Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1920

2. 10. 2021

 

                                  Rok 1920

Rok 1920 počal ve znamení VII. sletu všesokolského v Praze. Je to první slet pořádaný na hrobu zašlé tyranie ve svobodné, československé republice. Slet tento byl hoden síly, mravu, vzdělání a krásy, výrazem národních slovanských i všelidských ideí lidi československého. O něm více dále.

V roce 1920 konala jednota naše 1 řádnou valnou hromadu, 2 členské a 13 výborových schůzí. Valná hromada osmá konala se dne 22. Února 1920 za přítomnosti 25 bratří a 17 sester. Br. starosta Peterka vzpomněl všech bratří, ve válce padlých, br. Podlipného, jednoho z nejlepších synů národa a generála Rostislava Štefánika, jehož vzor má tkvíti v očích všech Sokolů. Památka jejich uctěna povstáním. Br. jednatel uvedl ve své zprávě, že činnost jednoty byla v roce 1919 největší od založení její. Členů činných přibylo a pracovalo se s chutí. Dále následovaly zprávy br. náčelníka, vzdělavatele, knihovníka a správce domu. Zprávy schváleny.

Br. Ant. Ibl, učitel, pojednal v přednášce své o vzniku Sokolstva, utrpení jeho za světové války a činnosti v době nynější. Ve výboru nastala malá změna, místo br. Jos. Tyšera, který přestoupil do jednoty slanské a br. K. Suchopárka, který rezignoval, zvoleni bratři: Alois Kutil a Vincenc Knobloch. Ostatní činovníci zůstali. Sestry zvolily náčelnicí sestru Annu Hamouzovou, ježto sestra Anna Müllerová funkce té se vzdala. S br. Železníkem učiněna smlouva o nájmu místnosti pro Sokol na 3 roky za roční nájemné 200 Kč. Členský příspěvek stanoven ve výši 5 Kč. Na garanční fond sletový zasláno ‚Č O S 490 Kč. V jedné z výborových schůzí oznámeno br. náčelníkem, že jednotě naší přislíbeno okrskové cvičení.

Župní valné hromady v Lounech dne 29. Února konané zúčastnilo se 5 bratří. Na župním tom sjezdu hlavním bodem bylo ustavené pracovních odborů a to výchovného, organizačního, hospodářského a sletového, které konaly schůze odděleně a výsledky jednání přinesly zase do společného dalšího zasedání.

Akademie sokolská konala se dne 28. Března s proslovem br. starosty. Z bohatého a pestrého programu slusí se jmenovati pěkné sestavy mužů na velkém železném kruhu, prostná žen s kroužky, rytmická prostná dorostenek na národní písně a skupiny mužů, kde v nedostatku nářadí prakticky bylo použito židlí. Na bradlech ukázali bratři, že cvičí svědomitě. Pěkně působila vložená čísla zpěvní, jež nacvičil br. Rudolf Šlapák, učitel. Při akademii rozdány bratřím, zúčastnivších se 28. Října 1919 rozestaveného běhu sokolského, pamětní lístky. Bratrská jednota slánská navštívila akademii v hojném počtu i se svým trubačským sborem. Čistý výnos z akademie činil 415 Kč a přispěl k obohacení spolkové pokladny.

Schůze vzdělavatelů z celé župy konala se dne 11. Dubna v Lounech. Jednota naše zastoupena br. vzdělavatelem Ezrem, kterýž na výborové schůzi podával podrobnou zprávu. Bratří, kteří chtěli o sletu sokolském závoditi, museli se podrobiti zkoušce ideových závodů sokolských. Všude před sletem pořádány ideové osvětové školy sokolské, pro všecky bratry závazné. Br. vzdělavatel Ezr v msíci květnu konal 3 přednášky a sice: Idea Sokolstva, Sokolská organisace a Dějiny Sokolstva. Prvá přednáška spojena s pořadovým cvičením všeho členstva. Rozdány též mezi členy Tyršovy brožurky „Náš úkol, směr a cíl“.

Ve schůzi členské, dne 13. Května konané přítomen byl též br. Josef Hála, který jako ruský legionář navrátil se po půl šestém roce z daleké cesty z ruské Sibiře. Na všeobecnou žádost vylíčil nám v krátkosti své dojmy, které zažil za pobytu svého v Rusku. Br. starosta přál br. legionáři mnoho štěstí a zdaru v další jeho práci.

Vylučovací závody k sletu konány dne 2. Května. Zkoušky na sletový sjezd vykonali dorostenci z celé župy v Lounech dne 30. Května. V týž den v Slaném konány zkoušky pro muže, ženy a dorostenky z I. a II. okrsku. Kdo z bratří zúčastnil se cvičení na sletu, musil vzíti sebou zásobu potravin na několik dní a rovněž i náčiní k jídlu. V každé jednotě byl zásobovací odbor a župu určeno, co má jednota na zásobách do Prahy odvésti.

VII. sletu všesokolského zúčastnilo se z naší jednoty cvičení 9 bratří, 8 sester a to ve dnech 27 a 28. Června za nádherného počasí. Okrskové cvičení, které jednotě naší slíbeno, mělo se konati 29 srpna. Místo pro cvičení propůjčeno správou velkostatku na ovčíně, upraveno bratřími a všecky přípravy vykonány. Ale počasí zachovalo se macešsky. Již v noci a potom k ránu i dopoledne silně pršelo, takže cvičení, na něž se členstvo tolik těšilo, zmařeno. Místo cvičení, jako náhradu za utrpenou škodu uspořádán večer věneček v místnostech spolkových při hudbě br. Martinovského, jehož čistý výnos činil 296 Kč.

Posvícenská veselice ze dne 12 září, koncert a hra v koulení kuželek druhý den, vynesly   čistého zisku 931 Kč.

V památný den 28. Října členstvo s dorostem zúčastnilo se v dosti hojném počtu táboru v Slaném. Cvičitelského kursu čtrnáctidenního v Lounech od 28. Listopadu do 11. Prosince zúčastnil se br. Jaroslav Nádhera.

Inventář jednoty rozmnožen novými žebříky, věšákem a pianinem v ceně 4.600 Kč, na něž si jednota 2.000 Kč vypůjčila. Stará hrazda prodána jednotě ve Střezmíři za 700 Kč. Ku vzdělávací činnosti Sokola sluší mimo uvedené přednášky osvětové ještě dodati: Dne 14. února br. vzdělavatel na paměť 100 narození Boženy Němcové přednášel o životě jejím a působení. Dne 7. Března „O pres. Masarykovi a jeho působení v českém národě“. Dne 6. Července Mistr Jan Hus ve svých spisech. Proslov před šikem 8. listopadu O bělohorské bitvě. Dne 21. Listopadu přednášel br. starosta o J. A. Komenském. Proslovy před ženským šikem a to 4, měla sestra Bohuše Ezrová, učitelka.

Příjem jednoty činil 16.863,90 Kč, vydání 13.722,65 Kč, hotovost pokladniční 3.141,25 Kč.

Během roku 1920 byli přijati tito členové do bratr. jednoty: v únoru Alois Grunt a Marie Iblová, v březnu Fr. Tichovský, Jaroslav Nádhera, Boh. Petržíla, Bohuše Ezrová, Růžena Ezrová. V květnu: Zdeňka Hasíková a Marie Urbánková, v červnu Ant. Nádhera, Boh. Pospíšil, v červenci Frant. Havránek, Václav Janoušek a Karel Šindelář, v srpnu Vlad. Hora, Lumír Lukeš, Krist. Suchopárková, v říjnu Václav Petržíla, Jos. Kulička, Anna Kuličková, v prosinci Alois Danda a Václav Urie.

Koncem roku 1920 čítala naše jednota: 61 bratří, 42 sestry, 12 dorostenců, 14 dorostenek, 22 žáků a 22 žákyň. Knihovna naší jednoty čítá 27 svazků odborných spisů, 31 zábavných.