Jdi na obsah Jdi na menu
 


Afgánský chrt

14. 1. 2007

Při zakládání Bonníeho webu jsem hledala příspěvěk, který by vám čtenářům plemeno Afgánského chrta co nejvíce přiblížil. Na stránkách časopisu "Planeta zvířat" mě velmi zaujal předlouhý článek s názvem "Afgánský chrt - Aristokrat s citlivou duší".  Jeho autorkou je paní Jana Němečková, sama chovatelka afgánských chrtů z CHS z Netluckých pastvin.  

Se svolením paní Němečkové, za které bych jí tímto chtěla poděkovat,  si článek o Afgánském chrtovi,  můžete přečíst i na Bonním webu.

Afgánský chrt - Aristokrat s citlivou duší.

Hrdý, nezávislý, překrásný, silný aristokrat s citlivou a něžnou duší. V minulosti: V zemi svého původu (Afghanistán) velmi uctívaný zejména pro svou využitelnost k lovu. Dnes: Společník a oblíbený vystavovaný krasavec. Přesto mnoha lidmi zatracován pro svou nezkrotnou a impulsivní povahu. Historie tohoto plemene sahá hluboko do minulosti a doprovázejí ji četné legendy. Jedna dokonce hovoří o Noemovi, který vzal na svou archu psa a fenu afgánského chrta. Ti údajně zacpali svými čenichy díry, které v lodi vznikly a tak ji zachránili před potopením. Tolik pověst. Ve skutečnosti se první zmínky o tomto plemeni dochovaly na hliněných tabulkách Summerů.

Historie

V zemi svého původu doprovázel pes svého pána zejména na lovech a strážil jeho obydlí. Krádež či zabití tohoto chrta bylo hrdelním zločinem.
Do Evropy dovezl první afgány Angličan B. Muray v roce 1897, kde se posléze stali velmi oblíbeným plemenem pro lov a štvanice. Je jasné, že exteriér tohoto psa se značně lišil od dnešního vzhledu. Experti rozlišují až 13 různých typů. Pro naši orientaci však poslouží základní dva typy. A to typ horský (delší hustá srst, nižší rychlost), a typ stepní (kratší osrstění, vyšší rychlost). Oba tyto typy byly v chovu promíchány a dlouhou řadou let šlechtěni do dnešní podoby afgánského chrta.
Do naší republiky se uskutečnil první import v roce 1965, a to zásluhou pana Jiřího Badalce – ředitele liberecké ZOO. Český chov prochází dlouhou cestou. Chováni jsou afgánští chrti různých typů, v různé kvalitě a fascinující na tomto plemeni je zejména široká škála jeho zbarvení: Od ebenově černé přes různé typy žíhání a oblíbené zlaté až k vzácným barvám bílé a domino.
Nový zájemce o plemeno má určitě možnost vybrat si takového jedince, který bude odpovídat jeho představám. Jak pro dostihovou či výstavní kariéru, nebo jenom prostě na "mazla".

Povaha a temperament

Typický afgán je stvoření nezávislého myšlení a svobodomyslného ducha. Je to osobnost v pravém smyslu slova. Je to pes nesmírně vnímavý, vynalézavý, citlivý. Ke své lidské smečce přilne velkou láskou, k cizím bývá velmi rezervovaný.
O chrtech a afgánech obzvlášť, se tvrdí, že jsou hloupí. Osobně věřím, že afgánský chrt patří mezi velmi inteligentní plemena, ačkoliv se inteligence neprojevuje učením se různým trikům či výcvikem. Afgáni se učí sami, což znamená, že nekopírují chování jiných psů, ale místo toho si vytváří své vlastní. Z osobní zkušenosti s chovem různých plemen mohu říci, že naopak velmi rychle kopírují chovaní afgánů ostatní psi naší smečky. Je velmi veselý pohled na 70kg španělského mastina, který si hraje, loví, vyje a "poslouchá" po "afgánsku".
Nebylo by moudré pokoušet se ohnout osobnost afgánského chrta výcvikem až drilem, násilím apod. Toto plemeno není určeno pro člověka, který chce svého psa ovládat. I když by majitel samozřejmě neměl být ovládán svým psem – v soužití s tímto chrtem můžete očekávat, že budete mít po boku sobě rovného. Osobně často trávím svůj čas v nepohodlném křesle, zatímco můj pes se pohodlně rozvaluje na měkkém gauči. Je mi jasné, že je to "nevýchovné" a nepohodlné, ale za několik let společného života jsem pochopila, že v myslích našich psů jsme si rovni - jednou ty a ... několikrát já, afgán…

Použití a uplatnění, způsob držení

Jak již bylo zmíněno na začátku - afgánský chrt je lovec, honič. Loví očima a jeho dědičné dispozice mu velí chytit vše, co se hýbe. V běhu je velmi vytrvalý. Není mnoho majitelů, kteří si troufnou pustit psa volně z vodítka. Afgáni mají tu pověst, že pokud jsou puštění z vodítka, okamžitě utíkají. Pro mne jako chovatele a majitele je snazší přijmout tuto vlastnost tak, že pes poslechne pradávného instinktu a volání dálek – není to neposlušnost vůči mně. Nicméně je to velmi nepříjemné a často nebezpečné. Sama již neočekávám, že svého volně pobíhajícího afgána přivolám. Proto je lepší s tímto faktem počítat, než bojovat. Je velmi rozumné si spíše najít různé způsoby, jak umožnit svému psovi možnost dostatečného proběhnutí. Například dostihovou dráhu, absolvováním coursingových běhů apod.
Při těchto aktivitách je však nutné si uvědomit, že častým pobytem na dráze, nebo v přírodě dochází k většímu "opotřebení" té nejkrásnější ozdoby afgánského chrta – srsti. Nemluvě o hororu, když máte vyčesat svého miláčka, který s velkou radostí právě proběhnul lopuchovým polem…osobně mám slzy v očích a nervy "nadranc."
Udržovaný afgánský chrt je pes přímo stvořený pro vystavování. Mnoho budoucích majitelů se rekrutuje z návštěvníků výstav, kteří vlastně vidí až "finální produkt" s krásnou, dlouhou srstí. Je třeba si uvědomit, že cesta k této ozdobě chrta je dlouhá a náročná, a to jak časově, tak i finančně. Proto se může stát, že někteří majitelé neustálé česání, koupání a k tomu patřící nákup poměrně drahých kosmetických přípravků vzdají a psa ostříhají. Samozřejmě, že pes neztrácí nic ze své osobnosti, ale ze svého vzhledu určitě.
Ale i přesto se domnívám, že je to chrt jako kterýkoliv jiný, potřebující se pořádně proběhnout a ne ho nepustit jinam, než na betonový dvorek za absolutního sucha.
Jako rodinný pes je však velmi klidný, milující vyvýšená místa, křesla, gauče, ze kterých může zpod přivřených víček sledovat okolní ruch. K dětem je většinou velmi mírný a pokud ho společné hry - nejlépe na honěnou - omrzí, najde si velmi rychle způsob, jak se ukrýt. Naše zahrada, kde už neroste jediná květina, je plná vyhrabaných "protiatomových krytů…"
I když bylo zmíněno, že afgán je pes, který vás miluje s rezervou, je neobyčejně šťastný, když má svou smečku na dohled. Nemusí ležet u vašich nohou, ale velmi dobře zaznamenává jakýkoli váš pohyb, i když si myslíte, že tvrdě spí. Velmi dobře také rozezná na desítky metrů zvuk auta a způsob, jakým řadíte. Osobně jsem si vyzkoušela příjezd k domu několika různými vozy a téměř se 100% jistotou se nikdy nespletli a prostě věděli, že v tom cizím autě sedím já.
Příjezd veterinárního lékaře, kterého jedna naše fena z hlouby duše nesnáší, signalizuje spolehlivě úporným štěkotem dlouhou dobu dopředu, takže se ani nemusím dívat z okna, kdo jede k našemu domu.Je také zajímavé jak identifikují váš krátkodobý či dlouhodobý odjezd. Před mým odjezdem do zahraničí, aniž by viděli jakoukoli sbalenou tašku, se nehnuli od mého křesla, zavrtávali své hlavy do mých rukou dívali se vyčítavě tak, že mi to spolehlivě zkazilo odjez na vysněnou dovolenou. Při odchodu z domu mě nešli ani vyprovodit a "jako jeden muž" vyli a vyli…

Zdraví

Z dostupných pramenů vychází zjištění, že plemeno afgánského chrta má to štěstí, že není zatíženo speciálními chorobami jako např. jaterní zkraty, karcinogeny, hluchota, progresivní atrofie sítnice, slepota atd. Z mého pohledu je to však jen otázkou času, než se v plném rozsahu projeví důsledky úzké příbuzenské plemenitby u tohoto plemene, která je bohužel stále rozšířená. Někteří chovatelé, vedeni pofiderní snahou udržení některého plemenného znaku či z absolutní neznalosti problematiky, provádějí div ne inbreeding a zvyšují tak procento výskytu defektů a vážných onemocnění.
Jedním z těchto vysoce dědičných onemocnění je dysplazie kyčelních kloubů. Ač se v ČR v současné době u afgánského chrta toto onemocnění nevyhodnocuje, domnívám se, že není zcela bez významu se o této vysoce dědičné chorobě zmínit. Už jen proto, že zdravý pohyb je pro psa a zejména pro chrta jedním z nejdůležitějších aspektů šťastného života.
Samotná dysplazie kyčelních kloubů je, velmi stručně řečeno, onemocnění, kdy kloubní jamka není dostatečně hluboká, nebo je nesprávně vyvinutá.Výsledkem je povšechná uvolněnost kyčle a následné změny artritické povahy v kloubu. Tento stav je pro psa velmi bolestivý, projevující se zpočátku např. obtížným vstáváním, nechutí k pohybu, až zcela viditelným kulháním a vysokou bolestivostí. Dysplazie kyčelního kloubu může být potvrzena pouze rentgenovým vyšetřením, i když určité symptomy mohou být patrny pouhým pohledem. Např. místo plynulého běhu se pes pohybuje přískoky, používá obě zadní nohy současně, aby ulevil tlaku na slabý kloub, mívá potíže se zvedat, nebo sedí s oběma nohama společně po jedné straně svého těla.
Jak pes dospívá, může se i přizpůsobit životu se špatnou kyčlí, ale za několik let se artritida plně rozvine a mnoho psů zůstává trvale zmrzačených. Jednou z cest léčby je chirurgická cesta: odstranění rosolovitého svalu, odstranění okrouhlé vrchní části kosti (femur), rekonstrukce kyčelní kosti a nahrazení kyčle umělou. Tyto zákroky mívají vysoké procento úspěšnosti, ale jsou velmi drahé.

I když je dysplazie kyčelních kloubů označována zejména za nemoc dědičnou, lze jí kvalitní výživou a podáváním speciálních přípravků kloubní výživy předcházet, nebo alespoň zmírnit. Psovi je nutné podávat vyváženou krmnou dávku, jejímž základem by měly být kvalitní granule a velmi doporučuji pro velká plemena podávat přípravky kloubní výživy. V současné době se stává velmi oblíbeným prostředkem pro prevenci kloubních onemocnění veterinární přípravek Alavis MSM+Glukosamin sulfát. Jeho účinnost je prověřena v USA a zejména v Kanadě, kde byl vyvinut a dlouhodobě s úspěchy podáván. Hlavní složkou tohoto přípravku jsou glukosamin 4 – sulfát, který hraje důležitou roli při stavbě kloubní chrupavky, látka MSM (methylsulfonylmethan), vykazující m. j. výborné analgetické a antieedematozní účinky a dále olej z brutnáku lékařského, zázvor obecný, kurkuma dlouhá a boswelie. Všechny tyto složky mají výborné protizánětlivé účinky. Lze ho podávat jak preventivně od útlého štěněčího věku, tak i jako léčebný prostředek při výskytu nejen dysplazie, ale i dalších různých kloubních onemocnění - např. luxace pately, vykloubení češky apod.

Z pohledu výběru štěněte je nutné se soustředit nejen na výstavní úspěchy často tak avizované v inzerátech, ale zejména na zdraví rodičů, potomků, způsob chovu a metody plemenitby, které chovatel praktikuje. Tyto informace lze získat zejména od poradce chovu (viz. následující kapitola).

Péče

Při pohledu na afgánského chrta upoutává největší pozornost jeho dlouhá srst. Jsou různé názory jak o ní nejlépe pečovat. Dá se říci, že každý má svůj vlastní recept na udržení hedvábné a nezplstnatělé srsti. Obecně lze říci, že základem je kvalitní krmení, vitamíny – zejména vit. H – biotin, kvalitní kosmetika, kartáče a hlavně hodně vytrvalosti.

Velmi zkrácený nástin péče o srst:
Štěňátko zvykáme již od velmi útlého mládí na koupel, dotek kartáče a pod.
Pravidelně koupáme – názory jsou různé, v průměru od 1x týdně do 1x měsíčně.
Používáme kvalitní kosmetiku - šampony, kondicionery, balzámy, oleje.
Nedoporučuje se česat srst na sucho!
Je třeba vzít v úvahu, že jsou různé typy srsti.

Kdo uvažuje o výstavnictví, měl by začít také trénovat se svým štěňátkem výstavní postoj, pohyb v pomyslném kruhu, navykat ho na přítomnost ostatních psů. Je dobré jít se zpočátku se svým štěnětem na výstavu jen podívat. Pro každého začínajícího vystavovatele je tato akce zejména zdrojem poučení a kontaktů s ostatními majiteli psů. Podmínky účasti na jednotlivých výstavách a výsledky jsou zveřejňovány zejména v kynologickém tisku, internetových stránkách ČMKU apod. Většinu informací by však měl zejména poskytnout chovatel, který by měl také upozornit budoucí majitele na možná úskalí, se kterými se budou na výstavách potýkat. Bohužel, současné výstavnictví není bez problémů jak v oblasti posuzovaní, tak zejména v oblasti mezilidských vztahů. Poznámky typu: "To je hrůza, s čím sem přitáhli! Podívej se na tu hlavu, po kom to je??!!!!!" (Myšleno samozřejmě psí...) "Že radši nesedí doma!" apod., dokáží jemnější ženskou duši dohnat k slzám a tu mužskou ke skálopevnému přesvědčení, že peníze budou příště investovány do něčeho rozumnějšího, než jsou náklady na výstavní poplatky a benzín. Ale i přesto se z výstavního dne dá udělat prima den, i když se zrovna nevyhrává.

Systém chovu, kontakt na chovatelský klub, podmínky chovnosti:
V současné době je organizován chov ve dvou klubech, kde se odchovává cca 100 štěňat ročně. Podrobný systém chovu je obsažen v chovatelském a bonitačním řádu klubu, tudíž pouze zkráceně:
Pro začínající chovatele je nutno na úvod říci, že každý majitel psa, který chce odchovávat štěňata, nebo krýt psem, musí být organizován v jednom z klubů. Nebo alespoň chov přes něj vést. Pro majitele feny platí další podmínka, a to založení chovatelské stanice s chráněným názvem. Samotný postup pro založení chovatelské stanice sdělí nejlépe poradce chovu, event. ČMKU. Je však možné na základě domluvy odchovat vrh na jinou chovatelskou stanici.
Feny a psi se zařazují do chovu na základě úspěšného absolvování bonitace. Informace o jejich konání poskytne chovatel, poradce chovu nebo klubový zpravodaj. Do chovu se zařazují psi od 18 měsíců a feny od 24 měsíců. Absolvování výstav není podmínkou zařazení do chovu.

Klub chovatelů chrtů

Historicky nejstarší klub, chovající chrty, s více než padesátiletou tradicí.Vydává pravidelně klubový zpravodaj, ročenku, svolává výroční schůze členů, klubovou výstavu. Počet členů kolísá mezi dvěma až třemi sty.
Předseda klubu: Ing.Vladimír Panuška, Tachovská 63, 323 23 Plzeň
Poradce chovu pro plemeno afgánský chrt: p. Milada Lančová, 262 63 Kamýk nad Vltavou 74, tel.:318/677111
Afgán klub: Vznikl vyčleněním se z Klubu chovatelů chrtů
Poradce chovu: pí. Alice Boučková, V Edenu 5, Praha 5

Literatura:

Obecně nedostačující. V českém jazyce dosud bohužel nevyšla žádná publikace pouze o plemeni afgánský chrt. Již čtyři roky (!) je v přípravě tisku Ottova nakladatelství kniha Afgánský chrt - má láska i prokletí (autorka Leona Havlisová).

Jinak lze získat základní informace z různých atlasů a z knihy I. Stuchlého CHRTI. Současným asi nejlepším zdrojem aktuálních informací jsou následující internetové stránky: www.chrti.com/kchch, www.peds.co.uk/afghan/menu.htm.

Orientační cenová relace:
Je samozřejmě různá a cena by určitě neměla být hlavním rozlišovacím klíčem pro výběr psa. Je samozřejmě na chovateli, za kolik štěňata prodává a co všechno si do ceny započítá.
Protože hlavním zdrojem informací o narozených štěňatech jsou inzeráty, doporučuji obvolat a osobně navštívit více chovatelů a sám si udělat názor jak na chov, tak zejména na chovatele. Bohužel, nelze se vždy spolehnout na slova rádoby odborníků, kteří propagují pouze své odchovy a stylem přímo urážejícím osočují ostatní chovatele. Současně jsem zastáncem sepsání kupní smlouvy, která svým způsobem "jistí" jak majitele, tak chovatele.
Na současném českém trhu se cena za štěně s PP pohybuje v průměru okolo 10 000 Kč – (bez záruky).

A slovo na závěr:

Pokud budete toužit po tomto plemeni, svou volbu důkladně zvažte. Toto plemeno skutečně není pro každého. Je nutné porozumět povaze afgána, abychom ji mohli plně ocenit. Pro mnohé lidi činí neobvyklý způsob chování tohoto plemene nemožným žít bez nich, pro jiné žít s nimi. Proto si dobře rozmyslete, mezi jakou skupinu lidí byste mohli patřit.
Pokud se rozhodnete pro sdílení vašeho života s tímto nespoutaným krasavcem a dojde-li mezi vámi k onomu tichému porozumění, věřte, že afgánský chrt je schopen takové lásky a oddanosti, po které každý z nás touží, ale málokomu se dostává. Přeji Vám, ať patříte mezi ty vyvolené…
Na závěr přejeme všem majitelům afgánských chrtů hodně radosti se svými chlupáči a všem potenciálním zájemcům o tohoto aristokrata šťastnou ruku při výběru toho nej.. štěněte.

Kontakt: Jana Němečková, CHS z Netluckých pastvin, Netluky 374, Praha 10
Tel.606/652084, http://www.znetluckychpastvin.cz/

zdroj: http://casopis.planetazvirat.cz/040101-aristokrat-s-citlivou-dusi-afgansky-chrt-1.html