Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rady k chovu

Před samotným rozhodnutím byste měli důkladně promyslet, zda jste připraveni na vše, co život s kočičkou obnáší. Je zapotřebí zvážit, zda můžete poskytnout kočce dostatek potřebné péče, času, financí, prostoru a zda jste ochotni převzít zodpovědnost za její život.

 

Kde a jakou kočičku vybrat?

Prostudujte si vlastnosti jednotlivých plemen koček a nároky na jejich chov. Našli jste tu Vaši? Zkuste oslovit některé chovatele (např. na výstavě koček, z časopisů, přes internet). Při sjednané návštěvě si kočičku důkladně prohlédněte, měla by být čistá, aktivní a působit zdravým dojmem, všímejte si i prostředí, ve kterém kočky žijí.

 

Koťátko nebo radši dospělou kočku?

Vše má své výhody i nevýhody. Kotě musíte 4x denně krmit a v bytě musíte dbát na zvýšená bezpečnostní opatření, aby se nezranilo, koťátka jsou velmi zvědavá. Výhodou dospělé kočky je její samostatnost. Na druhou stranu malé kotě si můžete vychovat dle Vašich představ, učit ho, co smí a co ne. Oproti tomu dospělá kočka může mít již zažité různé zlozvyky. Ale nic se nedá zevšeobecňovat, jde o individuální povahu každé kočičky.

Pokud jste často mimo domov, je však ideální obstarat si kočičky dvě. Nebudete mít výčitky svědomí, když se někde zdržíte nebo když na ně nebudete mít čas. Dvě kočky si vzájemně vybijí přebytečnou energii a postarají se o to, aby měly dostatek pohybu.

 

Vhodný věk pro odběr kotěte

Zákon na ochranu zvířat stanovuje jako minimální věk pro odběr koťat od kočky 84 dnů, tedy 12 týdnů. Dodržení tohoto věku je ve Vašem zájmu, protože koťata odstavená od matky v tomto věku jsou již schopna přijímat tuhou stravu, jsou řádně očkovaná, odčervená a mají osvojené i hygienické návyky a učí se sociálnímu chování. Předčasný odběr kotěte od matky přináší pro jeho zdraví velká rizika, není připravené na samostatný život v nové rodině, mohou se u něj objevit i psychické obtíže.

Po osvojení koťátka byste s ním měli trávit co nejvíce času, hlavně v prvním týdnu mu věnujte nadstandardní péči a pozornost. Takto si s ním zanedlouho vytvoříte pouto a brzy se naučí reagovat na Váš hlas.

 

Přeji Vám dobrý výběr Vašeho nového kočičího mazlíčka a spoustu krásných společných chvil plných lásky.