Jdi na obsah Jdi na menu
 


Počátky matetiky

   Dějiny matematiky sahají až do Pravěku, kdy si pravěcí lidí počítaly kusy ulovené zvěře. Nejprve jejich počty byli omezené (jeden, dva), až později se počty rozvinuly do tří až pěti kusů. Vyšší číslovky znamenaly neurčitě mnoho, jejich vývoj byl pomalý.
   Prvotní pojmy byly důležitým prostředkem ulehčovat pochopení pro sdělování faktů. Vyjadřovali počty objektů, tvary, později měřit lidskou práci. To všechno se vyvíjelo ve Starověku.
Pravěcí lidé si také museli spočítat, kolik bude potřeba osob na lov mamuta, či jiné zvěře. Počítání hodnot se přesouvá do další doby, kdy lidé začali postupně hospodařit, rybařit. Tím si uvědomovali, že matematika není jen v lovu, ale i v počtu jídla, masa, ingrediencí a třeba označování osob.

   Geometrii jako takovou můžeme vidět u skalních maleb, které se zachovaly na stěnách a stropech jeskyní v různých částech světa. Jde o tvorbu vysoké estetické hodnoty, po funkční stránce je jejich výklad velmi obtížný. Každý znak, obrázek či silueta má odlišný význam a jejich rozluštění bývá obtížné. Největším nalezištěm takových maleb je severní Španělsko a Francie…