Jdi na obsah Jdi na menu

V Německu odhalili největší superjachtu světa za 12 miliard

21. 2. 2017
Pro normálního smrtelníka je tato superloď fantazií z říše snů. V Německu byla představena nová jachta Azzam, která je se svojí délkou 180 metrů největší lodí tohoto typu na světě. Stojí 400 milionů liber a spekuluje se, že zamíří k novému majiteli do Saúdské Arábie. 
 

Nová největší megajachta světa bude zároveň i jednou z nejrychlejších. Plavidlo se dvěma plynovými turbínami a dvěma dieselovými motory o celkovém výkonu 94 tisíc koní dosáhne rychlosti přes 56 km za hodinu, napsal britský list Daily Mail.

Azzam tak sesadil z první příčky jachtu Eclipse ruského magnáta a majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče, která je dlouhá "jen" 164 metrů.

Fotogalerie

Loď, jejíž realizace trvala čtyři roky, vyprojektovala firma Nauta Yachts, v Brémách ji postavila firma Lurssen. První vyplutí z německého doku zaznamenal na videu server www.theyachtphoto.com.

"Azzam je novým milníkem v jachtařské historii," prohlásil loďař Peter Lurssen s tím, že tato jachta je dosud nejkomplexnější a nejnáročnější lodí, která kdy byla postavena.

Interiéry navrhl francouzský designér Christophe Leoni. Jde o promyšlený a nadčasový design z přelomu století, uvedl.

O vnitřním uspořádání a vybavení nepronikly na veřejnost téměř žádné informace, ví se pouze několik detailů. Na palubě bude k dispozici padesátka apartmá, hlavní sál o délce 29 metrů a šířce 18 metrů je otevřeným prostorem bez jakýchkoli podpěrných sloupů. Posádka včetně obsluhy by měla čítat kolem 50 lidí.

Kvůli nedostatku oficiálních informací se šíří dohady, zda nový kolos trumfne luxus Abramovičovy jachty. Ta disponuje mimo jiné neprůstřelným trupem, dvěma mramorovými bazény, dvěma přistávacími plochami pro vrtulník, vlastním kinem, miniponorkou a dokonce i vlastním obranným raketovým systémem.

Abramovičova jachta disponuje dvěma heliporty, miniponorkou a dokonce vlastním...

Abramovičova jachta disponuje dvěma heliporty, miniponorkou a dokonce vlastním obranným raketovým systémem.

Loď Azzam sesadila z první příčky jachtu Eclipse (na snímku) ruského magnáta a...

Eclipse ruského oligarchy Romana Abramoviče je dlouhá "jen" 164 metrů, zato oplývá nebývalým luxusem a technickými vychytávkami.

Azzam je každopádně těžší než Eclipse; odhadovaná tonáž je 14 000 GT, což se pro představu rovná 1 750 dospělým africkým slonům. Objem palivové nádrže je milion litrů.

Všechny teď zajímá jen jedna otázka, kdo bude majitelem této nové jachtařské jedničky. Ačkoli je na tyto informace uvaleno embargo, některá média již zveřejnila, že Azzam nejspíš poputuje k jednomu z členů saúdskoarabské královské rodiny.

Autor: