Jdi na obsah Jdi na menu
 


Duchovní slovo

 

modlitba-za-ukrajinu.png

 

 Hvězdička

 

 

Rubriky

Příspěvky

Krása a statečnost (legenda o svaté Markétě)

16. 7. 2023

 

Svatá Markéta, panna a mučednice

 

O životě svatých, kteří žili v křesťanském starověku, toho příliš nevíme. Většinou jsme odkázáni na zbožné legendy. Tak je tomu i v případě patronky našeho farního kostela v Horní Plané – svaté Markéty. Legenda, kterou vám nyní nabízím, je velice působivá a umožní nám lépe poznat a pochopit životní osudy i mučednickou smrt sv. Markéty, panny a mučednice.

 

Prohlášení generálních sekretářů ČBK, ERC ČR a FŽO ČR ke zneužití symbolu židovské hvězdy

11. 1. 2021

 

zluta_davidova_hvezda.jpeg

 

Přinášíme společné prohlášení generálních sekretářů České biskupské konference, Ekumenické rady církví v ČR a Federace židovských obcí v ČR ke zneužití symbolu žluté židovské hvězdy ze strany odpůrců očkování proti covid-19.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Duchovní slovo | Komentářů: 2

Vzpomínka na primici v Třebíči

24. 5. 2018

moje_primice_trebic.png

 

V těchto dnech jsem byl osloven redakcí farního časopisu „Naše společenství“ z mé rodné Třebíče, zda bych byl ochotný v pár větách zavzpomínat na svou primici v Třebíči a krátce pozdravit čtenáře Našeho společenství.

Třebíč bude mít další dva novokněze – bohoslovce Vojtěcha Zahrádku a Jaroslava Jurku, jejichž kněžské svěcení se již blíží. Při této radostné příležitosti jsem byl požádán o své vzpomínky. Rád jsem vyhověl a na svých stránkách se nyní se svými „nesouvislými střípky“ vzpomínek podělím i s vámi.

 

O Croce di Cristo...

25. 3. 2016

 

o_croce_di_cristo.png

 

„O Croce di Cristo...“ („Ó, Kristův Kříži...“) je modlitba Svatého otce Františka, kterou pronesl římský velekněz na závěr pobožnosti křížové cesty u Colossea ve Věčném Městě na Velký pátek 25. března 2016 ve večerních hodinách.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Duchovní slovo | Komentářů: 0

Rozhlasový feuilleton herce a pedagoga Milana Šimáčka „Tam, kde se zpívá“

19. 4. 2015

 

V neděli 1. března 2015 v ranních hodinách v rámci pravidelného pořadu Českého rozhlasu Dvojka „Dobré ráno, Česko!“ moderátor a populární herec Ondřej Kepka vysílal rozhlasový feuilleton svého přítele, herce a pedagoga na DAMU Milana Šimáčka pod názvem „Tam, kde se zpívá“.

Herec Milan Šimáček zde vypráví o svém zážitku z dětství, když telefonoval na linku informací. Je to příběh tak hluboce lidský a krásný, že vyvolal mnoho ohlasů u rozhlasových posluchačů. Také mne toto vyprávění natolik příjemně oslovilo, že jsem se rozhodl podělit se o něj i s vámi...

 
Celý příspěvek | Rubrika: Duchovní slovo | Komentářů: 1

Mimořádně strhující promluva P. univ. prof. Petra Piťhy v katedrále sv. Víta při ekumenické bohoslužbě za politické vězně

1. 3. 2015

 

Zázrak v Chrámu: Jsem běloch, muž, Čech a křesťan. Nejsem PIN, ale člověk. Naše kultura se rozpadá a vymíráme. Hovoříme o míru, vyvážíme válku. Vládnou nám hráči rulety.

 

Již po deváté se u příležitosti výročí komunistického převratu z února 1948 konal festival Mene Tekel, připomínající zločiny nacismu a komunismu. V jeho samotném závěru – v neděli 1. března 2015 – se od 14 hodin konala v katedrále sv. Víta „ekumenická bohoslužba“, sloužená za popravené, umučené a zemřelé politické vězně. A stalo se něco naprosto nečekaného – bezmála zázrak...

 
Celý příspěvek | Rubrika: Duchovní slovo | Komentářů: 3

Svatý papež Jan Pavel II.

27. 4. 2014

 

Moje homilie u příležitosti kanonizace papeže bl. Jana Pavla II. ve Vatikánu – 27. dubna 2014 o 2. neděli velikonoční (svátek Božího milosrdenství)

 

Ikona Nejsvětější Trojice Andreje Rubleva

19. 6. 2011

Uvnitř článku najdete teologický výklad k nejslavnější a nejznámější ikoně Nejsvětější Trojice

 

Moderní víra

15. 1. 2011

Drazí bratři a sestry,

toto opravdu stojí za přečtení! Není to modlitba, avšak je to velmi varovná báseň o tzv. „moderní víře“ z pera pravověrného katolíka a oddaného monarchisty Davida Hibsche. Bohu díky, takovým „knězem“ a „katolíkem“ nejsem a nikdy nebudu! A doufám, že moje duchovní „ovečky“ nehodlají s modernisty budovat „novou babylónskou věž“. Ostatně, posuďte sami...

 
Celý příspěvek | Rubrika: Duchovní slovo | Komentářů: 0