Jdi na obsah Jdi na menu

MUZIKÁL KAPKA MEDU PRO VERUNKU SE VRÁTIL DO DIVADLA HYBERNIA

17. 6. 2015

S příchodem jara se do divadla Hybernia vrátila Kapeska  se svými poddanými, aby lidem ukázala, že  má pořád přírodu pevně v rukou ona.  A tak po roce opět malí i velcí diváci sledovali výpravu Honzy, Jirky a Mirka za královnou přírodních sil, aby  od ní vyprosili kapku medu, která jediná může  probudit spící princeznu Verunku. V pohádce nechyběl dětmi milovaný Maxižvýk, vodnická rodinka, smyslné víly, čarodějnice ani peklo. Prostě pohádka jak má být a stalo se již pravidlem, že do čeho se pustí rodina Pixových, to se prostě povede.

Hudebně je muzikál povedený.  Jednotlivé písničky i doprovodná hudba  autorů Tomáš Beran, Petr Kutheil, František Pytloun je až filmově výpravná. Přitom každé pěvecké číslo má takový výraz, že i jako samostatná písnička obstojí  a cestou z divadla si ji pamatujete.

Co se textů písní týče, je zde patrné prvoplánové zaměření na dětského diváka (a dobře tak) . Texty jsou leckdy dětinské, dalo by se říct, že se tu a tam objevují klasické rýmovačky. Nicméně v případě Kapky je to velké plus. Protože děti potřebují srozumitelné texty. Jejich autorka Kristýna Pixová volí hezký český jazyk a rýmovačky jsou  tak povýšeny o několik stupňů.

Scénář je vyloženě povedený. Repliky jednotlivých postav jsou přesné, bez zbytečných filosofických dialogů (a hlavně monologů), jsou vtipné a tu a tam se objeví narážka, kterou pochopí jen dospělý divák.  Žádné přehnané vtipkování za každou cenu a rozhodně nenajdete prázdné místo nebo naopak nucenou slovní vsuvku.  Dějově i textově do sebe scény krásně zapadají ,  divák neztrácí přehled a i ti nejmenší jsou příběhem zcela pohlceni.

Nejsilnější m článkem je ovšem choreografie a vypointování postav i situací. Tuto práci skvěle odvedla Petra Parvoničová a zde vidím obrovský posun vpřed oproti předchozímu uvedení muzikálu, který režijně postavil Jaroslav Hanuš.  Stejně silná je výprava a scéna muzikálu (scénograf Martin Černý), která často, umocněna zdařilými kostýmy Evženie Rážové,  působí velice nadpozemsky.

 

Obsazení zůstalo v podstatě stejné, jako tomu bylo v minulých letech.  První květnovou neděli královnu Kapesku hrála Martina Pártlová. Roli má zažitou a tudíž na jeviště vstupuje jako by byla opravdu onou Kapeskou.  Každé dítě v sále je královnou fascinováno.  Pěvecká čísla Kapesky patří určitě k nejlepším dámským výkonům.

Zlatovláskov – zářivé, upravené, distingované království. Král Jiří – Kramil Střihavka tvořil se svojí královskou chotí  Evou Kelinovou dvojici krásnou na pohled i na poslech. Navíc  Střihavka má charisma a opravdu zlaté vlasy. Prostě Zlatovláskov jak má být.  Dceru krásných rodičů, Verunku, hrála Michaela Sejnová a věřím, že všechny holčičky v sále chtěly být Verunkou.  Sejnová má všechno, co má  princezna mít a kromě jemnosti, krásy a spanilosti dobře zpívá, což se v muzikálu hodí. Verunčiny kamarádky, Bětku a Katku, hrály Ivana Korolová (Bětka) a Genny Ciatti (Katka). Přestože Ciatti působí na jevišti až dětským dojmem, herecky je vyzrálá a dokonce si myslím, že hraje nejlépe ze všech.  Na druhou stranu Korolová, ikdyž asi sama nechce, působí díky svému hlasu až diblíkovským dojmem, ale to v pohádce pro děti vlastně nevadí. Ivana navíc všechno dohání skvělým zpěvem a energií. A co by to bylo za pořádné království, kdyby nemělo vyloženě kladnou roli. Navíc velice charismatickou a po všech stránkách nadanou. A co víc, mužskou.  David Gránský v roli myslivce Jirky vyloženě září a pro dámskou část publika je v roli romantika neodolatelný. K tomu dobře hraje, tancuje a je jemně přirozeně vtipný. Není divu, že si nakonec Verunka za muže vybere právě Gránského.

Honzovsko – království zemědělců,  tvořila Barbora Rajnišová jako královna, král Jiří Zonyga a jejich povedený, věčně hladový, synek Honza – Felix Slováček ml.  Felixovi role Honzy prostě jde. Je vtipný, energický a překvapivě dobře zpívá. Navíc asi i na Honzovsko dolehla ekonomická krize, království už tolik neprosperuje a Felix viditelně zhubl, což je velice příjemná změna.  Královští rodičové Rajnišová se Zonygou jsou dvojka skvěle sladěná jak vizuálně, tak pěvecky.

Popelkov – království těžkého průmyslu. Ti z Popelkova to tedy v muzikálu slízli nejvíc. Všechen popel  se sypal na jejich hlavu a přírodní sily je tedy nešetřily. Královští rodičové Markéta Zeherová a  Jiří Štědroň mají synáčka Mirka opravdu povedeného. Intelektuální vtipálek, který pobaví jak dětské,tak dospělé publikum. Miroslav Hrabě si roli doslova užívá a jeho vtipné narážky jsou vždy naprosto trefné.

Kapesčino království je dětmi to nejoblíbenější a  je pilířem celého představení. Vystupují zde ty nejlepší postavy v čele se skřítkem Maxižvýkem, kterého bez alternace hraje Michal John .  Maxižvýk je hvězda představení! Děti ho zbožňují, maminkám se líbí a i tatínci se baví. John je ve své roli neskutečně opravdový.  Přitom postava sama o sobě tak vtipná není, zde je zřejmé, že právě Johnovo herecké a pěvecké pojetí role katapultovalo Maxižvýka na pozici nejpopulárnější postavičky království Kapesky a u řady diváků je jedničkou celého představení vůbec.  Ovšem na paty mu skočil malý vodníček, roztomilý synek rodičů Kváčkových. Teprve šestiletý a herecky nadaný Filip Vlastník vodnickou scénu zahrál bravurně.  V pěvecky tanečním čísle vodníků působil jistě a uvolněně.  Vodnická maminka Klára Kočárková a tatínek Petr Macháček mohou být na svého synka po právu pyšní. Ostatně oba zelení rodičové jsou výborní, Macháček vyniká herecky , Kočárková naopak  v taneční části a oba velmi dobře zpívají.  Další svižné a působivé číslo je peklo.  Rockově pekelná pecka má úder, čerti dobře zpívají, čertice létají vzduchem.  A na konec dvě pohádkové dámy. Víla Lesanka v podání Jany Tesařové a čarodějnice  Markéta Zeherová zpívaly bezchybně a působily doslova magicky.

V dalších reprízách přislíbila produkce Pixa-pro nové tváře hlavních představitelů a je opravdu na co se těšit. Kromě miláčka dívek , Davida Gránského,  se v hlavní roli princezny Verunky ( a někdy také v roli Katky) objeví další z rodiny Slováčků – mladší dcera Anna, která ukázala, že umí hrát i zpívat už v muzikálu Sněhová královna v roli Gerdy.  Kompletní přeobsazení si vyžádala role malého vodníčka. Filipa Vlastníka alternuje Mikuláš Matoušek a jejich nově obsazenou  maminkou vodnickou je Bára Šampalíková.

Kapku medu pro Verunku  diváci mohou shlédnou v několika reprízách v Praze,  v květnu vyjede celá pohádková parta do Ostravy a Českých Budějovic a po letních prázdninách se Kapka medu vrátí do divadla Hybernie opět od října 2015.

autor: redakci

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Monča - nejkrásnější muzikál

22. 4. 2016 18:41

Kapka medu je nejkrásnější muzikál co jsem kdy viděla. Miluju ho.