Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hledání zahradního šneka...

Tak někdy na jaře se chystám chytit pár zahradních šneků. Tím, že jsem dala Ulittku a Dobbyho do jednoho velkého terária, se mi jedno uvolnilo a další dvě se válí ve sklepě. Jedno z nich je ale menší, to nechám pro mladé. Čili mám dvě stejně velká terária, do každého z nich se vede jeden africký šnek. Počítám s tím, že do jednoho terárka se vejdou tak tři šnečci a ještě to budou mít jakž takž pohodlné. Pořídím si asi tak dohromady čtyři nebo tři šnečky.

Ještě opravdu nevím jména, ale něco mě již napadlo.

  • Kuliferda
  • Kiki
  • Miky
  • Gevin
  • Dat (Ano, podle toho ze Star trek X-D)

Počítám s mladými od Dobbyho a Ulittky, takže si budu muset jedno terárko nechat volné. Na pár měsíců postačí to malé, ale pak budu muset dát zahradní šnečky do společného. Nechám si ze snůšky jen jednoho šnečka, který se bude jmenovat Lily.

Teď ale dost o tom, co budu, nebo nebudu dělat! Tady v tomto článku vám chci usnadnit hledání zahradních šnečků.

Někdy je to snadné a naopak se zahradních šneků musíte zbavovat, ale občas je pěkně těžké nějakého najít.

Vyrazte tedy někdy kolem sedmé hodiny ráno. Musíte si najít např. kamennou zídku, ve které je hodně takových těch velkých prasklin (Min. 5 cm.)... Kolem by mělo být vlhko a zeď by měla být taky vlhká... Musíte hledat buďto rovnou šneka anebo si zahrát na Sherlocka Holmese a hledat sliz, po kterém se vydáte ke šnekovi. Hledejte šneka nalepeného na stěnách prasklin ve zdi.

Šnečka si přivezete domů nejlépe v malé krabičce vyplněné trávou, hlínou atd., která byla v blízkosti jeho obydlí.

Potom přijde na řadu terárium.

Někdo chová šneky zahradní v hlíně a někdo v kokosové drti. Občas se také objeví zmíňka o pilinách, ale to radši ani nebudu komentovat... Nejlepší je asi ta kokosová drť, já ji alespoň používám vždy. V teráriu by neměli narozdíl od terárek afrických šneků kameny, nebo spíš kamínky. Tedy pokud nechcete šnečka super-krasavce. Tím se dostáváme k tomu, jak bychom měli, nebo spíše mohli, našeho šneka využít.

Šneky si můžete rozělit do několika skupinek (Závodník, super-krasavec, miláček svého páníčka, odolný voják a pan někdo.)

Závodňík:

Pokud chcete šnečka závodníka, musí být mladý silný, drobnější, lehká malinká ulita. Měli bychom zjistit už na místě jeho bývalého bydliště, jak rychle se plazí. Doma ho můžeme všelijak cvičit, trénovat, závodit s ním.

Super-krasavec.

krásná naleštěná ulitky, světlé nebo co nejtmavší barvy, bez jizviček na těle.  Může být i něčím neobyčejný, třeba světlé tělo a tmavá skvrna na čele, jako mívají koně. Tenhle šnek se dá vystavovat a o jeho mláďata je veliký zájem, díky jeho kráse.

Miláček svého páníčka:

No ťu, ťu, ťu, zalatíčko, šnečíčku... Tohohle šneka budete mít rádi jako kamaráda, jako psa. Chcete ho mít stále s sebou. Nevadí, jestli má trochu prasklou ulitu, nebo jestli se plazí pomalu, je to váš šneček!

odolný voják:

Tak tenhle týpek přežije i dobu ledovou. Je odolný proti zimě, vedru, nedostatku vody a jídla, nějaké ty šrámy na ulitě mu nevydí. Jakéhokoli slabšího šneka bude považovat ze "večeři"... Jo, drsnej chlapík!

Pan někdo:

Hm... Tak šnek nezávodí, není moc hezký, nemám ho zase tak moc rád a ani toho nějak moc nepřežije... Prostě obyčejný starý dobrý pan někdo. Šnek není moc náročný, tak proč mu věnovat přebytečnou péči?

 

Tak to by bylo z článku všechno, doufám, že pomohl.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář