Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stránky Hornických skopičin jsou takové nostalgické vzpomínání, kdy ještě platilo heslo:"Já jsem horník kdo je víc!".

V krátkých příbězích se možná poznají někteří z bývalých zaměstnanců dolu ČSM- JIH ve Stonavě.

Jejich prává jména jsem záměrně pozměnil, ale skutky popisované v mém povídání jsou veskrze pravdivé.

A právě hrdinům mých příběhů, bývalým spolupracovníkům i těm kamarádům, kteří ještě musí denně sfárat do černé hlubiny věnuji tyto webové stránky.Aktuální témata okolo dění s hornickou tématikou zde taky najdou své místo.

gurvur.jpeg                                                               

                                                                                                               Zdař bůh!

 

Události Ostrava

7. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

csm-krizovatka.jpgZázemí dolů využijí oceláři. ⚒ Využít podzemí černouhelných dolů i lokality na povrchu pro záměry ocelářství. Plán, na kterém se shodly těžební společnost OKD a Třinecké železárny. Spolupracovat chtějí i po ukončení těžby. Zástupci obou podniků to potvrdili při společném fárání do posledního činného dolu ČSM na Karvinsku.

 

G7: Konec uhlí v roce 2035. Ovšem s výjimkami

6. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

crop-922293-fo01320614.jpegMinistři energetiky a životního prostředí členských zemí skupiny vyspělých ekonomik G7 se zavázali, že do roku 2035 postupně ukončí výrobu elektřiny z uhlí. Část zemí silně závislých na uhelných elektrárnách ale dostala možnost alternativních cílů, píší světové agentury na základě zveřejněného 35stránkového závěrečného komuniké.

 

Britové nestíhají nahradit uhlí plynem. Nepřipomíná vám to něco?

3. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

36989.jpgVelká Británie v září uzavře poslední uhelnou elektrárnu. Plnohodnotná náhrada za uhlí je však zatím v nedohlednu. Institut Public First spočítal, že britská síť se dostane na hranu už v roce 2028.

 

Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

2. 5. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_8943042-okay-smiley.jpgDo další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

 

Pokrok v robotické technologii při těžbě uhlí

30. 4. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

bryle.pngTěžba uhlí kvůli složitým a drsným podmínkám v podzemí představuje bezpečnostní rizika a problémy pro životní prostředí. Proto je naléhavě zapotřebí technologických inovací a automatizace, aby se snížila závislost na lidské práci a zvýšila produktivita a bezpečnost při těžbě uhlí. Jedním ze slibných řešení je využití robotů pro těžbu uhlí, což jsou speciální stroje, které mohou v podzemních dolech vykonávat různé úkoly, jako je ražení tunelů, řezání uhlí, přeprava, inspekce, kontrola bezpečnosti, záchranné práce a údržba.

 

Doba uhelná končí, v Dětmarovicích vyroste nová teplárna, původní komíny zmizí

29. 4. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

8594837.jpgV Dětmarovicích se po půlstoletí loučí s uhelnou elektrárnou. ČEZ investuje do nového nízkoemisního zdroje tepla, který kombinuje biomasu a zemní plyn, a slibuje tak čistší budoucnost pro region.

 

Stonavští krojovaní horníci oslaví 110 let

26. 4. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1401336-img-smajlik-narozeniny-30.jpgStonavští krojovaní horníci letos slaví své 110. výročí svého působení. U té příležitosti se připravuje velkolepá oslava.

 

Durčák: Odchod od uhlí nesmí být živelný

25. 4. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_13755045-smiley-emoticons-face-vector---falling-in-love.jpg„Pro nás je zásadní, aby byl odchod od uhlí řízený a aby nedošlo k živelnému vypnutí uhelných elektráren v krátkém časovém úseku,“ uvedl v rozhovoru pro HN předseda představenstva ČEPS Martin Durčák.

 

Před 20 lety byl ve Francii uzavřen poslední uhelný důl

24. 4. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

16515888-smajlik-smajlik-mysleni.jpgPrvní ložisko uhlí ve Francii bylo objeveno již v první polovině 18. století. Rozmach těžby uhlí byl zaznamenán v období průmyslové revoluce a k rekordním hodnotám se dostal po druhé světové válce.

 

Konec poslední uhelné elektrárny v Británii

23. 4. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

definicny-obor--obro-hodnot-smajlik.jpgVíce než půl století spalovala elektrárna Ratcliffe-on-Soar v hrabství Nottinghamshire miliony tun uhlí, aby vyráběla elektřinu potřebnou k pohonu britské ekonomiky. Za necelých šest měsíců se i ona po 56 letech provozu definitivně vypne.