Jdi na obsah Jdi na menu
 


Já, osadní vlajka! ;-)

2. 6. 2017

 

p1040080.jpg

 Jsem vlajkou Amarilla...

Jsem zrozená v kolektivní mysli dávných osadníků...

Jsem předmětem vášnivých debat i tichého bádání jejich následovníků...

Jsem výjimečná, protože s ostatními vlajkami mám společný jen vítr...

Jsem jasným důkazem teorií o Duši věcí...

Jsem záhadou...JSEM

 

                                               *     *     *

              Plamenec (někdy psán plaménec) je druh služební vlajky na válečných lodích, který se vztyčuje až na vrcholu hlavního stěžně lodi, jíž velí důstojník. Má tvar velmi dlouhé, úzké, trojúhelníkové vlajky podobné stuze zužující se do špičky. Na starých plachetnicích se používaly plamence tak dlouhé, že sahaly od vrcholu stěžně až do vody.

 220px-jeanne-photo26.jpg              Někdy se jím říkalo biče. Plamence se nazývaly velitelské (flotilní) vztyčované na lodi na níž je důstojník velící celé skupině lodí flotile a plamenec velitele lodi je-li jím důstojník. Plamence s odstřiženou špičkou se používají jako plamence návěstní či plamence kódu a plamence číselné.

                   Jiný druh plamence je trojúhelníková vlajka s poměrem výšky k základně podstatně menším. Slouží jednak ve vlajkové abecedě jako pomocný neb opakovací plamenec, jednak jako hodnostní vlajka.

                             

                                                *     *     *

 

                   Na pár okamžiků jsem opustil stojaté vody osadní historie a snažím se rozlousknout jiný oříšek - původ a tvar osadní vlajky!

                           Hmmm...Google mě opět zavedl do slepé uličky (a k plaménci :-D).  Zdá se, že tudy cesta nepovede...pokusím se o oblíbenou Béďovu metodu  a zadávám "proč jsou vlajky trojúhelníkové? (CZ)". :-p)))

                                   Tentokrát však zrnko padlo na úrodnou půdu a já pronikám na stránky InterFlagu, kde dostávám tip na předsedu výboru "Vexilologické společnosti" pana Fojtíka! Okamžitě využiji získanou adresu a po necelém týdnu dostávám obšírnou odpověď! ;-)

                                        

_vexi.jpg

 

                                               

Vážení kolegové,

         musím říct, že tentokrát jsem v koncích. Vlajky osad nejsou mojí specializací, i když jsem se s nimi v minulosti setkal.

         V období první republiky platila zásada, že všechny vlajky spolků, sportovních klubů, ale i obchodních společností apod. schvalovaly státní úřady – tuším, že to býval Zemský úřad. Naprostá většina spolkových vlajek byla obdélníková. Nemohu vyloučit, že trojúhelníkové korouhvičky (tak bychom mohli typologicky nazvat tu trojúhelníkovou z fotografií vznikla jako snaha odlišit se od klasických vlajek.

        Inspirace možná byla u podobných dárkových (upomínkových) vlaječek sportovních, především fotbalových klubů. Trojúhelníkovou vlaječku můžete snadno zavěsit kamkoliv na hřebík.

 

p1030440.jpg           Pokud by šlo o klasickou vlajku, tak ta se vyvěšuje obvykle na stožár pomocí lanka. Trojúhelníkovou vlajku – navíc s textem takhle vyvěsit nemůžeme. Obvykle bývají na trampských vlaječkách nápisy, zpravidla jméno té které osady. Texty ale na klasické vlajky nepatří. To by bylo na delší povídání. Takže možná se tímto způsobem celý problém obcházel. Trojúhelníkovou vlaječku osady nemůžu vyvěsit na stožár. Pokud bych vyvěsil vlajku Amarilla opravdu jako vlajku, nikoli svisle jako korouhev, tak by se jméno dostalo do vodorovné polohy a bylo by nečitelným, o rubové straně ani nemluvě.

 

                p1030538.jpg         Také by nebylo možné vyvěsit na stožáry současně správně (vodorovně) státní vlajku a vedle ní svisle vlajku osady. To by byla chyba. A vyvěsit státní vlajku svisle jako korouhev (i když se to tak dělávalo a dělá dodnes) je po odborné stránce pitomost. Ale užití státní vlajky neznám u trampských osad, jen u skautů (dříve junáků) či pionýrů. Zkrátka a dobře – pro trampské potřeby jsou zřejmě ty trojúhelníkové korouhvičky praktičtější. Pro ně neexistují žádná pravidla. Pokud jste je někdo někdy viděl na stožárech, dejte mi vědět!

                                                    *     *     *

                       Pokud jde o barevnost – opět  ke svému zármutku k tomu nemám žádné informace. Vlajky jsou od toho, aby vyjadřovaly určitá specifika. Tj. základním úkolem každé vlajky je odlišit se od vlajek jiných. To ale nevylučuje možnost, aby například vlajky v určité oblasti byly zároveň něčím podobné. Může jít pravě například o používání stejných barev, avšak v jiném uspořádání či s jiným doplňkem...

 

              Vlajkp1030554.jpgy určitého typu (např. spolků) se mohou odlišit i svým tvarem. Například na Slovensku jsou všechny vlajky měst dvoucípé anebo v případě obcí bez městského statutu trojcípé - na první pohled se tedy okamžitě pozná, o jaký stupeň samosprávy se jedná a nemůže dojít k záměně cizí státní vlajky s nějakou vlajkou obecní. Tohle by asi bylo na delší bádání.

             Zkusím se ještě poptat u kolegů, jeden je již ctihodný osmdesátník, který co by z dětství vodní skaut měl k tématice blízko.

       Druhý kolega se věnuje různým spolkovým a klubovým vlajkám, takže ho oslovím taky (ten se zase aktuálně stěhuje). Téma je to velmi hezké, ale zkrátka – zatím jsme na začátku, takže jsem Vás informačně zatím nepotěšil...;)  (V. Fojtík)

                                                   *     *     *

               Nu, nezbývá, než souhlasit s panem Fojtíkem i se Sokratem..."vím, že nic nevím", ale ještě to nevzdávám a zkusím se obrátit na jinou autoritu - Martina Maršálka, autora OSADNÍCH TOULEK. Bude zasvěcenější? A JE vůbec někdo? :-)

                      Mezitím se u VELEBNÝCH tiskne nová vlajka...

 

 

                                                *     *     *          

 

                oprojektu1.jpg"Já bych to tak Honzo nedramatizoval (píše Martin). U většiny osad vím, že se v průběhu času  vlajka i jednotlivé osady dost měnila. A to grafika i barvy. Nemyslím si, že by v tom byl nějaký větší systém. Prostě stará vlajka dosloužila, nebo se ztratila a lidová tvořivost dala vzniknout nové. Znám řadu osad, kde se několikrát změnily na vlajce barvy, o motivech můžeme jen spekulovat. Nemyslím si ale, že to je něco závadného.

                    Jako příklad za všechny posílám vlajku posázavské osady Skagway u Jílového - a to v celkem třech variantách. Nikdo dnes neví, která byla nejstarší a která nejnovější.

1.jpg2.jpg3.jpg

 

Jinak osadní trampské vlajky se neřídily žádnými pravidly, jen z 90% převládal trojúhelníkový tvar..." (Martin M.)

 

                                              indecision     indecision     indecision

 

         Tak...a jsem zase na začátku! :-D Myslím na to, jak moc by se mi líbila skutečnost, že TO VŠECHNO má nějaký skrytý řád, nějaká pravidla...ale potvrdilo se mi, co jsem jen tušil - nic takového prostě neexistuje! :-D

 

         Možná by mne příběh o vzniku názvu osady i tvaru a barev vlajky nemile překvapil svou banálností...a tak je snad i dobře, že nám zůstane skrytý...:-)

 

                                              wink     wink     wink

 

 

               Tak jako tak, pátrání po původu názvu osady i vlajky nekončí (vždyť i Tleskačův vynález stále ještě čeká na své objevení :-D)....možná nás někdo překvapí a podělí se v "KOMENTÁŘÍCH"? ;-)

 

                     A nová vlajka Amarilla? Tu jsme v březnu 2017 na Smrčíně pokřtili "bublinami" a Juráškovou Osadní písní!

 

                                           yes     yes     yes

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář