Jdi na obsah Jdi na menu

Politika

korunovacni-klenoty.jpg

Země Koruny české ustanovil Karel IV. dne 7.4.1348.

Držitelem moci je lid.

Spravedlivé zákony a účinné prosazování jejich dodržování.

Prostřednictvím názorové platformy máme možnost vzájemně se informovat o všem co je nového a zajímavého nejen v politickém životě.

Publikováním svých hodnotných myšlenek přispějete ke kultivaci naší politiky, politiků a politického života.

Zapojte se i Vy aktivně do vytváření názorové  platformy.

 

 

Příspěvky

Emil Hácha – příběh třetího československého prezidenta v době nacistické okupace

Okupace Československa se odehrála během března 1939 a znamenala rozbití nezávislého Československa nacistickým Německem a naprosté podmanění sousední velmocí, se udála před 85 lety: 15. března 1939.

 
20. 3. 2024 | | Rubrika: Politika

Emil Hácha udělal pro český národ nejvíce po Masarykovi

Nacistickou okupací začala smutná životní etapa muže, který byl po válce odsouzen jako kolaborant. Přinesl přitom obří osobní oběť a snažil se národu pomoci, jak to jen šlo. Byl jím protektorátní prezident Emil Hácha.

 
20. 3. 2024 | | Rubrika: Politika

Globální vláda teď může přijít velice rychle. Český badatel a ,,pokrok”

„V roce 2014 byl ve Spojených státech publikován dlouholetý výzkum profesora Martina Gilense z univerzity v Princetonu, který odhalil, že americkou politiku řídí elity a úzké zájmy. Většinová společnost má prý bezvýznamný vliv na vytváření zákonů americké vlády,“ sdělil ParlamentnímListům.cz nezávislý badatel Radovan Dluhý, který byl konzultantem Organizace spojených národů a dnes přednáší na katedře rozvojových a enviromentálních studií Univerzity Palackého v Olomouci.

 
27. 2. 2024 | | Rubrika: Politika

Ve stínu čínského draka: Zúčtování se blíží, letos se rozhodne o osudu Západu

Uplynulý rok byl ve znamení pokračujícího zhoršování mezinárodní bezpečnostní situace. Po konfliktu na východě Evropy se rozhořela válka také na Blízkém východě a soupeření o podobu nového světového řádu mezi demokratickými a autoritářskými mocnostmi se tak rozšířilo na další kontinent. Na pozadí těchto konfliktů mezitím probíhala intenzivní příprava na třetí, klíčový střet na východě Asie, který globální válku rozhodne. A v tomto úsilí měly revizionistické velmoci jednoznačně navrch.

 
9. 2. 2024 | | Rubrika: Politika

Profesor Peter Staněk: Elity potřebují rozdělenou společnost. Někomu stačí, aby měl granty

Elity potřebuji rozdělenou společnost, aby ji mohli ovládat, v lidech vyvolají nejdříve strach a pak slíbí, že se o ně postarají. Dostanete nepodmíněný příjem a sociální kredit, založený na postoji k elitám, k oteplování, k migraci. Když posloucháte, máte sto procent kreditu i příjmu. Politici mohou dělat pouze to, co jim lidé dovolí, zdůrazňuje slovenský ekonom, profesor Peter Staněk v rozhovoru pro Rádio Universum s tím, že ve vysokých politických funkcích bývají psychopati.

 
21. 1. 2024 | | Rubrika: Politika

Starostou je 33 let. Jiří Kovář netají, že nadšení z revoluce přešlo ve zklamání

Víc než polovinu svého života je Jiří Kovář starostou Bohuslavic na Jihlavsku. Celkem třiatřicet let. Netají se tím, že jeho nadšení z listopadu 1989 později vystřídalo zklamání. Kritizuje přebujelou administrativu či dotační politiku. Ve své malé obci postavil kapli pro všechna vyznání.

 
3. 12. 2023 | | Rubrika: Politika

Říkají si „diplomaté“, přitom věří propagandě. Profesor Drulák o Kissingerovi a odstrašujícím Lipavském

V minulých dnech nás opustili dva znalci světové politiky. Americký profesor Henry Kissinger a český kníže Karel Schwarzenberg. Podle profesora mezinárodních vztahů Petra Druláka oba byli zkušenými diplomaty, kteří dokázali ocenit realismus a vyvážit jej s idealismem. Naprostým opakem jsou politici ovládaní propagandou, kteří bohužel mají velký vliv v dnešní době. U nás v zastoupení Jana Lipavského či Jany Černochové.

 
3. 12. 2023 | | Rubrika: Politika

Mladý Soros u Pavla a Koláře. Nic pozitivního, obává se znalec neziskovek

Hrad na to příliš neupozorňoval, ale protistrana se schůzkou s prezidentem Pavlem ráda pochlubila. Společně s Petrem Kolářem přivítal ve čtvrtek Alexandera Sorose, „amerického filantropa“. Ten uvedl, že se na schůzce řešilo pokračování aktivit rodinné neziskovky v Evropě.

 
3. 12. 2023 | | Rubrika: Politika

Uznání si musíte zasloužit, třeba prací. Profesor Budil k LGBT a jejich „pochodu hrdosti“

Podle profesora Ivo Budila by měly intimní záležitosti zůstat v soukromí. „Jestliže někdo učiní ze své sexuální orientace nebo traumatu věc veřejnou, riskuje zesměšnění nebo ostrakizaci,“ varuje. Tito lidé se podle něho snaží přitáhnout pozornost, řešit své osobní problémy nebo prostě volat o pomoc. Zpochybňuje také, že na „pochodu hrdosti“ mají být na co hrdí. „Společenské uznání je mimořádně cenný statek, který se musí vydobýt prací nebo výjimečným úsilím ve prospěch bližních. Nezískává se zadarmo,“ upozorňuje.

 
30. 7. 2023 | | Rubrika: Politika

„Trumpa zavřou. Nechce válku. Jasné od 2016.“ Na Twitteru zaznělo, co jinde ne

Moderátor Tucker Carlson zajišťoval televizní stanici Fox News miliony sledujících. Ale po bouřlivém konci, o jehož detailech se spekuluje, přesedlal na Muskův Twitter a mluví k divákům přímo. Například o tom, proč bývalého prezidenta Donalda Trumpa tak nenáviděli ve Washingtonu. Nebylo to kvůli migraci ani dalším skandálům. Trump sáhl na posvátnou krávu. Zahraniční politiku a války. A proto ho dle Carlsona chtějí ve Washingtonu odstranit a zavřít.

 
17. 6. 2023 | | Rubrika: Politika

Část ukrajinské mafie v ČR. Trestné činy? „Už jsem se s něčím setkal.“ Vojenský analytik varuje

„Největšími hrozbami není hybridní válka a dezinformace, ale migrace, polarizace společnosti a vláda, která nemyslí na své obyvatele.“ Zkušený vojenský analytik Jaroslav Štefec si v bilanci roku servítky příliš nebral. „Současné vládní partě“ navíc doporučil, aby to zabalila a přestala si hrát na profesionály.

 
29. 12. 2022 | | Rubrika: Politika

Nejhorší vláda od protektorátu, rozebírá Petr Hampl. Ale lidé aspoň vědí, na čem jsou

Z DEŠTĚ POD OKAP „Pokud válka skončí, bude se jednat o porážku západních elit. A bude to pro Západ znamenat hospodářskou katastrofu. Zlikvidovali jsme vlastní průmysl, nemáme příliš surovin a nejsme schopni nabídnout zbytku světa nic jiného – snad kromě blonďatých manželek nebo prostitutek,“ bilancuje rok 2022 sociolog a spisovatel Petr Hampl. Podle něj je každý muž s výučním listem nebo kuchařka v jídelně schopna vést úspěšnější zahraniční politiku než současné elity. A o elity prý také půjde v příštím roce.

 
29. 12. 2022 | | Rubrika: Politika

Jste švábi... Jak s lidmi manipulují mocní? Psycholog odkryl, o čem se nemluví

Mocenské manipulace za využití různých zvrácených ideologií opět hýbou společností, kterou vedou k jejímu morálnímu rozpadu. Psycholog Vratislav Kalenda v pořadu O čem se mlčí popsal, jaké psychologické manipulace se každodenně využívají, aby člověk přijal zlo jako morální normu. Varuje, že pokud budou političtí odpůrci dehumanizováni, nemusí se pak jejich nenávist už zastavit; historicky tyto nálady předcházely revolučním zvratům.

 
19. 12. 2022 | | Rubrika: Politika

Jeffrey Sachs: Ukrajina - poslední pohroma neokonů

„Válka na Ukrajině je vyvrcholením 30letého projektu amerického neokonzervativního hnutí,“ píše Jeffrey Sachs, americký ekonom, analytik veřejné politiky a bývalý ředitel The Earth Institute na Kolumbijské univerzitě, kde má titul univerzitního profesora.

 
31. 10. 2022 | | Rubrika: Politika

Sabotáž Nord Streamu: Co se v Americe neříká. Profesor Sachs to řekl ve Vídni. A zmínil Česko

Profesor Jeffrey Sachs byl nedávno ve Vídni. Tam také poskytl rozhovor pro think tank Global Centre for Advanced Studies. V něm kritizoval roli, jakou USA hrají ve světě. „Je to nejmocnější země na světě a má velkou zodpovědnost vůči světu, aby se chovala mnohem lépe, než se chová teď,“ řekl. Zmínil také sabotáž Nord Streamu 2, k níž dle něho měly USA motiv, prostředky a navíc ji Joe Biden ohlásil. A dostal se i k České republice.

 
31. 10. 2022 | | Rubrika: Politika

My začínáme války. Páni světa. Po boku Leyenové mluvil profesor z USA. Úplně jinak

Na konci září proběhlo Athénské fórum o demokracii, které pořádá Nadace pro demokracii a kulturu. Hosty byli například šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ale také například ekonom a univerzitní profesor Jeffrey Sachs, který se ve svém proslovu věnoval Číně a Rusku a vztahu s nimi. Popřel tezi prezidenta Bidena, že největší souboj dneška je mezi demokraciemi a autokraciemi. A nabádal k opatrnosti v mezinárodních vztazích: „A pak se ptáme - Jak může někdo začít válku? No, čtyři z posledních pěti přišly od Spojených států. A rozšíření NATO také. Potřebujeme nějakou rovnováhu a opatrnost, to je moje pointa.“

 
25. 10. 2022 | | Rubrika: Politika

To je puč. To nemohou. Odstranění Zemana skrze nemocnici: Odborný pohled

Skandální chování Ústřední vojenské nemocnice vůči prezidentu republiky, které nese znaky pomáhání k puči. Takto ostře na základě znalosti práva a Ústavy ČR hovoří ústavní právník Zdeněk Koudelka o aktuálním dění. Připomíná i prezidenta Havla a to, co bylo dovoleno jemu, Zemanovi teď povoleno není. Navíc ÚVN ani po třech dnech nedokázala odpovědět na základní otázku ParlamentníchListů.cz.

 
21. 10. 2021 | | Rubrika: Politika

Zelený-Atapana: Green Deal je velký podvod na lidi. Jsme klamáni politiky, svět je řízen jinými

Čestný a schopný člověk, který má přirozené charisma, je na výši fyzicky i duševně, nemůže být ani u nás, ale ani ve světě nikdy zvolen. „Protože musí skákat, jak někdo v pozadí píská. Jsou to figurky nastrčené mocnými korporacemi. A my jsme otroci těchto korporací, ti zvolení nám to naše otroctví jenom zprostředkovávají. Jsme v pasti, nemáme řešení,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz etnolog, spisovatel a publicista Mnislav Zelený, který byl při svém pobytu mezi indiány adoptován do kmene Jawalapiti a získal indiánské jméno Atapana. Právě s jejich kulturou srovnává volby v naší civilizaci.

 
1. 10. 2021 | | Rubrika: Politika

Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí, říká Jan Hnízdil

Známý český lékař a publicista na své přednášce představil své zkušenosti s psychopaty a odhalil tajemství jejich taktik.

 
22. 4. 2021 | | Rubrika: Politika

Den, kdy se Prahy zmocnila smrt. Před 76 lety zpustošil město nálet

Do konce největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva zbývalo pouhých čtyřiačtyřicet dní. Přesto Pražany 25. března 1945 ještě čekaly tragické okamžiky. Třináct minut před polednem se na nebi zjevily první ze čtyř stovek amerických bombardérů, které na hlavní město nacisty rozervaného Československa ten den zaútočily. Pumy dopadaly zejména na průmyslovou oblast v severovýchodní části.

 
28. 3. 2021 | | Rubrika: Politika

Před 75 lety pronesl britský expremiér Winston Churchill projev považovaný za začátek studené války

O přesném počátku epochy označované jako studená válka se vedou spory. Její předzvěstí byl podle historiků památný projev bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v americkém Fultonu, ve kterém před 75 lety, 5. března 1946, hovořil o tom, že „od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla napříč celým kontinentem spuštěna železná opona“.

 
5. 3. 2021 | | Rubrika: Politika

A dost! Význační advokáti se bouří proti nouzovému stavu. Postihované občany budou hájit proti státu

Advokátka Daniela Kovářová a advokát Zdeněk Tomíček se vyjádřili ve svém tiskovém prohlášení k protiústavně vyhlášenému nouzovému stavu vládou. Jejich dopis pak podepsali i další signatáři z řad advokátské a právnické obce.

 
15. 2. 2021 | | Rubrika: Politika

Rozhádaní Bidenovi demokraté. Přou se, proč nenaplnili očekávání v Kongresu

Demokraté doufali, že kontroverzní postava Donalda Trumpa vyvolá modrou vlnu a oni výrazně posílí v obou komorách Kongresu. Dosavadní výsledky jsou ale spíše zklamáním. Centristické křídlo viní z neúspěchu posun strany doleva. Levicová, progresivistická část strany kritiku odmítá a obviňuje demokratické vedení z přílišného zaměření na bílé voliče a antitrumpovská hesla.

 
8. 11. 2020 | | Rubrika: Politika

Zpupné lži o „novičoku“: Hybridní aktéři útočí na zdravý rozum

Aktéři současné „hybridní války“ překračují meze svých schopností a zpupně se snaží – dost slabomyslnou manipulací s pojmem „novičok“ – veřejnosti pověsit na nos obrovského hejla. A nejen to. Pyšně opouštějí civilizovaný svět, který od pradávna charakterizuje ustanovení soudů, kdy spor dvou stran řeší někdo třetí. Píše Jan Schneider.

 
10. 9. 2020 | | Rubrika: Politika

Jak Karel Gott dokázal předpovědět dnešní svět už před 11. zářím 2001

Koronavirus rozpoutal vlnu konspiračních teorií, a kdyby Zlatý slavík žil, nejspíš by se debaty o nich účastnil. Zajímavé předpovědi každopádně již před dvaceti lety učinil ohledně zneužití digitálních technologií.

 
6. 8. 2020 | | Rubrika: Politika

Je třeba se německé dominance Evropy obávat, nebo se na ni těšit?

Na článek Václava Makrlíka Směřuje současná Evropská unie k říši národa německého? zareagovali Jakub Kučera a Lukáš Rejzek. Dle nich obsahuje zajímavá fakta a myšlenky, ale i sporná tvrzení.

 
1. 6. 2020 | | Rubrika: Politika

Potrestání Británie Evropskou unií za brexit poškodí německý export

Předpovědi, že britská ekonomika po brexitu poklesne, je třeba brát s rezervou. Zda se však současnému britskému premiéru Borisi Johnsonovi podaří transformovat Británie, ukáže čas. Někteří evropští politici to považují za reálné. Chce-li EU přežít, potřebuje reformy, v což nevěří ani její vrcholní představitelé. Píše Petr Pietraš.

 
3. 3. 2020 | | Rubrika: Politika

Střední Evropa nebude mít zastání. Nový předseda Evropské rady nastupuje

Polák Donald Tusk předává žezlo Belgičanovi Charlesu Michelovi. Ten se od prvního prosince oficiálně stává předsedou Evropské rady. Předpokládá se, že bude agendu Evropské unie vést směrem k sebevědomé politice, která je schopná konkurovat Číně. Zásadně se ale nejspíš změní vztah ke střední Evropě.

 
29. 11. 2019 | | Rubrika: Politika

Je třeba svést bitvu o transparentnost volebních procesů

Demokratické vládnutí není jen soubor pravidel, ale i hodnot, který by měl obecný konsenzus vyznávat, a v němž přednosti pravdy a lásky k bližním tvoří nikoliv poslední položku. Bez mravní integrity vládnoucích však mohou občanské ctnosti platit jen omezeně. Není jedno, kdo konkrétní úřad v demokracii zastává. Píše Radim Seltenreich.

 
4. 8. 2019 | | Rubrika: Politika

Zkvalitní informační technologie demokracii?

Americké „midterm“ volby do Kongresu loni v listopadu se do politické historie ničím zvláštním nezapsaly – výsledky kopírovaly hlasovací stereotypy. Do technologických dějin ale zářez udělaly. Část Američanů totiž volila po mobilu a na technologii, již proslavil bitcoin a dalších 1400 „kryptoměn“ – na blockchainu. Píše Pavel Kysilka.

 
27. 4. 2019 | | Rubrika: Politika