Jdi na obsah Jdi na menu
 


22.8. Slavnostní předání automobilu Mercedes Benz CAS 15

Tento slavnostní akt se uskutečnil na návsi u pomníku za přítomnosti řady vzácných hostů a občanů Střížovic. Starosta obce mezi námi přivítal mimo jiné ředitele Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Ing. Františka Pavlase, velitele požární stanice Plzeň-Slovany ing. Dušana Nového, zástupce velitele požární stanice Nepomuk Jaroslava Koláře, náměstka starosty krajského sdružení hasičů Plzeňského kraje a starostu Okresního sdružení hasičů Plzeň-jih Josefa Černého, pana faráře Petera Hermanovského a kamarády hasiče z Přeštic, Netunic, Zdemyslic, Blovic a Jarova. Po slavnostních projevech převzal starosta obce p. Fejfar od zástupců HZS PK symbolické klíče k novému vozu, které předal veliteli jednotky Luboši Hajšmanovi. Následně připevnil stuhu k slavnostnímu praporu SDH na paměť tohoto slavnostního dne. Jako poslední bylo provedeno požehnání novému vozu p. farářem Peterem Hermanovským, který i krásně pohovořil o poslání dobrovolných hasičů. Poté si mohli všichni přítomní náš vůz zblízka prohlédnout.

Něco o vozidle.

Toto vozidlo sloužilo u HZS PK na požární stanici v Nepomuku. Stáří vozu je sedm let a naší obci se tento vůz, který má zůstatkovou hodnotu 2,5 milionu, podařilo získat převodem od HZS PK. Tomuto  předcházela řada let vyjednávání a posílání žádostí. Vše nesl na bedrech velitel JSDHO Luboš Hajšman. Samotný vůz je vybaven nádrží na vodu o objemu 2,2 m/3 a 135 l pěnidla. Dále se v nástavbě nachází vysokotlak, elektrocentrála s osvětlovacím stožárem, lezecké vybavení, vybavení na likvidaci nebezpečného hmyzu a další hasičské potřeby. Kabina vozidla je uzpůsobena pro šestičlennou posádku, která má k dispozici i šest dýchacích přístrojů. Doufám, že tento vůz nám vydrží řadu let a bude ku prospěchu střížovickým občanům. Náš starý vůz Škoda 706 RTHP bude ještě sloužit hasičům v Jarově.

Historie techniky hasičů ve Střížovicích sahá do roku 1897, kdy náš sbor rozhodnutím obecního zastupitelstva vznikl. Jako první v té době byla zakoupena koňská ruční stříkačka tzv. „berlovka“. V roce 1929 byl u sboru založen fond na pořízení nové motorové stříkačky. Základem Fondu byl učiněn jubilejní vklad od místní Kampeličky v hodnotě 500 Kč. Ze sborové pokladny bylo převedeno 2100 Kč a obecní zastupitelstvo věnovalo 400 Kč. Základ fondu tedy činil 3000 Kč. Neuplynuly ani dva roky od založení fondu na koupi motorové stříkačky a musel být tento přístroj zakoupen. Vše totiž urychlil velký požár v naší obci, založený ze msty na masopustní úterý 17. února 1931 ve stodole Vojtěcha Heřmana čp. 68. Požár zničil stodolu i stavení a rozšířil se i na objekty Josefa Fialy čp.73 a Vojtěcha Hajšmana čp.71. Tento požár tak uspíšil zakoupení moderní motorové stříkačky. Stroj našemu sboru byl dodán 8. července a cena činila 45 000 Kč. Stříkačka i přes značnou poruchovost sloužila ve sboru až do roku 1960, kdy byla sboru přidělena stříkačka PS8 i s výbavou. První hasičský automobil získávají hasiči ve Střížovicích v roce 1983, a to Tatru 805. Tento sloužil jednotce až do roku 2000, kdy byl prodán do vojenského muzea v Rokycanech. Dalším vozem byla již cisterna CAS 25 Škoda 706 RTHP získaná z Blovic. Jenže stáří (rok výroby 1970) a neustálé problémy s motorem vyústily v koupi našeho posledního trambusu v roce 2008. Tento sloužil bez problémů až do letošního roku. Vzhledem k našemu zařazení v plošném pokrytí JPO3, kdy zasahujeme i mimo katastr naší obce, bylo třeba dořešit i modernizaci našeho vozového parku a to se povedlo převodem vozidla Mercedes. Naše jednotka byla poslední z JPO3, která měla ještě „Matýska“ a byl velký problém dodržovat dojezdové časy.  Děkuji všem, kteří se podíleli na získání tohoto vozu a jak nám popřál p. farář Hermanovský „nechť ať auto v garáži zrezaví, neboť to by byl důkaz, že nebylo třeba vyjet k žádné události“. J

Vladimír Plic, starosta SDH a strojník JSDHO

predani-auta-006.jpg

 
 



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 2
Celkem: 617307
Měsíc: 12377
Den: 218