepší osmičce, která má zajištěnou účast v denním finále. Co stojí za pozornost je Pepa Bešík . Toho vedle jeho obvyklých problémů s pohyblivostí v noci na sobotu chytla záda. Na svoji dráhu se sotva dobelhal a zdálo se, že nebude schopen odehrát už vůbec nic. Na pomoc přispěchala Dáša Flegelová a přímo na zemi se mu snažila pomoci. Pepa ležíc na zemi jevil jen malé známky života a pouze jeho hekání naznačovalo že ještě žije. Zázračné Dášiny ruce ho během deseti patnácti minut trochu spravily, navíc dostal první pomoc v podobě léků a zpevňujících bandáží (viz fotografie). Pepa tak odehrál všechny 4 hry, a pak vlastně ještě i celý zbývající den, ale prakticky při každém jeho hodu  to vypadalo, že jde o hod zcela poslední... Kvalifikaci vyhrává silná slovenská trojice Janko Debnár, Rudo Zoričák, Anton Zoričák s průměrem přes 206. Naši nezklamali, do finále jdou hned 4 trojice: z druhého místa Jan Fleischmann, Blanka Hanusíková, Dana Hanušová , z třetího místa Stulíkovci s Jiřím Hindrákem , ze sedmého Jaroslav Vilkus, Marcel Štochl, Vladimir Stanishevskyi a z osmého místa Vojtěch Plánička, František Plešinger a Vladislav Dedera.

První část finále (1 hra) znamenala konec pro české trojice Jan Fleischmann, Blanka Hanusíková, Dana Hanušová a Jaroslav Vilkus, Marcel Štochl, Vladimir Stanishevskyi. Do přímého souboje o medailová umístění postupují tedy dva slovenské týmy a dva české. Je tedy jisté, že naši budou bojovat jak o zlato, tak o bronz... Ve slovenském souboji jsou úspěšní Debnár, Zoričák, Zoričák. Jejich soupeřem v boji o zlato jsou Stulíkovi s Jirkou Hindrákem, kteří porazili Pláničku, Plešingera s Dederou. Ti jdou tedy bojovat o bronz. Souboj však prohrávají a umisťují se tak na 4. místě. Místo třetí patří slovenské trojici Túroci, Túroci, Witkovský. Boj o zlato v týmech je docela dramatický, silná slovenská trojice se v pohodě ujímá vedení, v polovině hry ale dvakrát chybuje a naši se chopili taktovky, aby závěr strhli zcela na svoji stranu. Jejich průměr přes 217 znamená jasnou výhru a Dagmar Stulíková, Jiří Stulík a Jiří Hindrák tak získávají zlato!

Sobota – Masters:  výsledková tabulka pro Masters zahrnuje všech 16 kvalifikačních her (6+6+4). Mezi 32 hráčů, kteří absolvují závěrečnou část celého turnaje se dostává i 17 zástupců z ČR. Po odehraných 4 hrách nastává něco mezi překvapením a úžasem... na prvním místě se ocitá Josef Bešík s průměrem přes 207! Ano, je to ten stejný Bešík, který ráno ještě vypadal, že bude nutné volat záchranku, aby se vůbec nějak dostal domů.... Tomu se říká obětavost a seniorský zápal pro bowling. Pepíku bez ohledu na to jak dopadneš v superfinále gratulujeme, bylo to neuvěřitelné! Takže do superfinále pro 6 nejlepších jdou Pepa Bešík z 1. místa, Walter Enders z 2. místa, Vojta Plánička ze 4. místa, Marcel Štochl z 5. místa a  Blanka Hanusíková ze 6. místa. Češi tak nechávají jediné místečko pro hráče z jiné země a tím se stal slovák Štefan Túroci.

V 1. části superfinále vyřazuje Marcel Štochl Vojtu Pláničku a Blanku Hanusíkovou. Ve 2. části je nejlepšíWalter Enders , který o 2 kuželky vítězí před Štefanem Túrocim, Marcelovi se předchozí hru zopakovat nepodařilo a končí na 4. místě. Třetí příčka patří Štefanovi Túrocimu a do přímého souboje o zlato jdou vítěz Masters Josef Bešík a Walter Enders . Jedna hra tedy rozhodne. Pepík Bešíků je jakoby polit živou vodou, nicméně jeho pohyby jsou velice trhané... Začátek hry je vcelku vyrovnaný, dohozy, sem tam strajk. V polovině hry ale Walter chybuje a Pepa drží standart. Když Walter vyrábí druhou chybu a Pepík zastrajkuje, je rozhodnuto. Konec hry byl u Pepy o dohozech, u Waltera o pozdních strajcích. Konečný výsledek 185 – 150 ve prospěch Pepíka. Josef Bešík tak dokončuje svůj neuvěřitelný den a získává pro ČR zlato v Masters, Walter Enders přidává stříbro.

Old School Slovakia 2014 tak končí slavnostním vyhlášením výsledků Masters. Následuje srdečné loučení každého s každým a cesta domů. Bez ohledu na výsledky šlo opět o akci velice vydařenou a poděkování patří jak všem organizátorům, tak i hrajícím seniorům ze všech zemí, kteří si navzájem pěkné výsledky přejí. Na jiných turnajích se obvykle finále odehrávají v komorní atmosféře prázdné herny. Nikoliv ale tady, v BNC, tady totiž hrají senioři a nejméně 50 jich sledovalo finálové boje a zuřivě fandilo. Nádherná atmosféra podtrhla celý seniorský bowling a tuto pěknou akci. Všem děkujeme... to je to, co nás spojuje a čím se bavíme navzájem.

Současně byla prezentována myšlenka uspořádání obdoby tohoto třídenního turnaje také v ČR. Příprav se chopilo jako obvykle v případě seniorských bowlingových aktivit sdružení ESBC CZ. Výsledek je tak už na světě – 1. ročník Czech Old School  se bude konat od 13. do 15.11.2014 v Pardubicích . Srdečně všechny zveme a věříme, že to zvládneme stejně dobře a pěkně jako naši slovenští kamarádi. Propozice budou definitivní asi  v půlce června a současně hned otevřeme obsazovačku. Pokud by někdo mohl a chtěl jakkoliv pomoci, budeme moc rádi... je to první ročník a nechceme se nechat cob\y hostitelé zahanbit...

Výsledky Old School Slovakia 2014 jsou zde ke stažení, fotky najdete na záložce Foto-Video. Krátká ukázková videa přidáme snad v průběhu pondělka 09.06.14. Jsou to amatérské záběry, ale snad to bude ke koukání...

Díky všem za účast a krásný průběh turnaje!

Milan Soušek, ESBC CZ, 08.06.2014

Výsledková listina All Events

Výsledková listina Jednotlivci finále

Výsledková listina Dvojice finále

Výsledková listina Trojice finále

Výsledková listina Masters

Výsledková listina Masters finále

Výsledková listina Souhrnné výsledky všech hráčů

 

Náhledy fotografií ze složky 2014 Old School Slovakia