Jdi na obsah Jdi na menu
 


Namátková kontrola RS MO ČRS KOLÍN - pytláci, nepořádek a většina slušných rybářů

12. 7. 2015

 

   Dne 12. 7. 2015 proběhla na revírech MO ČRS Kolín namátková kontrola rybářské stráže, které se účastnil také člen stráže přírody, člen dozorčí komise MO ČRS Kolín a nezúčastněná osoba, kterou byl adept na RS. Akce proběhla od 03:00 hod. a hned od počátku bylo „veselo“. Kontrolní orgány na břehu Labe nad Kolínem zjistili, že dva zde lovící cizinci ve věku od 30 do 40 let, nemají žádné povolení k lovu ryb a nejen, že loví ryby, ač by neměli, ale přímo na břehu řeky u svého stanu také rozdělali během jediné noci dvě ohniště, do kterých jako palivo použili z opodál vzrostlého staletého dubu větve, na kterých bylo ještě zelené listí. Kolem místa svého pobytu u vody dokázali vytvořit naprosto neskutečný nepořádek tvořený PET lahvemi, skleněnými lahvemi od alkoholu a dalšími skvosty, o které nejevili s postupem noci žádný zájem.

 

img_20150712_033614.jpg   img_20150712_033633.jpg

 

  

   Poté, co byli oba dva probuzeni, nejevili žádné známky překvapení, ale kontrolujícím rovnou řekli, že je kontrola nezajímá, není totiž nikomu nic do toho, jak se u vody chovají, pořádek si odmítali na místě uklidit, odmítli prokázat svojí totožnost a ve chvíli, kdy člen rybářské stráže přistoupil k zabavení rybářských udic málem došlo k fyzickému konfliktu, který „pouze“ vygradoval vulgaritami vůči kontrolujícím a jejich rodinám. Kdyby nepříčetného pytláka nezastavil druhý mladší, ke zbytečnému konfliktu by došlo zcela jistě, dotyčného nezajímalo vůbec nic, na což mělo zřejmě podíl množství vypitého alkoholu soudě podle prázdných lahví a malých prázdných igelitových pytlíků povalujících se na místě.

 

  Nezbylo nic jiného, než na místo přivolat hlídku PČR, která se dostavila během krátké doby a poskytla potřebnou součinnost při ztotožnění osob. Do chvíle než hlídka PČR přijela, ač se jednalo o pár desítek minut, byly na místě krušné chvíle, jeden z pytláků zalezl do stanu a odmítal vylézt ven, přičemž uvnitř se zavřel a neustále šramotil s neznámými předměty, nebylo na něj vidět, nebylo vidět ani na to s čím manipuluje. Pánové provádějící kontrolu byli v této chvíli značně obezřetní. Kontrola probíhala ve velmi odlehlé části revíru na hlavním toku řeky Labe na velmi vzdáleném místě od nejbližší zástavby.

 

   Popravdě, co si v takové chvíli myslet o činnosti člověka v uzavřeném stanu, který šel od počátku kontroly do cíleného konfliktu i s úředními osobami a jediné co projevoval, byla arogance s hrubými urážkami a chuť vyvolat násilí. Dotyčného naprosto nezajímalo, že v tu chvíli jedná s úředními osobami, bez ohledu na to, že je v cizí zemi. Záměrně neuvádím zemi, odkud oba dva pocházely, nemyslím, že by to bylo něčemu přínosné, jen uvedu, že v zemi odkud pochází, je pytláctví bráno od počátku bez ohledu na prokázanou výši škody, jako trestný čin. Zjištěná protiprávní jednání budou v co nejkratší době odevzdána příslušnému správnímu orgánu k dořešení, včetně zadrženého vybavení. Při této kontrole vše dobře dopadlo. Podle následných informací po skončení kontroly se jednalo o osoby, které navštěvovaly revír dlouhodobě. V tomto případě se jednalo o naprostou ukázku arogance k našim zákonům a předpisům i k lidem a přírodě. Jistou výhodou při kontrole byla i skutečnost, že kontrolu prováděli tři účastníci ve věku kolem 30 let a v dobré fyzické kondici.

 

img_20150712_033621.jpg

 

   Fotografie byly pořízeny ve velmi nízké kvalitě, ale svému hlavnímu účelu jistě postačí, alespoň částečně dokreslují situaci na místě při kontrole. Jen podotýkám, že v žádném případě nezahrnují vše, co se na místě nacházelo.

 

img_20150712_033652.jpg

 

  Následně se kontrola revírů přesunula na pískovnu Samberk, kde byla kontrolována řada ohleduplných rybářů bez zjištění jakýchkoliv závad. I zde bylo navštíveno lovné místo s nepořádkem v celém jeho okolí, na několika desítkách metrů čtverečních. Tento nepořádek stihli vyprodukovat dva rybáři. Odpadky jako například plastová lahev s čisticím prostředkem, či igelitový pytel plavali ve vodě. Oběma rybářům byly na místě odebrány povolenky.

 

img_20150712_051419.jpg

 

   Tuto namátkovou akci lze hodnotit jako úspěšnou pouze s ohledem na zjištěné pytláky a drtivou většinu rybářů bez zjištěných závad. Můžeme mít velkou radost z toho, že se občas skutečného pytláka chytit podaří, před pár lety byla v Kolíně chycena organizovaná skupina pytláků poměrně dobře vybavená nafukovacími čluny, splétanými i nylonovými sítěmi, káděmi s upytlačenou rybí obsádkou. To je velká motivace proč tuto kontrolní činnost dělat i nadále.

 

   Ze strany rybářské stráže bude na revírech MO ČRS Kolín nulová tolerance při obdobných zjištěních, tak jak tomu bylo doposud.

 

img_20150712_051428.jpg

 

Velmi si ceníme všech, kteří se chovají u vody ohleduplně a s rozumem.

 

 

 

Petrův zdar!

Jiří Krouza

MO ČRS Kolín

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Drahota

fanda-cz,14. 7. 2015 6:45

Oni se diví. Že tu sou pytláci. Když je povolenka tak drahá. A prasata jsou a budou kolem nás. Petru zdar.

Re: Drahota

rybář,14. 7. 2015 10:07

drahá? Svazové povolenky jsou stále za směšnou, když vezmeš v potaz kde všude na ně můžeš chytat.

Re: Re: Drahota

Jeanne,3. 12. 2022 1:57

https://deelay.cz/sen-o-smrti-nebo-mrtvem-vyznam/

Krouza

Jiří,12. 9. 2015 21:30

Pánové, jak jsem již psal, možnost komentářů jsem zde nechal zcela záměrně a nebudu je samozřejmě mazat jen proto, že jsou některé kritické, i toto je jedna z cest jak se dozvědět nové informace.
Práce RS není nikterak snadná s ohledem na to, že jde o věc dobrovolnou a časově i finančně mnohdy nákladnou. Zejména pokud se jedná o noční kontroly. Přístup RS by měl být na profesionální úrovni a o to se v Kolíně snažíme. K naší RS za poslední dva roky přibyla řada nových a velmi mladých členů, je možné že jste se s nimi již setkali, nebo v budoucnu setkáte. S kliedm mohu říct, že na našich revírech nejsou "vyvolené skupiny", ale nebudu říkat, že tomu tak v minulosti nebylo. I to byl jeden z důvodů, proč se jeden člen RS rozhodl "dobrovolně" ukončit svojí činnost u naší RS. Každý ze členů RS je svým pánem, má striktně daná oprávnění zákonem č. 99/2004 Sb. a jeho prováděcí vyhláškou. Já mám to štěstí, že pokud mi volá rybář na revíru v 02:00 hod. ve všední den, vím komu s kolegů zavolat, aby jel se mnou a já se na něj mohu stoprocentně spolehnout. Zbývá jediná věc, pokud máte informace o tom, jak by to fungovat němělo a fuguje, nebo se setkáte s něčím s čím nesouhlasíte, podotýkám zcela konkrétní a podložené informace! obraťte se na náš výbor, dozorčí komisi, nebo vedoucího rybářské stráže. Osobně nejsem zastáncem toho, aby výkon funkce RS byl prováděn pro povolenku zdarma, nebo kvantum denních kontrol tak aby ČRS SÚS byl spokojen s činností! (tzv. čárkový systém)
Jsem zastáncem rovnosti, vstřícnosti vůči rybářům, ale mám nulovou toleranci k nepořádku u vody, ovu na tři pruty a mnoho dalších věcí.
Nejen já, ale i další kolegové z kolínské RS jsme vděčni za každý poznatek o pytlácích a jiných závažných problémech.....jsou to přece naše revíry, vaše revíry....ideální cesta pro změnu něčeho s čím nesouhlasím a chci to změnit, je zkusit si práci člena RS.
Co se týč Legerova ramene a Ovčačky, je to kapitola sama pro sebe, podle mě by bylo vhodné stanovit právě kvůli těmto dvěma revírům omezení počtu ponechaných ryb na povolenku, tj. maximálně 50! a důsledně kontrolovat rybáře, kteří ráno navštíví revír, uloví dva kapry, nenapíší je a odpoledne jsou na stejném místě znovu.
Pokud však chcete změnit tyto nebo i jiné zásadní věci a jste našimi členy, prosím navštivte naší členskou schůzi, v únoru roku 2016....je to jediná možná cesta a bude Vám dán dosatatečný prostor. Zcela s klidem mohu říct, že naše organizace bojuje s malou účastí mladých rybářů na členské schůzi, nejen mladých, ale i těch, kteří diskutují a mají zájem. Poděkování patří samozřejmě všem, kteří chodí, ale podle mě je účast 118 členů z 1000 nedostačující na to, aby došlo k patřičným změnám.... Petrův zdar !

Legrák

petr,2. 9. 2015 20:45

Podle mě je Legrák devastován důchodci. Měl by být vyčleněn jen pro chyť a pusť, nebo alespoň omezeno množství ryb na 5 ks za rok. Spálenka a Ovčačka taky.

Re: Legrák

GEPARD,7. 9. 2015 11:43

Důchodci? Ruku na srdce, beru to za legraci. Důchodci devastují daný revír daleko méně než party " Kaprařů ".....

PYTLÁCI

VÁCLAV KNITTICH,12. 7. 2015 22:22

Když to takhle pujde dál bude konečně klid P, Krouza to vzal za správný konec díky za vaši snahu jen tak dál

Re: PYTLÁCI

GEPARD,19. 7. 2015 19:01

No, jestli je správný konec to, že kamarádi RS si dělají, co chtějí, tak ano. Vzal to za správný konec. Na revír chodím, mě osobně RS ještě nekontrolovala, ani jsem ji na revíru neviděl, ale po mém příjezdu mě vyrazilo dech, co si dovolí místní kapraři. Zavážet, stanovat, brát ryby- kapry nad 65 cm, chytat po půlnoci atd..... Pr mě jsou daleko větší pytláci rádoby kapraři, chovající se jako kdyby jim revír patřil a dělající úplně vše!

Re: Re: PYTLÁCI

boris,2. 9. 2015 20:41

to je pravda, chytá se přes noc a jsou to známí kapraři z okolí s vazbou na RS

poklona

Petr,20. 7. 2015 17:39

Pánové! Klobouk dolů za Vaši odvahu a odhodlání v této nevděčné činnosti, jen tak dál! Očekával bych, že komentáře budou všechny v duchu děkovném, protože je v zájmu VŠECH inteligentních rybářů, aby se podobné akce konali. Je úplně jedno kdy a kde a musí být rovněž jedno, kdo se kontroluje.
Sám se považuji za příležitostného kapraře, který by uvítal změny v RŘ, hlavně pak rybolov nonstop alespoň na vybraných revírech. Jakákoliv podobná úleva ale musí jít ruku v ruce se zvýšenou kontrolou, jinak by to byla, jak vidno, džungle.
Blbci byli, jsou a budou, což dokazují bohužel i některé komentáře k tomuto článku...

Re: poklona

GEPARD,21. 7. 2015 20:31

Dobrý den. Nikdo neznevažuje činnost místní RS. Jen se zde několik jedinců vcelku oprávněně vyjádřilo, že RS nepostupuje správně, neboť vyvolení mohou vše. To není normální. Zcela běžné, správné by bylo, pokud by RS zakročila i proti svým kamarádům nebo tzv. Vyvoleným skupinkám, které tyto revíry obklopují. Nebo Vám přijde normální, že jsou skupiny lidí, které porušují úplně vše- odnesení ryb- kaprů nad 65 cm, stanování, zavážení, rozdělávání ohňě, nepořádek a přesto takto " fungují " od počátku sezóny do jejího konce a bez jediné kontroly nebo postihu? Nechápu, proč by někdo měl být blbec? Proto, že napsal, jak to na daných revíreh funguje ve skutečnosti? Nebo snad i Vy jste ten, co si dělá vše a líbí se mu vysmívat se jiným, když jsou káráni ( mnohdy oprávněně )?!

Re: poklona

GEPARD,21. 7. 2015 20:33

Je vidět, že dané revíry a skutečnost neznáte nebo naopak, jste velmi dobře obeznámen, neboť patříte mezi skupiny- Nám patří svět, my můžeme vše a Vy ostatní...........

Re: Re: poklona

Petr,8. 8. 2015 17:24

Nepřispíval jsem do této diskuze s cílem osočovat kohokoliv konkrétního, ani obhajovat špatný posup RS. Pokud skutečně existují vyvolené slupinky, kterých se pravidla netýkají, pojďme to řešit konstruktivně a ne přidáváním negativních příspěvků pod článek, který je pozitivní zprávou pro všechny slušné rybáře.Doufám tedy, že se uvidíme na členské schůzi a dáme věci do pohybu.
Petrův zdar!

Re: Re: Re: poklona

GEPARD,14. 8. 2015 12:45

Dobrý den. Vyvolené skupinky doopravdy existují, což může doložit velmi mnoho lidí. Nebo se jeďte podívat k vodě a sám uvidíte. Jak vše chcete řešit? Konstruktivně? To by XY osob muselo danou organizaci opustit, aby nepouštěly info o kontrolách apod.... Schůze nic nezmění :-( Respektive stav, kdy si skupinky dělají vše, co chtějí je stavem dlouhodobým trvajícím již několik let.

Re: Re: Re: Re: poklona

Petr,18. 8. 2015 12:03

Obávám se, že jiná cesta, než diskuzí na členské schůzi a případně vlastní aktivita v rámci výboru, neexistuje. Rozhodně nezměníme nic diskuzí tady. Pokud dané skupinky jmenovitě znáte, nebo dokonce víte o jejich provázanosti s příslušnými lidmi vykonávající funkci veřejného činitele, bude třeba na tyto osoby ukázat. To, že se u vody dějí hrozné věci je fakt, obecně bych ale optimisticky řekl, že se snad situace zlepšuje. Na Samberk nejezdím, zde mi kdysi někdo prořízl gumy u auta, bývalo to tam "zajímavé". Do toho problémy s prodejem a plocením pozemků až do vody a znemožnění výkonu rybářského práva. Vím ale, že tam přestali jezdit někteří jedinci, co problémy způsobovali, takže jsem doufal i dle tohoto článku, že situace se lepší...

reakce

Jiří Krouza,23. 7. 2015 22:45

Dobrý den vážení kolegové. Možnost komentářů jsme pod tímto příspěvkem nechali záměrně, neboť chceme znát názory jak pozitivní tak i kritické. Je mi jasné, že se zde může vyjádřit kdokoliv a je na nás co si z toho vezmeme. Komentáře jsem přečetl a každého si cením. V současné době máme 16 členů RS na více jak 209 ha vodních ploch, respektive na příbřežní kontroly této rozlohy, není to mnoho a snažíme se o kvalitní práci RS. V první řadě doplněním volných tabulkových míst. Celkem máme k dispozici 24 tabulek, v tomto je značná rezerva na doplnění, nicméně ačkoliv o zájemce nouze není, u tohoto orgánu je třeba nestrannost, odbornost a částečná zkušenost. Tedy je na čem pracovat.
Horní míru kapra 65 cm máme "zatím" a za sebe říkám "bohužel" jen na hlavním toku řeky Labe a pískovně Samberk. Pokud se má na kolínských revírech změnit něco k lepšímu, byla by vhodná horní míra kapra na všech revírech i pod-revírech, stejně tak omezení počtu ponechaných ryb na jednu povolenku a zvýšit kontrolovatelnost osob, které ráno navštíví revír, ponechají si dvě ušlechtilé ryby, nezapíší a po obědě jsou na lovném místě zase. Co se týče horní míry omezení ponechaných ryb na povolenku, na rovinu říkám, že jde o věci které musí schválit členská schůze. Takže srdečně zvu na členskou schůzi všechny zejména mladé členy MO ČRS Kolín, kteří mají o kolínské revíry skutečný zájem a chtějí zde zanechat něco pro generace následující.
Pokud má kdokoliv z rybářů podezření na "nadržování" ze strany RS jiným rybářům porušujícím daná pravidla, stačí včas a konkrétně dát na vědomí.
Hodně věcí můžeme v současné době změnit pokud potáhneme za jeden provaz a to nejen v rovině jedné MO. Bylo by dobré konečně přejít na 21. století i ve sportovním rybolovu, nejlépe osobní účastí.
Petrův zdar !
J. Krouza.

RS

jirka,13. 7. 2015 18:21

Dobrá práce. Jen 2 dny před kontrolou parta kaprařů na Velkým Samberku vesela zavážela, měla stanový tábor , ale protože jde o vyvolené, na ně nikdo nemůže. Všichni víme o koho se jedná

Re: RS

GEPARD,21. 7. 2015 20:36

Bohužel máte pravdu. Vyvolení mohou úplně vše a kolikrát dopředu vědí, kdy kontrola bude nebo se jí záhadným způsobem úplně vyhnou.....

Odebrání povlenky

Ivo,12. 7. 2015 22:49

Hlavně ať zase příště jistý pan s RS odebere papíry kolegovi v 0,15 hodin, když měl nastraženo na sumce... Hezký je, že se někdo chová normálně jako pan Krouza a někdo jako debil a bere papíry za hlouposti...

Re: Odebrání povlenky

GEPARD,19. 7. 2015 19:04

Máte pravdu. Není stejný metr a někteří očividně nechodí kontrolovat v době, když je revír obsypán kapraři chovající se jako mistři světa.... Pak náhodou chytnou 2 pytláky, ale........ Kdo je větší pytlák? Člověk chytající bez papárů nebo kaprař nerespektující pravidla místní MO a místní vody???