Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zevní náboženství a církve

Příspěvky

Magdaleniny prádelny: církevní peklo pro ženy, které byly příliš jiné

3. 11. 2015

xman.idnes.cz

Článek níže popisuje hrůzy, které ještě donedávna podstupovaly ženy v Irsku díky propojení katolíků se světskou mocí. Jejich utrpení skončilo nikoliv kvůli tomu, že by jejich násilné zneužívání bylo nahlédnuto jako špatné, ale proto, že díky zavedení automatických praček se jejich práce stala pro církev nerentabilní.

 

Návody katolického kněze pana Halíka jak zachránit svět

3. 11. 2015

Jiří Vacek

Pan Halík ve své široké prokatolické kampani vidí nápravu světa v obnově vlády církevních představitelů ve spojenectví s vládami světskými. Dějiny nás ovšem učí o pravém opaku. Takové vlády vždy přinášely jen zlo a brzdily veškerý pokrok, dusily svobodné myšlení a nakonec i osobní svobodu pohybu a života. Vždy se zvrhly v totalitu nepřátelskou všemu jinému, co stálo v cestě jejich moci. V začátcích křesťanství to byl právě cézaropapismus, vláda římských císařů a papežů, který přímo zločinným způsobem ovlivnil prvotní církev.

 

Mezinárodní den jógy

27. 6. 2015

Jiří Vacek

V neděli 21. června v den letního slunovratu byl mezinárodní den jógy...

...  Jóga, její učení a provádění se oceňuje na celém světě pro její přínos a příznivý vliv na tělesné i duševní zdraví. Nabízí i nepředpojatým hledajícím Pravdy nebo Boha metody, jak toto poznání docílit. Pouze vševědoucí a sebou vyvolení zástupci boží na zemi, katoličtí papežové, vědí neomylně: „Jóga je blud a škodí duši“...

 

Vatikánský kardinál měl zneužít stamilióny ze státní kasy

27. 6. 2015

novinky.cz

Vatikánský kardinál je podezřelý z toho, že přesměroval 30 miliónů eur (asi 800 miliónů korun) z italské státní kasy určených pro dětskou nemocnici na záchranu ústavu vlastněného církví, aniž by o tom informoval papeže Františka.

 

Čemu věří katolíci

4. 6. 2015

Jiří Vacek

... Pravda je úplně jiná: Hus nebyl a dodnes není katolíkem, protože jej katolická církev vyobcovala, to jest zbavila členství v církvi a navíc prohlásila za kacíře. Hus nebyl dodnes katolickou církví rehabilitován a proto z hlediska církevního práva rozsudek nad ním plně právně stále platí. Hus byl upálen právem v souladu s katolickou církví. Tak trestá vždy ty, kteří se postaví její autoritě. To je největší provinění, které neodpouští. Církev je vždy neomylná...

 

Papež František podpořil islamisty

23. 1. 2015

Jiří Vacek

V těchto dnech se k útoku na týdeník Charlie Hebdo vyjádřil i papež František: „I svoboda slova má své hranice“. Doložil svůj názor ihned příkladem: „Pokud můj dobrý přítel Gasparini vyřkne nějakou nadávku na adresu mé matky, musí čekat, že mu dám pěstí. To je normální“, uvedl. Viz Lidové noviny 16.1.2015. Opravdu je to normální? Pak je ale i normální, že islamisté redakci týdeníku, který podle nich urážel islám, postříleli.

 

Zamyšlení nad křesťanskou teologií

8. 1. 2015

Jiří Vacek

Co je to za náboženství, které vede myslícího člověka k závěru, že buď Bůh není všemocný nebo spravedlivý a milosrdný nebo dokonce vůbec neexistuje, protože trpí vládu zla a bezpráví ve světě nad těmi dobrými?

 

Poučení z krize teologie

4. 1. 2015

Jiří Vacek

Úvaha teologa J. Jandourka pod tímto názvem vyšla v deníku Lidové noviny v sobotu 20.12. 2014. Z článku vyplývá naprostá neschopnost křesťanské teologie pro myslícího člověka 21. století rozumně vysvětlit, proč Bůh dopouští tak strašlivé zločiny, jakým byl německý koncentrační tábor v Osvětimi.

 

V Osvětimi selhal člověk, ne Bůh

31. 12. 2014

Jiří Vacek

...V Osvětimi neselhává Bůh, ale člověk. Je dílem těch, kteří ji vymysleli a jejími obětmi jsou ti, kteří opustili Boha. Místo, aby přiznali svou vinu, tak ji svádějí na Boha: „Bůh selhal v Osvětimi“. Neselhal. Selhali lidé...

 

Bývalý polský arcibiskup Wesolowski byl zatčen, je obviněn ze zneužívání chlapců

1. 11. 2014

novinky.cz

Vatikánské úřady zatkly bývalého polského arcibiskupa Józefa Wesolowského, který čelí obvinění ze sexuálního zneužívání chlapců. Na bývalého papežského nuncia v Dominikánské republice uvalily domácí vězení, dokud nestane za svou kriminální činnost před soudem. V červnu Vatikán zbavil Wesolowského kněžských povinností.

 

V irském sirotčinci zahynulo za 35 let na 800 dětí, naházeli je do septiku

7. 6. 2014

novinky.cz

...Pro katolickou církev je odhalení historičky velmi nepříjemné, protože čelí několika skandálům kvůli situacím v sirotčincích. Představitelé církve v Galway tvrdí, že netušili, že tolik dětí, které zemřely v sirotčinci, bylo takto pohřbeno. Slíbili, že podpoří úsilí označit místo pamětní deskou se seznamem jmen všech 796 dětí...

 

Zpět do středověku: Deklaraci „Bůh nad pacienty“ podepsalo už 3,5 tisíce polských doktorů

6. 6. 2014

novinky.cz

Už téměř tři a půl tisíce polských lékařů podepsalo kontroverzní deklaraci víry, podle které má boží právo přednost před právem lidským. Místopředsedkyně Sejmu Wanda Nowická kvůli tomu bije na poplach a upozorňuje, že deklarace je přímo namířená proti ženám a znamená návrat země do středověku.

 

Církev svatá – cíl vtipů

29. 5. 2014

Jiří Vacek

„Hlas lidu, hlas boží“. Součástí tohoto hlasu vždy byly i vtipy. Dříve na Hitlera, později na Husáka a Brežněva. Dnes na církev. Co tento hlas o ní říká, můžeme zaslechnout právě ze vtipů o ní. Vtipy vždy byly určitou moudrostí lidu, vyjádřením jeho názoru na něco, co se všeobecně nelíbí, co není, jak prostí lidé vyciťují, v pořádku a upřímné, ale pravý opak.

 

Pravda křesťanů

29. 4. 2014

Jiří Vacek

Základní překážkou na straně křesťanů pro správný vztah k ostatním náboženským směrům je duchovní nevědomost a pýcha, která zní: Pravdu máme jen my a nikdo jiný ji nejen nemá, ale ani mít nemůže, protože jen my jsme vyvolení od Boha. Pod vlivem této pýchy a nevědomosti předem odmítají vše, co není křesťanské. Prostě vědí předem, že jinde pravda není a nemůže být.

 

Mimo církev není spásy

4. 3. 2014

Jiří Vacek

Alespoň tak věří mnozí katolíci. Na jedné straně učí, že Bůh je láska a do nekonečna odpouštějící milosrdenství, ale ve své víře „mimo církev není spásy“ tvrdí, že i nepokřtěné děti, když zemřou, odcházejí do věčného utrpení v pekle...Podle této zásady ani žádný žid – Abrahám nebo Mojžíš, který rozmlouval s Bohem, nejsou spaseni. Nebyli katolíky. Spaseni nemohou být ani pravoslavní, koptové a protestanté – nejsou katolíky, i když jsou křesťany...

 

Ze zpráv České televize ze dne 5. 2. 2014

1. 3. 2014

Jiří Vacek

„Výbor OSN kritizuje Vatikán za krytí pedofilie v církvi. Vatikán namítá, že zpráva výboru je nespravedlivá a krutá, ale zprávu prošetří.“ Víc než tyto řádky bez obrazu televize nepovažovala k případu tisíců zneužitých dětí katolickými kněžími za nutné. I to je druh cenzury.

 

Františkova „církev chudých”? Biskup luxusu má palác za tři čtvrtě miliardy

19. 10. 2013

novinky.cz

Biskupství v německém Limburgu přiznalo, že náklady na honosnou rezidenci biskupa Franze-Petera Tebartze-van Elsta se vyšplhaly na 31 milionů eur (790 miliónů Kč). Odhadovaly se přitom na částku třikrát nižší. Vatikán už minulý měsíc kvůli ní vyslal na západ Německa inspekci, která mrhání prověřuje.

 

Kardinál Duka odmítl dát miliardu na povodňové škody, církev žádné bohatství nemá

26. 7. 2013

Lukáš Henzl, eurozpravy.cz

...Duka na svém webu vyvěsil odpověď politickému hnutí. Nejprve upřesnil, že církev zdaleka nemá tolik peněz, jak by se mohlo zdát a ani restituce nepřinesly církvi z ničeho nic bohatství...Dodal, že katolická církev rozhodně nemá nějaké obrovské bohatství na svých účtech. Za církev se již na odstraňování škod a pomoci postiženým podílí Charita ČR, která je zřizována katolickou církví...

 

K dění ve společnosti

9. 7. 2013

Jiří Vacek

Řím – Italská policie zatkla církevního představitele, který zastával vysokou funkci v oboru finančních operací vatikánské banky. Ta je opředená sérií skandálů. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním nezákonného převodu peněz. Spolu s biskupem byli zadrženi příslušník italských tajných služeb a finanční zprostředkovatel. Podle agentury AP se případ má týkat pokusu o převoz 20 milionů eur soukromým letadlem ze švýcarské banky do Itálie. (zdroj LN 29.6.2013)

 

Nešťastná křesťanská nesnášenlivost

30. 6. 2013

Jiří Vacek

Původní ryzí Ježíšovo poselství lásky k Bohu, k našim bližním i k nám samým bylo zkaženo zlými a nevědomými lidmi jedem přesvědčení vyvolenosti od Boha. Mnohý křesťan je přesvědčen: jen my jediní jsme vyvolení od Boha a kdo nevěří jako my, je od něho zavržen. Proto je naším právem vnucovat druhým náš jedině správný názor, a to všemi prostředky. Co takový křesťan například činí ze svého přesvědčení druhým, ukazuje následující příklad. Není zdaleka jediným ani nejhorším. Je v každém případě velmi poučným. 

 

Společnost pro studium sekt a nových náboženských směrů

22. 4. 2013

Josef Šťastný

Společnost pro studium sekt a nových náboženských směrů (SSSaNNS) je současnou religionistikou – vědou o náboženství označována jako antikultovní hnutí. Nemá tudíž žádný mandát hodnotit jakékoliv projevy religiozity, neboť je sama předmětem vědeckého studia.

 

Není církev jako církev

4. 4. 2013

Jiří Vacek

Krize na Kypru vedla k vzniku jednoty mezi státem a církví. Kyperský arcibiskup nabídl kyperské vládě k záchraně země veškerý majetek kyperské ortodoxní církve. "Církev a klášter chtějí k záchraně země dát k dispozici všechno," uvedl kyperský arcibiskup Chrysostomos ve středu po setkání s prezidentem Nikosem Anastasiadesem.

Zdroj: Britské listy, www.blisty.cz

 

Pedofilie je podle kardinála porucha, ne kriminální čin

27. 3. 2013

novinky.cz

Pedofilie je psychologická porucha, ne "kriminální okolnost". Podle internetového serveru BBC to uvedl jihoafrický kardinál Wilfrid Fox Napier. Dodal, že osoby, které byly v dětství zneužívány a v dospělosti zneužívají jiné, je třeba podrobit lékařskému vyšetření. Církev se již delší dobu potýká se skandály kolem sexuálního zneužívání dětí.

 

Proč papež odstoupil?

14. 3. 2013

Jiří Vacek

Skutečné důvody papežova odstoupení mohou být jiné, než uvádí, jak vyplývá ze zprávy z necensurovaných zdrojů, kterou otiskuji celou bez úprav.

Papež Benedikt rezignoval, aby se vyhnul zatčení. Co se děje ve Vatikánu?

 

Co vše dokáží služebníci svaté církve

23. 1. 2013

Jiří Vacek

Dějiny katolické církve jsou dějinami strašlivých zločinů...Příkladem, který se týká i nás, je válečný slobodný Slovenský štát, který se přidal za 2. světové války na stranu Němců a bojoval s nimi proti spojencům i za to, aby Češi, a pak i Slováci, byli jako podřadné národy vyvražděny. Tento prvý Slovenský štát nebyl vůbec slovenský, ale ryze katolický. Vládl v něm katolický kněz Tiso spolu s katolickou kněžskou hierarchií. Jak vládl, odhaluje článek Lidových novin z 5.1.2013 „Holokaust na slovenský způsob“, autorka Anna Grusková...

 

Polský kněz stál v čele organizované skupiny, obrali banky o 2,5 miliardy

10. 12. 2012

novinky.cz

Na osm roků do vězení poslal soud v Legnici na jihozápadě Polska kněze Ryszarda M. Katolický duchovní stál v čele zločinecké skupiny, která spáchala jeden z největších finančních podvodů v Polsku.

 

Ženě v Irsku odmítli potrat, zemřela na otravu krve

20. 11. 2012

novinky.cz

Těhotná Savita Halappanavarová zemřela v Irsku na otravu krve, opakovaně přitom žádala o potrat kvůli silným bolestem v zádech. Ten jí odmítali, neboť plod byl živý, dal se detekovat tep jeho srdce, uvedla BBC.

 

Polák zmlátil kněze, který ho nechtěl vyloučit z církve

20. 11. 2012

novinky.cz

Čtyřiatřicetiletý Polák surově zbil na faře v Zabrze na jihu země kněze, protože jej nechtěl vyloučit z katolické církve. Vystoupení z církve, k níž se podle polského episkopátu hlásí 95 procent obyvatelstva, je natolik komplikované, že své rozhodnutí dokážou realizovat jen ti nejvytrvalejší.

 

Pamětní deska na škole

20. 10. 2012

ceskenarodnilisty.cz

...Vždy, když bude římskokatolická církev mluvit o míru, lidských právech a kázat o odpouštění a pokání, dopadne to tak, že zločinci podobní Tomislavu Filipovićovi alias Majstorovićovi budou blahořečeni nebo prohlášeni za svaté. Jak se stalo i kaplanovi a nejvyššímu duchovnímu otci ustašovských fašistů arcibiskupu Aloisii Stepinacovi, kterého papež Jan Pavel II blahořečil! Za sladkými slovy je pouze touha po majetku a po moci. Zde v Banja Luce je dán pouze malý příklad...

 

Australská církev přiznala 620 případů zneužívání dětí kněžími

19. 10. 2012

novinky.cz

Sexuální zneužití více než 600 dětí svými kněžími přiznala římskokatolická církev v australském státě Viktorie. Uvedené případy se podle BBC staly během posledních 80 let. Podle skupin, které vyšetřování těchto případů vyvolaly, se však skutečný počet obětí jen v samotném státě Viktorie blíží spíše číslu 10 000.