Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní informace

Před koupí

  • Na začátku je třeba si zjistit,zda u vás doma není někdo alergický na srst.Dále je nutné sehnat klec a vybavení do ní (více informací v sekci ''obydlí'')

 

  • Nevhodné umístění klece
  1. Slunná místa
  2. Místa blízko hluku
  3. Na místech,kde víte že je průvan.

Kde morče koupit

Nabízejí se rovnou čtyři možnosti:

- Útulek

- Chovatel

- Přátelé

- Obchod se zvířaty (Např.:Pet centrum,SUPERZOO,...)

Kontrola zdraví

Než si natěšení odvezete morčátko domů,je důležité zkontrolovat jeho zdraví raději předem.

Zkontrolujte zda má čistou srst,neslepené oči ani řitní otvor.

Pokud máte předem vybrané pohlaví,můžete poprosit např. prodavačku aby vám ho pomohla určit.Samozřejmě se může stát,že se ta daná osoba zmýlí. Sice by se to stát nemělo,ale i tak se vám v tomto případě nabízí například možnost kastrace.

 

Další informace

  - Cena

  • Cena v obchodech se zvířaty se většinou pohybuje do 300,- Kč.
  • Od chovatelů bývají morčátka o něco dražší,kvůli průkazu původu. Ten vám umožňuje vystavovat svá morčátka na výstavách. 

 - Počet

  • Dle mého není dobré mít pouze jedno morčátko. Pokud na něj máte opravdu hodně času,tak by to mohlo být možné. Kdysi jsem měla jen jedno morče a opravdu to nebylo ideální. Zdálo se mi stále napjaté. Nyní mám 4 v jedné kleci a je tu znatelný rozdíl. Dovádějí spolu a navzájem se těší a uklidnují z přítomnosti jejich chlupatých kamarádů.

 - Pohlaví

  • Na pohlaví příliš nezáleží.
  • Každé morčátko má zcela jinou povahu a proto si nemůžete být absolutně jisti,že samička bude mít klidnou a pro začátečníky vhodnou povahu. Takže si doporučuji vybírat podle vašeho srdce:-) To které se vám bude líbit,bude vaše!

 

  První přivítání morčátka

  • Ten pocit,když vezete nové morčátko domů je úžasný. Hlavou se vám honí spousta myšlenek. Přemýšlíte o jméně pro morčátko a o tom,jak si ho hned po příjezdu pochováte a budete se s ním mazlit. Nutné je si uvědomit,že morčátko váš domov nezná a na nové prostředí nebude zvyklé.
  • Po příjezdu ho pomalu vyndejte z přepravné krabičky a dejte ho do klece.Můžete ten samý den zkoušet dávat nějaké pamlsky a dívat se,zda bude papat z ruky. Snažte se na něj nespěchat,nemluvit na něj příliš na hlas,nebouchat hlasitě dveřmi a vyvarovat se dalším zvukům,které by mu mohly vadit.
  • Do klece aspoň na první týden nebo dva bych nedoporučovala dávat domeček. Morčátko si hůře zvyká,nechce ven a zbytečně se schovává. Až se alespoň trochu ''otrká'',domeček můžete vrátit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář