Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdyby byl v každé obci alespoň jeden takto smýšlející zastupitel!!!

15. 5. 2018
MVDr. Jiří Žák
17 hod

Obec má ze zákona povinnost postarat se o nalezené toulavé domácí zvíře (Občanský zákoník č. 89/2012 Sb.).

Zastupitelé obcí proto musí dbát na dodržování povinn...osti jejich obce uložené občanským zákoníkem a souvisejícími předpisy (např. veterinární zákon) o odchytu toulavých a opuštěných zvířat na území obce. Mnoho zastupitelů si této povinnosti není vůbec vědoma, nebo zcela účelově tvrdí, že taková povinnost neexistuje, či hledají jiné kličky v zákoně, jako např. město Brno.

Toulavá zvířata jsou přitom, mimo jiné, značným rizikem pro veřejné zdraví obyvatel a jejich bezpečnost, bezpečnost v dopravě na obci, rizikem pro životní prostředí, ale i ostatní zvířata, jakožto možný zdroj nákaz přenosných na zvířata, ale i na lidi. Je proto ve veřejném zájmu, aby obec zajišťovala jejich odchyt a umisťování do karantény v rámci útulku pro zvířata. Samozřejmě se tato problematika týká i ochrany a dobré péče o tato samotná zvířata.

Proč se odchytávají toulaví psi asi všichni chápeme. Řada měst a jejich starostů se však k odchytu toulavých psů nemá a nechávají klidně toulavé psy pobíhat po okolí a ohrožovat bezpečnost obyvatel.

Ale proč odchytávat i kočky ve městech? Toulavé či volně puštěné venkovní kočky chodí často kálet na dětská pískoviště na sídlištích, trus koček přitom může roznášet např. nebezpečnou toxoplazmu. Toulavé kočky mohou (byť to není časté) rovněž skrytě přenášet např. i na člověka přenosnou nebezpečnou bakteriální nákazu - leptospirózu, projevující se onemocněním ledvin a jater. A často přenáší viry kočičí leukémie (FeLV) a imunodeficience (FIV) a představují tak smrtonosné riziko pro další i zdravé kočky v okolí. Kočka ale také může přenášet vzteklinu - stejně jako pes, navíc kočky nejsou proti vzteklině obvykle očkovány tak jako psi. I toulavá kočka může způsobit vážnou dopravní nehodu, když se jí řidič např. bude chtít vyhnout. I kočka si zaslouží ochranu před nemocemi a nebezpečím, které ji na ulici hrozí - zvlášť ve větších městech (tedy např. srážka s autem, otravy, či týrání). Počty na ulici, z rozličných důvodů, usmrcených koček se ročně odhadují na desítky až stovky tisíc.

Konkrétně město Brno se ovšem dlouhodobě vymlouvá, že kočky netřeba odchytávat, protože využívá slovíčkaření v zákoně a tvrdí, že kočka není toulavé domácí zvíře, ale volně žijící zvíře, a proto jej nemá povinnost odchytávat. Takováto argumentace ze strany města Brna a Městské policie Brno je zcela absurdní a pro mě osobně nepřijatelná. Město Brno by se mělo na žádost občanů dokázat postarat i o toulavé kočky, pokud je to ve veřejném zájmu. Kvůli absurdnímu přístupu Brna k toulavým kočkám vzniká v Brně i v jeho okolí řada soukromých spolků, které na své vlastní náklady a čas suplují zákonnou povinnost města a snaží se starat o toulavé kočky. Přesto i v tomto městě někteří zastupitelé i Městská policie háží lidem klacky pod nohy, místo toho, aby s nimi spolupracovali a byli rádi za jejich aktivity a dokázali spolupracovat.

Chci tuto nešťastnou praxi změnit. Chci, aby toulavé kočky na území Brna netrpěly, aby jich nebylo tolik, a aby byla zajištěna péče o tato zvířata, zvlášť těm v evidentní nouzi, a zajistila se tak i bezpečnost občanů Brna a veřejný zájem na ochraně zvířat ve městě.

I proto letos kandiduji spolu se svými kolegy ze Svobodných do zastupitelstva Magistrátu města Brna, abych praxi odchytu toulavých zvířat v Brně změnil k lepšímu, a rád bych spolupracoval na řešení se spolky na ochranu zvířat, které nyní povinnost města Brna musejí suplovat.

Pojďte to změnit se mnou. Zkuste změnu na obcích. Zkuste změnu v přístupu zastupitelů na Magistrátu města Brna týkající se ochrany zvířat. Volte kandidáty ze Strany svobodných občanů. Budu makat na změnách k lepšímu.

MVDr. Jiří Žák - kandidát do zastupitelstva města Brna
Svobodní - Jihomoravský kraj
Svobodní - Strana svobodných občanů