Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petra Černocká: Ovocné knedlíky miluju, proto je nevařím

21. 8. 2012

Pověstnou třešničkou na dortu, tedy přesněji v programu posledního ročníku miroslavského meruňkobraní, byl koncert Petry Černocké a jejího manžela. Zazpívala své nejznámější hity a pobavila mnoho svých fanoušků.

Nám také prozradila jaká je kuchařka.

Jak se vám líbí na Znojemsku a na jižní Moravě vůbec?
Morava má tu nejlepší pověst, nejen kvůli těm vinicím, ale hlavně kvůli těm dobrosrdečným lidem. My Pražáci máme možná radši tu jižní než tu severní, Petra Černockájá tedy to tak aspoň mám.

Pokud máte pohodu, a jste třeba u dobré večeře, bývá její součástí i víno? Jaké máte ráda?
Naše rodina je od Vsetína, a tam nikdy vínečko nechybělo. Ale já jsem ten "vobyčejnej" Pražák! Já si vůbec nedám to dobrý vínečko, protože já to vlastně dost dobře nerozpoznám. Teď se dotknu vinařů tady na Moravě. Já totiž spíš možná intuitivně poznám, když je opravdu moc dobrý víno třeba z Itálie. Lahodná a sladká jsou i ta španělská a australská. Povětšinou bývají drahá, a nemívám je tak často. Ta moravská jsou jiná a jsou pro mě tak trochu záhadná.

Možná je to proto, že moravská vína přímo od vinaře mají svůj příběh. Vinař vám poví kde vyrostla a dozrála, jak se dělala. Byla jste někdy na takové řízené degustaci?
Víte, já bych jim na to zas až tak neskákala. Dobře se to poslouchá, ale já už na příběhy nevěřím. Faktem je, že v Mutěnicích, odkud pochází můj manžel, už jsem ve sklepě poseděla a tam mi opravdu dávali dobrá vínka. Musím říct, že mám radši bílá než červená.

Pojďme do kuchyně. Máte ráda sladké, třeba ovocné knedlíky nebo buchty?
Já to přímo miluju, a proto jsem se to nenaučila vařit. Ráda si dám buchty, knedlíky všeho druhu. Tam, kde máme chalupu, to moje sousedky vědí, a tak mám tyto dobroty přímo od nich. Letos už jsem si pochutnala na jahodových knedlících a moc dobré byly i ty miroslavské. Snědla jsem jich sedm na posezení! A proč jsem se to raději nenaučila? Ten plech, co bych si upekla, bych snědla na posezení.

A pokud už u té plotny stojíte, co nejraději vaříte?
Mám paletu asi osmi jídel, a já se nestačím divit, že než je vyčerpám, tak můj muž už si říká o to první. On je tak skromný, on si vůbec nevymýšlí. Ráda vařím hlívu ústřičnou jako guláš, pak ráda vařím různé polévky, například kuřecí vývar s nudlemi a boršč, milujeme zapečené brambory se zeleninou. Malinko se vyhýbáme masu, ale občas si ho také dáme.

Máme prázdniny. Jak vy je nejraději trávíte?
My zpěváci toho máme v létě méně než v jiných měsících. Protože obvykle, když se něco děje, tak to bývá o víkendech. Takže sem tam i já mám nějaký ten koncert a zbytek času trávím na chalupě v severních Čechách.

Když přijedete lidem zazpívat, které písně po vás nejčastěji posluchači chtějí? Je to vaše proslavená Saxána?
Poslední novinka, která se celkem chytla, je píseň krásná a hloupá a nebo svatební. Pokud ji lidi slyší v rádiu, tak ji chtějí i na koncertech. Jinak ten repertoár je stále stejný, šedý, otravný - začíná to Saxánou, pak si rozvzpomenou na Náklaďák, Koukej, píseň si broukej, jo a ještě Pouštím po vodě proutí a Ovečka. Pak už si bohužel mnozí na mé písně nevzpomínají, i když na konci, když se jich po směsi písní zeptám, jestli je někdy slyšeli, tak obvykle odpoví, že ano.

Petra Černocká - ze života
Vystudovala operní zpěv a hru na klavír na pražské konzervatoři,ale pak se objevila ve skupině Pastýři,odkud pochází její první nejznámější písnička Ovečka. Byla i v Semaforu a pár let nato hrála hlavní roli v kouzelnickém filmu Dívka na koštěti a zpívala titulní píseň o Saxaně.Dlouhá léta zpívala se skupinou Kardinálové Zdeňka Merty.Po rozpadu skupiny se nějaký čas objevovala na koncertech po boku zpěváka Jířího Štědroně se skupinou Golf.V této skupině se také seznámila se svým nynějším manželem kytaristou Jiřím Pracným a v současnosti spolu vystupují po celé republice,ale i na Slovensku,kde je Petra velmi žádanou zpěvačkou.Je vášnivou milovnicí a sponzorkou opuštěných zvířat a zvířat chovaných v zoo.

 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář