Jdi na obsah Jdi na menu
 


taylor swift

Taylor Swift

Povolání: herečka, zpěvačka, textařka, kytaristka, hudební producentka / Datum narození: 13.12.1989 v Reading, Pensylvánie, USA / Výška: 178 cm / Barva očí: Modrá


Životopis:Celým jménem Taylor Alison Swift je populární americká country-zpěvačka, narozená v rodině finančního poradce Scotta Swifta a jeho ženy Andrey. Taylor má také mladšího bratra Austina.

Taylor Swift vyhrála v deseti letech národní soutěž v poezii s tří stránkovou básní, která se jmenuje "Monster In My Closet". Potom začala vystupovat na různých akcích v jejím rodném městě, zpívala v karaoke na festivalech nebo v soutěžích a začala také psát své první písně. Na její zpěv měla velký vliv její babička a známá zpěvačka LeAnn Rimes (film Divoké Kočky). LeAnn Rimes byla také profesionální operní pěvkyně.taylor swift

Hudbou se Taylor Swift zabývá už od malička, na kytaru uměla hrát již ve dvanácti letech. Od začátku tíhla k americké country-Nashvillu, kam si Taylor udělala svůj první výlet za nahráváním demo nahrávek jejího zpívání s karaoke písničkama, po kterém se vrátila zpět do Readingu, kde byla později mimo jiné oslovena, třeba aby zaspívala na tenisovém turnaji U.S. Open, kde by ztvárnila národní hymnu.

V roce 2006 Taylor Swift měla první singl s názvem "Tim McGraw", který vyšel v rádiích v létě roku 2006 a 24. října 2006. Po tomto úspěchu singlu Tim McGraw vydala ještě téhož roku první, stejně pojmenované album, kterého se prodalo téměř 40 tisíc kusů během prvního týdne prodeje, umístilo se v top 20 uznávané americké hitparády Billboard Albums Chart a kterému bylo následně několikrát uděleno platinové ocenění Recording Industry Association of America.

V listopadu roku 2008 dále vychází Taylor Swift nové album Fearless s titulním songem "Love Story", který se stal celosvětovým hitem. Ještě i v únoru roku 2009 se toto album drží v americké hitparádě Billboard Album Charts na prvním místě v prodejnosti. Její song Love Story ve světě také trhá rekordy v prodejnosti. Časopis Forbes ji zařadil mezi 69 nejvlivnějších celebrit roku 2009, s výdělkem 18 milionů dolarů. Taylor byla Billboard Magazine jmenována Umělcem roku 2009.

V dalších letech napsala několik písní, v nichž tzv. "prala špinavé prádlo" svých milostných vztahů, a pochopitelně se v nich objevují i reálné celebrity ze světa country či teen-popu, což posluchače velmi přitahuje. Písničkový "bulvár" pokračuje i na novince alba Red plné balad o rozchodech, jejichž hlavním hrdinou je velmi pravděpodobně herec Jake Gyllenhaal (Ztracená Hora, Zodiac) s nímž Taylor Swift chodila od října 2010 do ledna 2011.
Zdroj: http://moon.pismenkuje.cz/245-taylor-swift-zivotopis.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář