Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tomášovi Márovi nevadí?

1. 5. 2006

Jiří Vacek, Josef Studený

(převzato z www.mahayana.cz/Poslední Setkání v Dobříkově 24. září 2005 - web pokračovatelů K. Minaříka)

Poslední setkání v Dobříkově 24. září 2005.

Na tomto setkání žáků K. Minaříka guru skupiny pan Josef Studený vyjádřil pozoruhodný postřeh, který uvádím tak, jak vyšel na internetové stránce této skupiny 7.4.2006. Cituji:

Květoslavova nauka vychází z toho, že je nutno se ukáznit a přeměnit svoje bytostné kvality z vlastní vůle. Bez jakékoli pomoci, jenom z vlastní vůle a to je jistě velmi obtížné. Ale vy teď máte už k ruce všechny podmínky. Zvláště dobrou literaturu. O mystice se mluví svobodně, není potřeba se bát komunistů a estébáků jako za dob Květoslava. Jen najít v knihách svůj případ. Ty postupy by v současné době měly být podstatně rychlejší. Proto by ke guruovi nyní měli přijít ti lidé, kteří již něco vyzkoušeli podle návodů v knihách.

Přesto to však tak jednoduché není ani nyní. Když u nás došlo k převratu, snažil jsem se dostat do rozhlasu nebo do televize. Jak jsem řekl Minařík, nikdo se mnou nechtěl mluvit, žádný redaktor. Jeden redaktor v televizi se vyjádřil: „takové žvásty“. Eduarda Tomáše pustili přednášet do Lucerny, mohl mluvit v televizi i v rozhlasu, brali všechno. Bylo pro mě jasné, že on Márovi nevadí. Ty současné sdělovací prostředky slouží jenom Márovi. Všechny jiné nauky mají přístup do veřejných prostředků. I Ole Nydahl měl možnost. Nedávno projevil zájem jeden redaktor z ostravského rozhlasu. Souhlasil jsem, že se můžeme setkat. Když se dozvěděl, že by se jednalo o nauku Minaříkovu, tak se zarazil a šel se zeptat svého šéfa. A on mu to nedoporučil. Je to jeden a půl roku. Máro si hlídá všechny brány. Konec výňatku.


Nestojí tento názor za přemýšlení, zejména ve vztahu k tomu, jak vznikl článek v Dingiru?

Tentýž autor uvádí v „Dopise J. Lípovi“, viz webové stránky skupiny z 12.4.2006, že Drtikol nemohl své žáky vést správnou cestou, protože sám po smrti prohrál a zrodil se zde znovu. Takže nejen já, ale i jiní „dehonestují“ F. Drtikola.

Každému doporučuji, aby internetové stránky skupiny K. Minaříka, četl. Snadno zjistí, že jejich názory jsou velmi podobné i totožné s mými. Takže s nimi nejsem ani u nás osamocen. Adresa webu: www.mahayana.cz

Stoupenci Tomášových se netají tím, že mají ve svých řadách vysoce postavené a vlivné osobnosti, a že je proti svým odpůrcům využijí, včetně BIS. Zvážíme-li stížnost J. Studeného, líčení Maríči na Jitřní zemi i případ článku v Dingiru, zdá se, že na tomto tvrzení něco je. Takové praktiky by neměla demokratická veřejnost snášet, ale měla by na ně poukazovat, odhalovat je a zákonnými prostředky jim bránit. V prvé řadě by byla potřeba takové případy objektivně registrovat a shromažďovat. Myslím, že tento námět stojí za zvážení. To, co se děje dnes postiženým, může se zítra přihodit i dalším. Jakékoliv tolerance k takovým případům není na místě. Jakákoliv totalita je pro svobodu slova a přesvědčení smrtelným nebezpečím.