Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na návštěvě v CHS Ammon Antai/Visiting the kennel Ammon Antai

 V životě člověka se dějí různé události a mnohdy ani nechápete jejich smysl. Některé události bychom raději neprožili, jiné bychom prožili naopak velmi rádi a přesto....................vše ve vesmíru má svůj řád a my pozemšťané jsme součástí tohoto řádu a tak i naše životy, ač to nemusí být zprvu zjevné se odvíjejí přesně tak jak mají..........někdy na naše životy máme větší či menší vliv, někdy ať se snažíme sebevíc, události změnit nemůžeme.

V mém životě se od příchodu naší fenečky Afghánského chrta jménem Bonnie Monteka udála spousta zajímavých věcí. 

S příchodem Bonnie jsem zjistila, že je spousta věcí kolem Afghánů jinak, než jsem do té doby znala a že možná i já budu schopna se svým zdravotním handicapem s tímto plemenem žít.

Bonnie je přímou příbuznou naší milované Elegance ze Zličínských luk, holky pojí  Bonní prapradědeček Olympic ze Zličínských luk.

Díky Bonnie jsem objevila svět výstav, poprvé jsem se jela podívat na výstavu psů v roce 2007 (MVP Praha listopad). Tam jsem z "hrůzou" zjistila, že Afghán může vypadat majestátně a úchvatně, než jak jsem znala vzhled a péči o Elinku.

Byla to opět Bonnie, nebo spíš její web, kdo pomohl najít úžasné lidičky kolem Afghánů. Podařilo se spojit s dalšími sourozenci z vrhu "B".

Kdyby nebylo Bonnie, jejího života, možná by tento web nebyl tak obsáhlý.............a já doufám, že snad je i užitečný. Martin mi občas říká, proč se tím zabývám, proč píšu střípky z života nás všech. Ráda bych ukázala, že ať je povaha Afghánského chrta jakkoliv specifcká od ostatních plemen, můžete s nimi žit, pokud ji plně přijmete a akceptujete.............je to tak, že ne Afghánských chrt je tu pro vás, ale VY JSTE TU PRO AFGHÁNSKÉHO CHRTA. Kdyby Bonninky web zachránil před útulkem jen jediného Afghána, pořád ta práce za to stojí.

Vyzkoušela jsem si s Bonnie jaké to je připravit jí na výstavu, jaké to je jít do kruhu................sice naše tři výstavní pokusy nedopadly zrovna slavně, ale to vůbec nevadí, aspoň jsme to zkusili. Bonnie nepřišla do rodiny mého manžela jako fenečka s výstavní budoucností, ale hlavně a především jako společník nás všech.

Postupem času jsem začala více a více jezdit na výstavy s fotoaparátem a pro mnohé přátele mohly vzniknout krásné vzpomínky na vzácné chvíle, které se svým čtyřnožcem tráví. I ten čas výstavě je časem společně stráveným. Je třeba si uvědomit, že naši hafani nemají tak dlouhý život a každý okamžik, který společně prožijete, se jednou stave vzpomínkou.............nikdy nemůžeme vědět, jestli v danou chvíli to není okamžik poslední. 

Byli to právě Afghánští chrti, kteří mě přivedli k jinému plemenu, které jsem si zamilovala stejně jako Afghány. Tím plemenem je Čínský chocholatý pes. Jeho varieta labutěnka, tedy osrstěná varieta, připomíná Afghánského chrta, i když ne všichni s tímto názorem budou souhlasit.

Co má tohle všechno společného se štěňátky krásné Wionnky R. Čínské hedvábí v majtetku Elišky Havránkého (CHS Ammon Antai)? 

Možná zdánlivě nic a přeci vše.

Každý znás si pamatuje ten okamžik, kdy si domů přinesl to prapodivné malé nic, co jen velmi málo připomínalo Afghánského chrta tak jak ho znáte v dospělosti. Elinka (Elegance ze Zličínských luk) byla maličká žíhaná, takový maličký tygřík s hlavičkou jako kedlubničkou. Podlamovaly se jí ještě nožičky, když poprvé capkala na vodítku. Martinovi se vešla pomalu do dlaně.........postupem času z ní vyrostla skutečná afghánčí dáma. Moje první psí láska. Přestože Elinka odešla do psího nebíčka přes duhový most před sedmi lety, stále mi chybí.

Naproti tomu Bonnie byla jako štěňátko o třetinu větší, pacičky krémové a obrovské jako lví. Od malička to byla neskutečná tryskomyš, do všeho musela strčit čumáček (od toho přezdívka Čumítek), jak jsme se jí přestali věnovat, už vymyslela nějakou lumpárnu. Tlamičku otevřenou od ucha k ucha, malý vytlemílek. Z legrace jsem říkavala, že se rozhodně nemohla narodit psovi, že jí musel do psího hnízda přinést racek chechtavý. Do tří let se mnou sdílela postel a stále je ten velký závislák. Martin, páníček Alfa omega, se může hnout kam chce, já nemůžu ani na záchod, aby si mě Bonnie nezkontrolovala,  zda jsem neutekla odpadem.

..........................většina známe štěňátka ve věku a velikosti, kdy mohou opustit bezpečí své chovatelské stanice a vydat se s novými majiteli na další životní cestu. Tak jsem i já poznala naši Elinku s Bonnie.

..........................Nikdy by mě ale nenapadlo, že budu mít to štěstí, že bych někdy mohla ve svém životě prožít první týdny života štěňátek a uvědomit si, že z toho malého nic, co vypadá jako myška malička, jednou vyroste tak velký pes jako Afghánských chrt. Štěňátka jsou naprosto úžasná a člověk se pomalu bojí vzít  do ruky jak jsou křehká a přeci uplynou tři roky a je z jich hotový pes (aspoň u Afghána tomu tak je). Příroda opravdu umí dělat zázraky.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informace pro stávající i budoucí majitele plemene Afghánský chrtů

Chovatelská stanice Ammon-Antai oznamuje, že se Wionně R. Čínské Hedvábí narodila krásná štěňátka, čtyři kluci a jedna holčička. Štěňátka vhodná pro výstavy, coursing, dostihy, chov, ale především do milujícího a stálého domova. Více informací na webuwww.ammon-antai.com, email: EliHa@seznam.cz
 

Information for current and future owners of the breed Afghan Hound

Kennel Ammon-Antai announce that Wionně R. Čínské Hedvábí beautiful puppies were born, four boys and one girl. The puppies suitable for show, coursing, racing, breeding, and particularly in a loving and permanent home. For more information on the Webwww.ammon-antai.com, email: EliHa@seznam.cz

 

wionna-a-ozzy.jpg

 

Fotografie