Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 7. 2016

Co na to píšete?

Během nedávného výletu tří bab za ničím konkrétním, jedna z mých společnic vyslovila zajímavou myšlenku. Prý jí lezou na nervy zbytečné otázky v médiích. Příklad: "Co říkáte na to, že je Karel Gott nemocný?" Popř. "Co byste mu vzkázali?" V horším případě "Co říkáte tomu, že tu maniak zabil pět lidí?" Moje známá se rozčilovala "No co by na to asi měli říkat?!". Asi má svým způsobem pravdu. Co by na to asi měli říkat? Těžko někdo do televize řekne "Je mi to u řiti." Nebo "Ten masakr mi udělal velkou radost." Jde totiž o otázky, na než jsou odpovědi jasné, případně zbytečné. A přesto lidé na tyto otázky odpovídají a jsou dokonce rádi, že jsou dotázáni. 

A media dnes už nejen žádají komentář na kameru, ale z účelem sdělení více názorů veřejného mínění dokonce čtou příspěvky na sociálních sítích. To zase irituje mě. To nemají co zajímavého hlásit, že čtou komentáře z internetu? Ty si přeci může přečíst každý, kdo chce. Dnes je prostor pro komentáře téměř pod vším včetně reklamy na pleny. A lidé tento prostor překvapivě využívají a píší a píší. V drtivé většině případ kritické poznámky typu "jaký idiot napsal tento článek?" nebo "já si myslím, že..." Tady už o kritické, nelichotivé ba i hloupé a netolerantní komentáře není nouze. 

Samozřejmě si každý něco myslí, a má právo si myslet co chce. I ti co si nejsou jistí, co si myslí, si něco myslí. Poslední dobou se však začíná lidem nějak plést to co si myslí, s tím co je subjektivní a objektivní pravda. Pokud se do toho vtáhnou emoce, je šance na duchaplné komentáře bez šance. Uniká mi tedy smysl těchto internetových diskuzí. Není účelem se shodnout, není účelem něčím novým přispět (to se povede jen málokomu), a ani není účelem všechny komentáře analyzovat. Výsledek je seznam komentářů na téma "já si myslím..." případně "já nesouhlasím s..." Zřejmě jde o potřebu aspoň někde někomu něco říct. Mít svoje slovo, i když napsaný text nebude zrovna inspirovat davy. Takový důvod se dá určitě pochopit. Špatné však je, že lidé hlavně píší, kritizují, stěžují si... a málo čtou. Málo se zamýšlí nad napsanými komentáři. Málo se snaží přijmout tyto jiné myšlenky nebo je aspoň zvážit. Nevžívají se do pisatelů, kteří mohli mít  v momentě kdy to psali špatný den, nebo prostě jen o daném tématu nic neví a přesto se rozhodli ho komentovat stylem "děcka, to se má takhle". A protože jsou to volné diskuze, každý si zkrátka napíše to svoje a tečka. 

Myslím, že zeptat se jich naživo, asi by nebyli lidé tak sdílní, a možná by ani nechtěli na "to" něco říct. Možná by víc uvážili, jestli ten jejich náhled na věc je správný, nebo aspoň publikovatelný, neboť určit co je správné mnohdy nelze.  A musí vůbec každý na něco něco říct? Jistě že ne! Stačí to někam napsat. Paradoxně do vzduchu vyřčená věta se zapomene lépe, než se odstraní komentář z internetu. To by si pisatelé a komentátoři měli uvědomit. 

Co na to říkáte?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář