Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovory

Příspěvky

„Zbláznili se. Rozřezat?“ Zbořil zděšen tím, co vláda přehlédla

Válka na krku, traktory v ulicích a vládní koalice svolává mimořádnou schůzi kvůli mailu Andreje Babiše, diví se politolog Zdeněk Zbořil. Připomíná vulgární výroky Ondřeje Koláře a výzvy k násilí od člena ODS. Věnuje se ale i ruským prezidentským volbám a roli Vladimira Putina v ruských dějinách. A zachází i do dávnější historie Ruska.

 
18. 3. 2024 | | Rubrika: Rozhovory

Ukrajinští státní zaměstnanci na dovolených za peníze USA. A Putin, Biden, Pavel? Josef Mašín vytáhl těžký kalibr

„Odhaduji, že diplomatické řešení bude mít válka za podmínky, že si Rusko ponechá rusky mluvící území Luhanska, Doněcka a Krymu a se zárukou, že se Ukrajina nikdy nestane členem NATO,“ sdělil ParlamentnímListům.cz na rovinu poslední žijící z bývalé ozbrojené antikomunistické skupiny bratří Mašínů Josef, žijící v Kalifornii. A zdůraznil, že není žádný putinovec.

 
11. 3. 2024 | | Rubrika: Rozhovory

Černochové „nejžádanější“ F-35: Skutečný pilot odhalil, jak to je. Co ministerstvo neřekne

Jak vidí obranyschopnost našeho státu? I o tom mluví v rozhovoru bývalý stíhací a dopravní pilot, Václav Vašek, který byl před časem hostem Klubu 2019, se kterým také spolupracuje. Zmínil například „likvidaci těžkého průmyslu, potravinové soběstačnosti i energetické nezávislosti“. Řekl také, jak hodnotí naši bezpečnost v rámci NATO a připomněl rok 1968. Dostal se i ke stíhačkám F-35, k Macronovým slovům nebo k brannému zákonu.

 
6. 3. 2024 | | Rubrika: Rozhovory

Profesor Budil: Neschopná vláda. Takhle lehké to Babiš ještě neměl

„Vláda mimořádně špatně řídí tuto zemi a vystupuje čistě jako prostředník či protektorátní správce cizí mocnosti,“ říká profesor Ivo Budil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz a dodává: „Současný režim tají prostřednictvím své liberální agendy skutečnost, že se snaží zbavit široké vrstvy politického sebevědomí, kritického myšlení a ekonomické nezávislosti a podřídit je nadvládě globální finanční oligarchie.“ Podle něho to usnadňuje situaci Andreji Babišovi, protože tak neschopná garnitura zde ještě nebyla.

 
5. 3. 2024 | | Rubrika: Rozhovory

Rozhovor Carlson - Putin.

Americký novinář Tucker Carlson avizoval svůj rozhovor s Vladimírem Putinem jako historicky přelomový. Jeho odpůrci v USA naopak uvažují, zda na něj nepoužít legislativu proti špionáži. Od úterka, kdy rozhovor ohlásil, byl velmi očekávanou záležitostí, které se diváci dočkali v noci na pátek. Od té chvíle je široce komentován a jsou z něj vybírány různé výňatky. ParlamentníListy.cz zaznamenávají celý jeho průběh.

 
9. 2. 2024 | | Rubrika: Rozhovory

Nastolování jediné „pravdy“. Nová totalita. Svazák Fiala v čele. Exšéf Baletu ND ve varu

„Nažrat“ dostal farmaceutický průmysl a poslední rok a půl „žere“ zase ten zbrojní. Kdo si stále myslí, že někdejší covidové restrikce zde byly proto, aby chránily zdraví, měl by se už probudit. Myslet si, že ve válce na Ukrajině jde o ukrajinský lid, je čistý naivismus. „Jestliže bych pro současné politické směřování tzv. západního světa použil metaforu pochodu za novodobou totalitou, pak Petr Fiala se členy své vlády jsou těmi nejkovanějšími svazáky v čele,“ říká pro ParlamentníListy.cz choreograf, režisér, tanečník a dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla v Praze Petr Zuska.

 
17. 1. 2024 | | Rubrika: Rozhovory

Lukáš Benzl: Umělá inteligence je součástí našeho života již dlouho, aniž bychom si to uvědomovali

Lukáš Benzl je ředitel a zakladatel České asociace umělé inteligence. Založil ji v roce 2023 s cílem podpořit rozvoj a vzdělávání v oblasti AI. Přes 18 let se věnoval technologickým firmám a startupům. Působil v produktovém i projektovém managementu. V posledních letech se specializuje na AI a její dopady na firmy i jednotlivce. 

 
20. 12. 2023 | | Rubrika: Rozhovory

Milan Knížák: Lidé chtějí žít v okovech. A v nich si hrát na individualismus

Byl prvním polistopadovým rektorem AVU, šéfoval Národní galerii a i dnes patří k nejkontroverznějším osobnostem české polistopadové společnosti. Profesor Milan Knížák přednedávnem představil svá nejnovější díla v galerii DSC. A dokázal, že jej osud člověka, společnosti i země stále zajímá. „Ve světě je hodně peněz, které chce společnost dát na své vlastní zkulturnění. Nechápe, že kultura není o penězích. Není to přímá ani nepřímá úměra,“ říká Milan Knížák v rozhovoru pro newstream.cz, v němž rekapituluje svou celoživotní dráhu a hodnotí současnou společnost.

 
20. 12. 2023 | | Rubrika: Rozhovory

Vzpomínka na překladatele Joska: Angličtina? Díky Bohu za Jana Husa

Jiří Josek si kvůli tomu, aby mohl překládat, co se líbí jemu, a následně to i vydat, poněkud altruisticky založil vlastní nakladatelství Romeo. Jinak už dávno patří mezi naše přední překladatele Shakespeara, ale překládá i muzikály. A výborně. Josek občas i režíruje a hned při první režii – Hamletovi objevil jeden velký talent, mladého herce, který pak sice od divadla zběhl k muzice, ale zase se vrací.

 
3. 4. 2023 | | Rubrika: Rozhovory

Sladké jsou někdy plody protivenství. Poslechněte si Osudy Martina Hilského!

Martin Hilský, emeritní profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, překladatel kompletního díla Williama Shakespeara a řady dalších děl anglicky psané literatury, autor mnoha esejů, předmluv a doslovů, shrnutých v knize Rozbité zrcadlo, nositel Řádu britského impéria, Státní ceny za překladatelské dílo, Národní ceny projektu Česká hlava a ceny Magnesia Litery za obsáhlou publikaci Alžbětinská Anglie 8. dubna oslaví své osmdesáté narozeniny. Poslechněte si jeho Osudy!

 
3. 4. 2023 | | Rubrika: Rozhovory

Karel Kříž: Sunou bohatství do zahraničí. A do rukou vlády

Vysoká inflace posunuje vytvořené bohatství do zahraničí a také z rukou střádalů do rukou vlády, která si může natisknout peněz, kolik potřebuje. Ekonomika se pomalu sune směrem „děla místo másla“, takže makroekonomická čísla a zisky bank a některých dalších odvětví letí nahoru, ale lidé z toho moc nemají. To jsou některá z upozornění ekonomického analytika a partnera v poradenské společnosti VALUE ADDED Karla Kříže. Zároveň vyslovuje přání, aby naši nejvyšší ústavní činitelé byli pročeští, a ne aby štěkali jako ratlík, co dopředu odhaduje, jak se pánovi zavděčí.

 
13. 2. 2023 | | Rubrika: Rozhovory

„V soukromí diplomaté říkají...“ Jeffrey Sachs o Ukrajině, Rusku i Pavlovi

Západní svět je ve vztahu k Ukrajině vzhůru nohama, nechápe světově uznávaný ekonom Jeffrey Sachs. V obsáhlém rozhovoru pro slovenskou zpravodajskou televizi TA3 se divil, že diplomaté místo jednání prosazují válku a věří, že zbrojení může Ukrajině, která už teď ztratila minimálně třetinu své ekonomiky, přinést něco pozitivního.

 
9. 2. 2023 | | Rubrika: Rozhovory

Signál a vykulenec z Kölnu. Každý tyran jednou dodýchá a shnije, varuje herec Gulyáš

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Česká republika je svlékána chytře do naha, ale nenápadně za paravánem propagandy, a přece všem na očích,“ říká herec Michal Gulyáš a připomíná 40. léta minulého století. „Tolik historických nadutců u moci skončilo ještě tady na zemi v hrůze odplaty, až je divno, jak sebevědomě tihle lidští šmejdi lžou a usmívají se přitom,“ zamýšlí se. Rozebral i situaci v kultuře. „Žvanírna, salonní exhibicionismus“, padlo pak v souvislosti s naším předsednictvím EU. Vládě posílá jasný vzkaz. Velmi svérázně ohodnotil i projev prezidenta Zemana.

 
15. 1. 2023 | | Rubrika: Rozhovory

„Až 49 z 59 pozitivních bude falešných.“ Právník roku: Zrůdnost. A kam tečou peníze

Uzavření škol a školek, podmínky jako testování nebo nošení respirátorů ve třídě, kde jsou všichni negativně otestováni – to je pro Tomáše Nielsena jako právníka i jako rodiče absolutní zrůdnost. Vysvětluje také, jak je to s testováním a kolik lidí zcela nesmyslně zavřeme doma a kolik dětí zbavíme práva na vzdělání. Právník roku 2018 také odhaluje, že vláda ze státního rozpočtu platí nadnárodním energetickým společnostem, mobilním operátorům a dalším korporacím veškeré náklady včetně zisku, ale drobným podnikatelům či živnostníkům ne.

 
6. 5. 2021 | | Rubrika: Rozhovory

Nejsem přesvědčen, že je tato vláda schopna udělat razantní a seriózní rozhodnutí, říká bývalý šéf Škody

Vláda by měla majitele a manažery firem na svá rozhodnutí kolem podniků upozorňovat daleko dřív, a ne pár dní předem, jako to dělá teď. „Tři čtyři týdny předem se už dá vývoj situace odhadnout. Tak můžete říci, situace se zhoršuje, počítejte s tím, že to za tolik a tolik dní zavřu, připravte se, předzásobte se, domluvte se se svými zákazníky,“ říká v rozhovoru Vratislav Kulhánek, někdejší nejvyšší šéf mladoboleslavské Škody a ředitel firmy Industrial Advisors.

 
5. 3. 2021 | | Rubrika: Rozhovory

Je mi úzko, co píšou o Češích. Historik Cerman byl v USA, sleduje to i jinde... Jde o 2. světovou

Naprosto zrůdné připadá historiku Ivu Cermanovi obviňování Čechů z holocaustu. Pro některé výstřelky současných prací na toto téma je charakteristická snaha šokovat, k čemuž dochází obviňováním obětí z nějakých zločinů, které měly spáchat v souvislosti s holocaustem. Vysokoškolský pedagog poukazuje i na protičeskou propagandu vedenou ze západní Evropy, která ale vychází z USA. Neuvěřitelný je pro něj přístup některých českých historiků, a to hlavně pracovnice Ústavu soudobých dějin AVČR Kateřiny Čapkové, která pro své záměry dokonce přebírá nacistickou lež.

 
6. 1. 2021 | | Rubrika: Rozhovory

Advent bychom letos měli využít ke zklidnění a zamyšlení, říká Jan Cimický

S předním českým psychiatrem o tom, jak na lidskou psychiku působí kombinace blížících se Vánoc a koronavirových opatření, jak bojovat s úzkostí, která s tím vším souvisí, a jak se chovat i u stromu zodpovědně a ohleduplně

 
8. 12. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Terapie na dálku se v karanténě osvědčila, říká psychoterapeut

Náš obor prochází poměrně rychlou digitalizací, říká psycholog a psychoterapeut Pavel Pařízek, autor projektu online psychologických konzultací #delamcomuzu.

 
14. 11. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Mám ráda rozmanitost. V ateliéru vyrábím BDSM doplňky, kabelky, ale i interiér Tatry 603, říká designérka

S papírovými botami sklidila obrovský úspěch, svou práci představila i na kanadském Vancouver Fashion Week, kam ji pozvali jako mladý talent a získala několik ocenění v mezinárodních soutěžích. Designérka Monika Lepschy je takový přírodní zázrak, jde ji vše, na co sáhne. „Zaměřuji se na kvalitu materiálu a výroby. Je pro mě důležité vědět, komu věci vyrábím a tím se odlišuji od návrhářů, kteří zásobují svými kousky butiky a jiné designové obchody a cílového zákazníka nevidí,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

 
14. 11. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Kubal: Aby se něco začalo dít, musí to chtít Babiš. To je klíč ke všemu

Dva novináři napsali rozsáhlou reportáž o první vlně celosvětové pandemie koronaviru. V knize Pandemie sledují události od prvních zmínek výskytu neznámého viru v Číně až po zklidnění situace v Česku na konci jara. Kniha je mimo jiné cenná vyzdvižením jednotlivců, kteří v Česku zásadním způsobem pomohli se zvládnutím prvního šoku, připomenutím české stopy při hledání léků proti virům a nahlédnutím do zákulisí politiky. Zatímco Vojtěch Gibiš, působící v Televizi Seznam, se věnoval událostem v zahraničí, Michal Kubal z České televize se soustředil na domácí dění. Toho se týká i náš rozhovor.

 
8. 11. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Velvyslanec Kmoníček: Trump se pokusí vrátit úder. Socialismus je obvyklá politická urážka

Donalda Trumpa bude dějepis popisovat jako významnou a svým způsobem tragikomickou postavu počátku 21. století. Velvyslanec v USA Hynek Kmoníček ještě dodává, že se prezident – pokud teď prohraje – pokusí v roce 2024 Bílý dům opět získat. Jenže už nemusí dostat šanci. „Počkejte na okamžik, kdy může být nucen přejít do opozice. Jak rychle ho začnou opouštět zejména republikánští potenciální konkurenti“, vysvětluje. V rozhovoru dále zmiňuje touhu Trumpových věřících voličů vrátit čas do éry bílé Ameriky, kdy se lidé v soukromých životech pokoušeli vybalancovat Ježíše s Elvisem Presleym.

 
8. 11. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Adolf Born pro PL: Evropa bude převálcovaná, Německo islámské.

Uznávaný kreslíř Adolf Born si i ve svých pětaosmdesáti letech najde vedle své práce čas na to, aby sledoval politické dění u nás i ve světě. Nepochybuje o tom, že německá kancléřka Angela Merkelová dostává v souvislosti s migrační vlnou pokyny, které jen plní. Nevyhnutelným důsledkem bude převálcovaná Evropa, která naprosto přestane existovat. Tvrdí také, že bychom u nás měli být vstřícní v tom slova smyslu, že by žádný migrant neměl překročit naše hranice.

 
26. 8. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Zlomový okamžik! Bývalý europoslanec Strejček popisuje významný milník v procesu centralizace moci do Bruselu

Dluhy, strádání a nesvobodu řízené evropským superstátem. To přinese podle bývalého europoslance Ivo Strejčka ‚gigantické zadlužení‘, na kterém se dohodli lídři EU pod záminkou obnovy ekonomiky. „Vytvořit dluh je snadné, ale zkusit prosadit rozsáhlou ekonomickou transformaci s cílem uvolnit a osvobodit všemožné lidské aktivity, vrátit se na cestu odbyrokratizování lidské činnosti, o to jsme se nepokusili. Za to nás naši vnuci proklejí, neboť tyto úkoly – navíc zatížené strašidelnými dluhy – jsme se rozhodli přenést na ně,“ domnívá se.

 
24. 8. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Utajené řešení Běloruska. Takto se dnes zachází s masami, přijdou velké změny

„Pro Kreml se jedná o hru o čas. Ten potřebuje k vyloučení možnosti volit mezi dvěma zly – barevnou revolucí a prezidentem Lukašenkem, k vyloučení transformace vnitřní krize v Bělorusku do konfrontace Ruské federace se Západem a k přípravě zabezpečení statutu Běloruska jako subjektu, a ne objektu vnějšího působení. Bělorusko bude již bez vícevektorového prezidenta Lukašenka a bude státem pro absolutní většinu Bělorusů, především s jedním občanstvím a s jedním pasem,“ předesílá znalec geopolitiky, vysokoškolský pedagog, analytik doktor Jan Campbell. Ten upozorňuje na změny, které nastávají ve světové komunikaci. Zejména mezi velmocemi a ,,státy-trpaslíky."

 
24. 8. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

„Jsme svědky nastupující evropské diktatury.“

„Všichni si stěžují na nedostatek peněz, na nedostatek rozumu si nestěžuje nikdo. Rozum je to, co se současné vládě nedostává,“ říká starosta obce Vítějeves a bývalý člen hnutí ANO Petr Havlíček. Kritizuje nejen obří státní dluh, ale i ztracené hodnoty, s nimiž šlo hnutí ANO do voleb. Podle něj Andrej Babiš neudržel ani boj proti korupci, ani snížení počtu státních úředníků a navíc si postupně upravuje právo tak, aby mocní byli neohrožení. A zmínil také, jak se personální ředitel Agrofertu pletl do jeho krajských záležitostí.

 
7. 8. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Turci brali do otroctví víc Evropanů, než kolik černochů jelo do Ameriky. Afričané byli největší rasa, to skutečně padlo.

Spojené státy se mohou stát zemí třetího světa, varuje filozof Ivo Budil. Ten tvrdí, že za bořením soch je jen závist k velikánům. Pokud jde o otrokářství, vysvětluje profesor Budil čtenářům ParlamentníchListů.cz některé detaily a dodává: ,,Jediná civilizace, která se snažila důsledně skoncovat od počátku 19. století v celosvětovém měřítku s obchodem s otroky, byl Západ.”

 
13. 7. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

MUDr. Kristina Höschlová – záchranářka se specializací na horskou medicínu

Pro někoho nepředstavitelné, pro jiného přirozené – umět si zachovat v situaci, která vyžaduje okamžité řešení, mimořádnou koncentraci a notnou dávku improvizace. Kristina Höschlová patří k lidem, kterým nic z toho neschází a navíc je obdařena i nemalou cílevědomostí. Pojďme spolu s ní nahlédnout do prostředí, kde o adrenalin rozhodně není nouze.

 
24. 6. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Řada lidí se honí za potěšením a stávají se štvanci, říká Marian Jelínek

Marian Jelínek je uznávaný kouč, sportovní trenér, psycholog, manažer i pedagog. Potkává se s vrcholovými sportovci, top manažery i obyčejnými lidmi. Umí druhé motivovat, aby dosáhli co nejlepších výsledků a nevzdávali se, když se nedaří. Předává ostatním své zkušenosti, jak naplnit osobní i pracovní život, aby nebyl jen o honbě za úspěchem a penězi. A své metody zkouší i sám na sobě.

 
29. 2. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Nebyla jsem dost happy, říká socioložka, která vyměnila Zlín za Ameriku

Třiatřicetiletá rodačka ze Zlína, socioložka a držitelka Ceny Neuron za přínos vědě Lucie Kalousová žije od svých sedmnácti let v cizině. Ve Spojených státech nyní zkoumá, co všechno se podepisuje na našem zdraví, jakou roli hrají genetické dispozice, vzdělání, příjem či místo, kde bydlíme.

 
8. 2. 2020 | | Rubrika: Rozhovory

Manželské smlouvy už v Česku nejsou tabu, uzavírá je stále víc párů

Rok 2019 byl z pohledu uzavřených předmanželských smluv rekordní. K notářům ji přišlo sepsat celkem 10 891 párů. Tím byl překonán počet smluv uzavřených v roce 2018. „Smlouvu je možné podepsat nejen před uzavřením sňatku, ale také během manželství a i tuto možnost Češi využívají,“ říká Radim Neubauer, prezident Notářské komory České republiky.

 
2. 2. 2020 | | Rubrika: Rozhovory