Jdi na obsah Jdi na menu

 

 

Česnek - významný bojovník proti volným radikálům

Volné radikály mají na svědomí celou řadu chorob od arteriosklerózy až po cukrovku. Způsobují předčasné stárnutí a podílejí se na zhoubném bujení. Bojovníkem proti nim a likvidátorem volných radikálů jsou antioxidanty, jež pomáhají imunitnímu systému. Antioxidantní působení mají například vitaminy A, B, C E, selen a různé sloučeniny síry, jak už jsme naznačili v předchozím článku.

 

Česnek a rakovina

Kromě likvidování volných radikálů česnek brání vzniku nebo značně brzdí rozvoji už vzniklých zhoubných nádorů i dalšími cestami. Česnek posiluje imunitu a zdá se, že i díky allicinu i přímo usmrcuje rakovinné buňky. U pravidelných konzumentů česneku je mnohem menší výskyt rakoviny žaludku, plic, střev, ženských orgánů, prostaty a krku.

 

Ochránce srdce a cév

Konzumace česneku je jedinečný preventivní prostředek proti infarktu, mozkové mrtvici, vysokému tlaku, trombóze a zánětu žil. Příznivě působí na složení a vlastnosti krve, v neposlední řadě snižuje její srážlivost. Správný průtok krve ovlivňuje i tím, že zlepšuje kvalitu cév a celého krevního řečiště. Rozšíření cév potom umožňuje lepší prokrvení celého organismu a napomáhá snížení krevního tlaku.

 

Účinný při cukrovce

Vlivem požívání česneku dochází ve zvýšené míře k vylučování přebytků cukru z krve. V některých případech tak dojde i k výraznému snížení nutnosti dodávat tělu inzulín například tabletami.

 

Česnek jako přírodní antibiotikum

Česnek usmrcuje škodlivé bakterie, plísně, kvasinky, ale tak viry a parazity. Jako fytoncid, rostlinná látka hubící mikroorganismy, konkrétně antibiotikum, pomáhá česnek při celé řadě zánětlivých a infekčních onemocnění a má vynikající dezinfekční a detoxikační účinky. Oproti klasickým antibiotikům po opakovaném užívání tohoto fytoncidu vůči němu nevzniká odolnost, což bývá někdy důvod, proč nám už některá antibiotika z lékárny nezabírají. Nemá vedlejší účinky a kromě bakterií česnek hubí i viry, což většina antibiotik nedokáže.

 

Drtič močových kamenů

Ledvinám a močovým cestám je česnek prospěšný několika způsoby. Zvětšuje tvorbu moči, takže jsou močové cesty mechanicky proplachovány a zbavovány toxických látek, a zároveň snižuje  hladinu kyseliny močové, čímž příznivě působí i proti tvorbě močových kamenů a ty vzniklé pomáhá tělu vyplavit. S podáváním ideálně tepelně nezpracovaného česneku je nutný i zvýšený příjem tekutin.

 

Zlepšuje paměť a náladu

Zkušenost s tím, že po česneku míváme i lepší náladu má reálné zdůvodnění ve zvýšení hladiny serotoninu, které česnek způsobuje. Dalšími vhodnými zdroji serotoninu jsou všeobecně mléčné výrobky, maso, listová zelenina a celozrnné pečivo. Česnek je dobrou prevencí i proti stařecké skleróze, která nemusí nutně postihovat pouze staré lidi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jako zdroj informací byly použity knihy Síla česneku (autorka Anna Šafránková) a Česnek (z překladu Nakladatelství Sun).