Jdi na obsah Jdi na menu

Český Kocourkov

Náš malý český Kocourkov

Vítáme Vás v našem "malém českém údolí" zvaném "Kocourkov".

Oficiální weby

Česko - Česká republika

Hrad.cz - Pražský hrad

Psp.cz - Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Senát.cz - Senát Parlamentu české republiky

Vláda.cz - Vláda České republiky

Další weby

Václav Havel - Oficiální stránky exprezidenta Václava Havla

Václav Klaus - Oficiální stránky exprezidenta Václava Klause

Miloš Zeman - Oficiální stránky exprezidenta Miloše Zemana

Volby.cz - Český statistický úřad

Občan.cz - Portál veřejné správy - informace pro občany České republiky

BezKorupce.cz - Nevládní organizace prosazující transparentní veřejnou správu

 

 

Příspěvky

Královské hlavní město Praha: Jeho vznik si vydupal císař Josef II. Život se v něm zlepšil hlavně diskriminovaným Židům

Letos to bude přesně 240 let od vzniku Královského hlavního města Prahy, kdy došlo ke sloučení čtyř historických pražských čtvrtí. Kdo se o to zasadil? A jak se tímto rozhodnutím změnil každodenní život Pražanů?

 
13. 2. 2024 | | Rubrika: Český Kocourkov

Češi jsou nejvíc „odíraným“ národem v Evropě, ukazují data OECD a Světové banky

Češi se nechávají „odírat“ jako žádný jiný národ v Evropě. Na své výplatnici totiž vidí nejmenší část hodnoty, kterou skutečně vytvoří. Konkrétně se jedná o zhruba 67 procent. Třeba Belgičané se ale mohou pochlubit výdělky, které takřka ze sta procent odpovídají hodnotě, kterou skutečně vytvoří. Poměrně vysokou část (93procentní či vyšší) toho, co skutečně odpracují, mají na svých výplatnicích také Francouzi, Slovinci, Rakušané, Španělé a Němci (viz tabulka níže).

 
17. 11. 2023 | | Rubrika: Český Kocourkov

Česko čeká regulace nájmů. Jak to chodí v zemích, kde vlastní bydlení není kult

Drahé nemovitosti i omezené možnosti ve výstavbě začnou Čechy tlačit místo do vlastního do pronájmu. Stát se proto chystá nájemní vztahy regulovat. Jak to chodí v zemích, kde nájmy dokážou konkurovat vlastnickému bydlení?

 
17. 11. 2023 | | Rubrika: Český Kocourkov

Vláda: Nejsou peníze na důchody. Tak proč Rakousko dává víc, ptá se Rouček

EVROPAN LIBOR ROUČEK „A co lidé, kteří mají po třiceti nebo pětatřiceti letech práce zhuntovaná těla a musí si požádat o předčasný důchod? Znemožní jim to!“ Někdejší redaktor Hlasu Ameriky, mluvčí české vlády a místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (SOCDEM) si vzal tentokrát na paškál změny v důchodovém systému. Lidé totiž často nemají naspořeno více než na jeden nebo dva měsíce dopředu. „Nemá smysl vytvářen montážní prostory, ale inteligentní systém investičních pobídek tak, aby k nám šly nejvyspělejší technologie, co budou za deset a patnáct let hýbat ekonomikou. U nás se nic neděje,“ konstatoval.

 
30. 7. 2023 | | Rubrika: Český Kocourkov

Monumentální palác, který zruinoval celou rodinu. Hrabě Černín postavil skvost a prodal ho vojákům

Černínský palác na Hradčanech je jedním z nejkrásnějších příkladů barokní architektury v Praze. Náročný projekt zprvu architekti odmítali jako neuskutečnitelný. Hrabě Černín byl však jiného názoru. Budova za svoji existenci zažila pruskou válku, nacismus, smrt Jana Masaryka, ale také mnoho děsivých pověstí a záhad. Pojďme se projít po Hradčanech…

 
19. 9. 2021 | | Rubrika: Český Kocourkov

Konec Babiše se blíží. Šéfredaktor Lidových novin se poklonil Kellnerovi a zvolal třikrát sláva: Ať žije král!

V pátečních Lidovkách vyšel text, který je obtížné někam zařadit. Je to komentář, glosa, sloupek, či snad historické pojednání, nebo dokonce fejeton? Nejpřiléhavější žánr by zněl hold či poklona všemocnému vladaři anebo, pokud vám nevadí lehce nekorektní název, „vlezprdelkovník“, kterým se provolává věčná sláva někomu, kdo nás má ve své moci a komu chceme oddaně sloužit. Autorem článku, který je pozoruhodný na mnoho způsobů a stálo by za to jej ocenit nějakou tou novinářskou cenou, je šéfredaktor Lidových novin István Léko.

 
8. 11. 2020 | | Rubrika: Český Kocourkov

,,Papriky za 189, dál jsem se nedíval."

Zapamatujte si jeho názory, až půjdete k volbám! „Pan starosta má pravdu, toto je opravdu neléčitelné.“ Politolog Zdeněk Zbořil v dnešním Rozjezdu komentuje vystupování starosty Řeporyjí Pavla Novotného. „To bude pozoruhodná doba, až bude mít ČR takového ministerského předsedu a ministra zahraničních věcí. Jistě si toho všimne nejen celá Evropa, ale snad i celý vesmír,“ podotýká. Politolog se vyjádřil také k rozhovoru s Ondřejem Hejmou nebo k názorům režiséra Zdeňka Trošky na potravinovou soběstačnost republiky. „Včera jsem v samoobsluze zahlédl bílé, zelené papriky za Kč 189,– kilo a dál už jsem se ani nedíval,“ uvedl.

 
25. 5. 2020 | | Rubrika: Český Kocourkov

Zámek Jezeří na Mostecku je mezi sedmi nejohroženějšími památkami Evropy

Státní zámek Jezeří na Mostecku se jako první česká památka dostal na seznam sedmi nejohroženějších památek Evropy, který zveřejňuje organizace pro kulturní dědictví Europa Nostra. Rozsáhlý barokní areál se tak dočká podpory ve formě odborného poradenství i široké mediální propagace, sdělila mluvčí Národního památkového ústavu Jana Hartmanová.

 
2. 4. 2020 | | Rubrika: Český Kocourkov

Hypermanažer vs. skautský vedoucí. Selhání Babišova marketingového řízení

Nekompromisního obránce vlasti a supermanažera strčil během nouzového stavu do kapsy i notorický suchar Hamáček. Jak dlouho bude pokračovat vzpoura červených svetrů?

 
26. 3. 2020 | | Rubrika: Český Kocourkov

Mnohé živnostníky a podnikatele čeká v důchodu chudoba

Listopad 1989 otevřel občanům České republiky dveře ke svobodnému podnikání. Dnes, 30 let po revoluci, řada polistopadových živnostníků a majitelů různých firmiček míří do penze. Na velkou část z nich čekají starobní důchody, které jim sotva pokryjí pouhé náklady na bydlení. Necelých deset tisíc korun. Takový starobní důchod dnes pobírá paní Dana z malého jihočeského městečka, která vzápětí po listopadu 1989 odešla ze zaměstnání a vrhla se s manželem do podnikání. Ještě před dvěma lety jí na účet od správy sociálního zabezpečení chodilo necelých osm tisíc.

 
26. 9. 2019 | | Rubrika: Český Kocourkov

Ústavní soud vydal zlomový verdikt, zastal se dlužníka v exekuci

Cyril Holub z Jirkova na Chomutovsku se už několik let snaží domoci zastavení exekuce, v níž se ocitl kvůli půjčce od nebankovní společnosti. Případem se dokonce zabýval Ústavní soud, který vyhověl jeho stížnosti. MF DNES se s mužem sešla, aby zjistila, jaký příběh se za verdiktem skrývá.

 
1. 4. 2019 | | Rubrika: Český Kocourkov

Úlet ‚Moravcovy jedenáctky‘. Nosil klíčová fakta, vláda se ale chovala ignorantsky, říká historik

Čtrnáctého března to bude 80 let od okamžiku, kdy vzduchem do Británie zamířila skupina brigádního generála Františka Moravce, hlavní postavy vojenského zpravodajství za druhé světové války. S sebou vezla „Moravcova jedenáctka“ extrémně důležitý materiál - evidenci více než 800 jmen v československé zpravodajské síti. Odvezli ji tak nacistům přímo před nosem.

 
14. 2. 2019 | | Rubrika: Český Kocourkov

Radní děsí obchvat obchvatu. V Praze se začíná objevovat jiná varianta okruhu

Dostavbu Pražského okruhu má nová koalice v Praze mezi svými prioritami. Řešit přitom pomalu začíná i severní část obchvatu, jejíž realizace je zatím v nedohlednu. Koaliční radní i zastupitelé se ke stavbě na severu mají sejít už ve čtvrtek.

 
31. 1. 2019 | | Rubrika: Český Kocourkov

Za posledních 30 let jsme velmi zanedbali péči o krajinu

„Řešili jsme hlavně protierozní ochranu a po roce 1997 protipovodňovou. Od roku 2015 zjišťujeme, že asi největším problémem bude sucho,“ říká krajinář a rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička.

 
30. 12. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Obrana koupí nákladní automobily Tatra až za 720 milionů

Ministerstvo obrany koupí od společnosti Tatra Trucks do tří let dalších 71 nákladních automobilů. Za vozy T-815 a T-810 zaplatí 467,5 milionu korun. Informaci o zakázce předloží v pondělí vládě ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), sdělil ČTK Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

 
6. 12. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Lichtenštejnové chtějí zpět majetek, který jim vzaly Benešovy dekrety

Český stát by měl knížecí rodině Lichtenštejnů vrátit velkou část majetku, o nějž ho v roce 1945 připravily Benešovy dekrety. Požaduje to Nadace knížete z Lichtenštejna. Do více než dvou stovek českých úřadů kvůli tomu ve čtvrtek zamíří předžalobní výzvy, informovaly o tom Hospodářské noviny.

 
6. 12. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

U bytového domu trvá vyřizování všech dokumentů zhruba sedm let

Koncentrace řízení o povolení stavby do jediného je nadějí pro stavebníky. „Pro úředníky, kteří nemají přirozenou schopnost spolupracovat, je to ale problém,“ říká v rozhovoru Martin Mládek.

 
11. 11. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Nejkrásnějším nádražím v Česku jsou letos Blíževedly na Českolipsku

Titul Nejkrásnější nádraží letos získala stanice Blíževedly na Českolipsku. Její rekonstruovaná budova je podle organizátorů ankety dokladem toho, že není vždy nutná radikální přestavba, ale že mnohdy stačí dát věcem jen původní vzhled a smysl.

 
9. 11. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Vznik Československa: Po iluzích o republice přišlo rozčarování

„Vedle českého národa tady žilo mnoho občanů německé národnosti, menšina okolo tří milionů. A Němci zrod Československa neslavili,“ říká v rozhovoru Josef Tomeš, historik Masarykova ústavu Akademie věd. A jeho kolega Richard Vašek dodává: „Maďarů bylo okolo tři čtvrtě milionu a také měli na vznik československého státu jiný pohled.“

 
6. 11. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

V povolování staveb je Česko na úrovni Nigeru, spočítala Světová banka

Získat stavební povolení je v Česku čím dál, tím těžší. Patříme v tomto ohledu mezi nejhorší čtyřicítku zemí na světě, podobně špatně je na tom třeba africký Niger, ale také Chorvatsko. Ukázal to nejnovější žebříček Světové banky Doing Business 2019.

 
1. 11. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Školy dostanou materiál o proměnách Masarykovy reprezentace

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ve spolupráci s konsorciem institucí vydal učební materiál pro základní a střední školy o proměnách způsobu reprezentace prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Nabízí dobové fotografie a další obrazové podklady, pomocí metodických otázek má vést žáky k jejich zkoumání jako archivních pramenů.

 
1. 11. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

PRVOREPUBLIKOVÉ SKVOSTY: Fantův ministerský obr, kterému se architekti vysmívali

Říkají vám něco jména Grégr, Kühnl, Říman či Kocourek? Všichni působili po revoluci v čele rezortu sídlícího v monumentální budově Na Františku. Ministerstvo průmyslu a obchodu od architekta Josefa Fanty do dnešních dob proklouzlo v téměř nepozměněné podobě a je v něm proto na co se dívat. Server Lidovky.cz ve spolupráci s organizací Open House Praha vás v rámci seriálu Prvorepublikové skvosty zvou, abyste do jeho útrob nahlédli.

 
26. 10. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Skandalizovaný podnikatel Sitta ml.: Oznámit korupci se nevyplatí

Nahlásil tunel v dopravním podniku a nastalo peklo. Byl obviněn z tunelování vlastní papírny, zbili ho prý ozbrojenci, jeho rodina přišla o továrnu a chvíli byl stíhaný za držení dětské pornografie. Podnikatel Vladimír Sitta ml. v říjnu definitivně vyhrál soud a po dlouhých sedmi letech se může znovu nadechnout.

 
24. 10. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Šmejdi a zničené lidské osudy! Tohle video možná velmi pošpiní boj Šojdrové za údajné sirotky ze Sýrie. Koluje mezi lidmi

Europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová se „proslavila“ opakovanými apely, aby Česká republika přijala 50 údajných sirotků do věku 17 let. Šojdrová přitom mluví o soucitu a nutnosti pomoci. Sociálními sítěmi se nyní začalo šířit tři roky staré video o synovi europoslankyně, který provozoval lichvářské aktivity a připravoval lidi o majetky.

 
23. 9. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Armáda potřebuje těžkou kavalerii na obranu území, říká vojenský expert

Česká armáda má ambiciozní plán na modernizaci za 100 miliard korun. Potřebujeme vševojskovou armádu, která bude schopná bránit české území sama i několik měsíců, tvrdí v rozhovoru vojenský expert Lukáš Visingr.

 
17. 8. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Nejambicióznější plán pro českou armádu v novodobé historii

Náčelník generálního štábu Aleše Opata a jeho spolupracovníci by chtěli do roku 2027 posunout schopnosti české armády, proto plánují projekty za sto miliard korun. Je ale otázkou, zda se jim podaří přesvědčit politiky.

 
28. 7. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Ruply mu nervy a ukázal svou pravou tvář, hodnotí politolog Babišův emotivní projev

Andrej Babiš (ANO) se během středeční schůze Poslanecké sněmovny, kde jeho vládě byla vyjádřena důvěra, neudržel a začal přímo křičet na šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska s tím, že mu nebude říkat, že je estébák. Podle politologů mu ruply nervy, ukázal svou pravou tvář a projevilo se jeho „alfasamectví“.

 
12. 7. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Stát začne kontrolovat solární elektrárny, jestli nedostaly příliš vysoké dotace.

Po letech sporů o to, zda nejsou obnovitelné zdroje předotované, začíná stát s jejich zevrubnou kontrolou. Umožňují mu to nová pravidla Evropské komise. V krajním případě by mohli majitelé zelených elektráren vracet miliardy korun.

 
6. 2. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Tohle bude mít dopad. Voliči, pozor. Výstup Pavla Rychetského má vážnou dohru, pokud jde o Zemana

Advokátka Klára Samková se zamyslela nad slovy šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského, která včera uvedl pro server iRozhlas.cz. A nebyla sama, koho Rychetského slova zarazila.

 
9. 1. 2018 | | Rubrika: Český Kocourkov

Platy českých učitelů patří k nejnižším v Evropě. Prohlédněte si, kde všude jsou na tom kantoři lépe.

Česko vykazuje zdaleka nejnižší úroveň učitelských platů a figuruje na posledním místě v porovnání s ostatními evropskými státy. Čeští učitelé berou průměrně 56 procent platu ostatních vysokoškolsky vzdělaných pracovníků, zatímco průměr zemí EU i OECD se pohybuje kolem 86 procent.

 
28. 6. 2017 | | Rubrika: Český Kocourkov