Úvodem

Určitě jste se již ocitli v situaci, kdy jste své fotografie chtěli ukázat známým, kteří se například nacházejí na druhé straně republiky, a nějakým způsobem je vystavit na internetu. Jenže pro vytvoření vlastní galerie je nutný nějaký software a také prostor na internetu. Další možností, která je vhodná opravdu pro každého, jsou internetová fotoalba, kde lze bez problémů vystavovat své fotografie. Ve většině z nich se setkáte s omezením a to buď ve formě reklamy, nebo omezené velikosti prostoru pro vaše fotografie, pravděpodobně s oběma najednou. Ovšem existuje i projekt, který nabízí snadné vytvoření vašeho internetového fotoalba bez omezení, navíc s dodávaným softwarem, které veškeré úpravy fotografie udělá za vás.

Rajče.net

Za projektem rajče.net stojí fotograf a programátor Miroslav Buček.

Úvodní stránka

Na úvodní stránce v jednoduchém podání naleznete vše, co potřebujete. Jednak to je hlavní navigace, vyhledávání, krátký úvod a také kategorie fotografií. Začneme tedy registrací, pro tu slouží položka Vytvořit účet v menu. K registraci potřebujete pouze pár základních údajů, jako je uživatelské jméno, e-mail, heslo a v neposlední řadě lze nastavit také jazyk.

Registrace

Po úspěšné registraci si můžete stáhnout program, pomocí něhož lze nahrávat fotografie na internet. Registrací získáte účet na adrese jmeno.rajce.net.

Software

Po instalaci se můžete pomocí vašeho e-mailu a hesla přihlásit.

Přihlašovací okno

Zobrazí se dialogové okno, ve které jste vyzváni k výběru adresáře s fotografiemi, které chcete přidat do nového alba.

Nové album

Novému albu lze dále nastavit nadpis, popis a také jej zařadit do kategorie. Album lze schovat nebo jej zpřístupnit pouze s heslem.

Nové album

Následně je možné vybrat jednotlivé fotky, které chceme nahrát, popřípadě je také otočit. Další stránka nakonec umožňuje k jednotlivým fotografiím přidat vlastní komentář a název, všechny tyto položky se poté zobrazí v internetovém fotoalbu. Pokud jsme s úpravami spokojeni, po posledním kliknutí na tlačítko pokračovat se fotografie nahrají na server.

Nahrávání fotek

V programu lze album dále editovat, mazat, nebo jednoduše odeslat na zadaný e-mail adresu alba. Samozřejmě můžete vytvářet další.

Výsledek

Jak jsem již zmínil, registrací získáte prostor na adrese jmeno.rajce.net. Jednotlivá fotoalba se skrývají pod jmeno.rajce.net/album. Na této doméně si vytvořené album můžete prohlédnout. Výsledné album je jednoduché, ale splňuje svůj účel. Procházení v albu probíhá rychle díky použitému JavaScriptu.

Stránka miniatur

Na stránce s fotografií se mimo jiné zobrazují dostupné EXIF informace, které návštěvníka informují o fotoaparátu, datu, času a o nastavení clony, ohniska a ISO.

Velký náhled

Pro návštěvníky je také připraven kontaktní formulář, díky kterému mohou autora kontaktovat.

Závěrem

Server rajče.net je unikátní projekt pro vytváření internetových fotoalb. Nevyznačuje se originalitou, nebo neobvyklým nápadem, nicméně nabízí jednoduché fotoalbum zdarma, bez omezení a bez reklam. Dodávaný software dokáže ovládat každý fotograf. Díky serveru rajče.net můžete vystavovat fotografie na internetu a není problém je kdykoli ukázat svým známým a pokud chcete, aby fotografie viděli pouze oni, není problém nastavit heslo.

Jediný nedostatek, který by se dal rajče.net vytknout je absence webového formuláře pro nahrání fotografií, ovšem ten díky programu není třeba. Zajímavá je určitě široká škála lokalizací. Na serveru se nachází skoro 3 miliony fotografií a vytvořeno bylo již necelých 54 tisíc fotoalb.

Odkazy