Jdi na obsah Jdi na menu

Výsledky

23. 4. 2015

Výsledky

Tak jsem v úterý jela pracovně na školení do Prahy a zároveň jsem byla objednaná k MVDr. Duchkovi, že si vyzvednu léky. Minulý týden jsem volala do Vetcentra, přišly výsledky z Německa a verdikt je takový, že se z krve potvrdila u Belušky pokročilá revmatoidní artritida již 3. stupně. Prý to mohl způsobit a spustit dlouhodobý a chronický zánět v uších, který jsme v Mostě, v Chomutově a v Žatci neúspěšně léčili 3 roky (2011-2013) a až teprve ve Vetcentru nám dala MVDr. Musálková Bellu do pořádku (rok 2013) a zaklepu uši jsou v pořádku dodnes.

"Revmatoidní artritida (odborně arthritis rheumatica) je zánětlivé autoimunitní onemocnění, které se projevuje především zánětem a bolestivostí kloubů a jejich postupným poškozením, postihuje však i ostatní orgány.

Revmatoidní artritida patří do skupiny autoimunitních onemocnění, což znamená, že její základní příčina tkví v porušeném imunitním systému. Ten reaguje proti tkáním vlastního těla a poškozuje je, vyvolává v nich chronicky probíhající zánět.

Revmatoidní artritida obecně je dlouhodobé, postupující a invalidizující onemocnění, provázené bolestí. Zatím nepoznáme způsob, jakým by se dalo revmatoidní artritidě předejít a ani v dnešní době neexistuje lék, který by tuto nemoc úplně vyléčil. Jsou ale možnosti léčby, kterými je možné zmírnit zánět, potlačit bolest a hlavně zpomalit postup onemocnění (lidé končí po několika letech na vozíčku, pes ochrne)."

Ani nevím, proč to tady vlastně píšu, do očí se mi hrnou slzy. Dostala jsem pro Bellu léky EQUORAL Ciclosporinum 2 tobolky ráno a 2 tobolky večer na lačno tj. tak min. 2 hodiny před jídlem. Dávám jí je ve 4 hodiny ráno a potom v 16 hodin odpoledne, protože krmím Belušku většinou kolem 6 hod. ranní a potom v 18 hodin večer. Jsou to léky na potlačení imunity - imunosupresivum. Tyto léky by měly zpomalit průběh onemocnění, snížit stupeň zánětu, ale nemoc nevyléčí. S Beluškou jedeme 5.5. znovu do Stodůlek na kontrolu, bude se odebírat opět krev a asi posílat do Německa, aby se zjistilo, jestli dávka léků zabrala a postupně by se koňská dávka časem mohla snížit. Zároveň by se měly hlídat játra a ledviny.

Jediné, co je pozitivní na tom je, že se nemusí jednat o výhřez krční ploténky, nebo Wobblerův syndrom. RTG sice ukázal 6-7 obratel u sebe, ale doktor mi vysvětloval, že když  nebyla Bella pod narkózou, tak snímek může být trochu zkreslený. Muselo by se buď udělat přesnější vyšetření kontrastní látkou do páteře pod úplnou narkózou, nebo CT (to nevím, jestli ve Stodůlkách mají, příště se zeptám). Kulhání a všechny ty obtíže způsobuje potvrzená revmatoidní artritida, která se dá zmírnit. Jestli je navíc postižená krční páteř, což není úplně potvrzené tímto RTG, tak se s tím u obřích plemen stejně nedá nic dělat a asi  takové vyšetření a další trápení psa  pod narkózou postrádá smysl. Takže budu doufat, že se jedná jen  o jeden problém i když také závažný.

 

Včera 22.4. Bella zase s odstupem 12 dní, stejně jako minule, začíná kulhat. Večer se to ještě více zhoršuje a chodí hodně špatně, naštěstí čůrá a s chutí baští. Je hodně unavená, dáváme třetí den EQUORAL, který zatím nezabírá (zlepšení by mělo přijít snad za více dní). Naštěstí Bella léky snáší zatím dobře.  PREVICOX jsme zatím nedávala -  je to nesteroidní antirevmatikum na bolest. Tak uvidím odpoledne, jestli se to nezlepšilo. Je to hrozně  všechno zrádné, Bella celá týden vyšlapovala (krátké 15 min. procházky), žádné kulhání a pak najednou tohle a je to již potřetí s odstupem 12 dní. Tak snad se to zase brzy zlepší.

Je mi to vše hrozně moc líto, Beluška je skvělý, hodný a šikovný pes, jsme na sobě hodně závislé a celé roky pořád nějaké zdravotní problémy, pořád má nějakou bolest. Myslela jsem si, že po TTA operacích bude vše v pohodě, veterináře už jsem nechtěla ani vidět, no klid trval necelý rok.sad Nevím, jestli Dornovka tento problém je schopná řešit, konzultovala jsem to s doktorem a i ostatní alternativní léčby. Co pomáhá je magnetoterapie, prý by nám to na klinice ukázali, jak s tím zacházet a půjčili by nám to na měsíc domů, abychom nemuseli dojíždět z té dálky pořád na kliniku. Tak to za 14 dní domluvíme. Ještě budu objednávat Belle pelíšek ORTHOPET na doma (http://www.danikki.cz/orthopet-pro-psy-a-kocky/).