Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petra Černocká: Hodina mezi zpěvačkou a zahradnicí

20. 6. 2006
Prohlašuje o sobě, že je městský člověk, ale v létě dává přednost přírodě. Nejraději pak kropí zahradu a přemýšlí přitom o věcech mezi nebem a zemí. Chcete-li získat klid v duši, doporučuje to i vám.

Ale raději se Petry Černocké zeptejme rovnou...

 

Kdy si poprvé uvědomíte, že je léto konečně tady?

Tak třeba, když definitivně odnesu na půdu teplé boty a chodím v teniskách. Taky už mám osázené všechny truhlíky kytkama i na chalupě. A začínám trochu hladovět, protože chci zhubnout do letních hadříků, ve kterých se nějaká ta kila navíc, bohužel, dovedou prosadit.

 

Máte nějaký letní rituál?

Miluju, když se usadím před kavárnou na náměstí v České Kamenici nedaleko od mojí chalupy, a pozoruji život kolem. Jezdíme tam na kole, a protože je to dvacet kilometrů tam a zpátky, mám hřejivý pocit, že dělám něco pro svou kondici. Popravdě, cesta tam je z kopce, takže chlubit se mohu jen těmi zvládnutými deseti kilometry cestou domů.

 

Prahu v létě úplně vypouštíte?

 

V létě jsem převážně na chalupě, ale někdy jedeme na vystoupení přes Prahu, tak se tam pod nějakou záminkou pár dní zdržím. Letní Praha je nádherná, když se projdu po Starém Městě, v podvečer, jen v tričku, tak mi nevadí ani ty hordy cizinců.

 

Bydlíte v domečku se zelení kolem... Zahradničíte?

 

Já mám tak malou zahrádku, že o zahradničení se dá mluvit snad jen na jaře, kdy pohrabu trávník, vysázím pár kytek, co se má posypu cereritem, a tím končím. Během léta už jen sem tam vytrhnu nějaký plevel a zalévám. Kropit zahradu je ale moje nejoblíbenější činnost, neznám nic jiného, co by mě víc uklidňovalo.

 

Vyloženým "nervákům" bych to předepsala jako terapii. Kropíte pěkně systematicky, kousek po kousku, stmívá se, ptáci cvrlikají, člověk se zpomalí a má prostor přemýšlet o věcech mezi nebem a zemí. Mám ráda tuhle hodinu mezi psem a vlkem, je v ní něco duchovního. Kdybych nebyla zpěvačka, chtěla bych být zahradnicí.

 

Uvidíme vás v létě v televizi?

 

Pořadů, kde si zpěváčci mohou zazpívat, je teď málo. Před dvěma lety byla televize samá estráda, tak teď je éra seriálů a reality show. Jestli se na obrazovce objevím, tak asi spíš v nějaké repríze. V červenci se chci ale hlavně soustředit na CD, které točím v Brně s kapelou Vlasty Redla. Moc se na to těším, protože jsou to skvělí muzikanti. Napsala jsem si písničky, které jejich stylu sedí, takže by to mělo vyjít, protože v tom nebude žádná kalkulace nebo módní diktát.

 

Co si nenecháte v televizi ujít jako divák?

 

Vždycky poctivě sleduji Columba, a tak jsem tedy ráda, že ho právě teď v létě vysílají denně na Nově. To je paráda! Jako skoro všichni se koukám na "Krause", a taky si vyhledávám zajímavé dokumenty na dvojce. Sportu a politiky je teď na mě trochu moc.

 

Tedy abych byla přesná, politiků je na mě moc, politika sama mě zajímá, ale sleduji jen debaty politologů a lidí, kteří nejsou přímí aktéři partajních hrátek. S jejich názory se člověk nemá příležitost setkat příliš často, protože chytrým lidem ubírají prostor žvaniví slimejšové.

 

A mimochodem, i když to ještě před pár dny vypadalo, nesouhlasím s tím, že nejdůležitější lidskou činností je fotbal. Udělalo by mi radost, kdyby se mužský svět, alespoň někdy, se stejnou vehemencí bavil o tom, co dýcháme, jak vypadají naše lesy, půda, a vůbec planeta, na které žijeme.

 

Jakou chystáte dovolenou?

 

Už jsem vytáhla manžela na Djerbu. Rozbolel mě tam zub, vyhlídku jsme měli na staveniště, ztloustla jsem o dvě kila a po příjezdu jsem dostala virózu. No, vždycky to nevyjde.

 

Dá se ještě přesvědčit dcera, aby s vámi strávila pár dnů volna?

 

Moje Bára teď žije muzikou, kterou dělá s dalšími třemi zpěvačkami ve vokální skupině Yellow sisters, a v létě zase vyrážejí zpívat do Španělska. Zdá se, že už pár let necítí potřebu být s maminkou až tak fyzicky, ale je ráda, když mě jaksi stále "cítí v zádech". Stačí jí, když mě má na telefonu a občas se mrkne, jak vypadám a co mám doma v lednici. Myslím, že je to tak v jejím věku v pořádku.

 

Pořídila jste si na teplé dny něco nového do šatníku?

 

Letos to byla bílá tunika v rustikálním stylu, která dobře schovává ty dvě kila, která mám navíc. Je dobře, že už móda skoncovala s nekompromisním diktátem krátkých triček. Džínový stereotyp mi ale stále vyhovuje, takže jsem pořídila džíny s výšivkami a korálky, které sice nejsou zrovna decentní a vkusné, ale teď se to vyloženě smí. Dcera je ještě neviděla, nejspíš mi zase řekne: Mami, zase sis pořídila další model "Ó mládí, kam prcháš!"

 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká v mé grafice

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář