Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petra Černocká - V Gongu jsem potkala svou lásku

1. 8. 2008

Zpěvačka a herečka Petra Černocká zpívala dětem při Dětském dni v Podviní




Zpěvačka Petra Černocká často míří do Prahy 9 pracovně. Ne jinak tomu bylo i koncem května, kdy zpívala dětem v Parku Podviní. Také se nám ovšem přiznala, že koncert v Gongu před dvaceti lety změnil její život.

Petro, zpívala jste při Dětském dnu v Praze 9, jehož součástí byla akce Zdravý občan – zdravý region. Co děláte pro své zdraví, cvičíte?


Čtyři roky jsem chodila do posilovny, ale nějak se mi tam přestalo líbit. Je to přece jen nepřirozené prostředí, i když fajn kamarádi, které jsem tam pravidelně vídala, mi trochu chybí. Teď jsem zavrhla auto a chodím všude pěšky. Denně ujdu pár kilometrů ostrou chůzí a utěšuji se, že to snad stačí. V létě, na chalupě, ještě jezdím na kole a k tomu je třeba připočítat nějaké kilometry, které ujdu po lese. Jsem totiž zdatná houbařka.

Takže jste houbová! A za houbami „sportujete“ nebo je také zpracováváte v kuchyni?


Houby – to je radost. Ráda je sbírám i jím. Nechápu obyvatele zemí, kde rostou, když je nesbírají. Když už jich je v lese dost, takže se jen děsíte, kolik jich nakonec budete muset čistit, dokonce se mi o nich i zdá. Zavřu oči a už vidím lesní mechový plácek posetý krásnými hnědými hlavičkami hříbků. Houby suším, nakládám na kyselo a vítám každý nový, zajímavý recept.

Jak si hlídáte štíhlou linii?


Se střídavými úspěchy. Každý den ráno se zvážím a jak se objeví víc než šedesát dva kilogramy, dám si lehce dietní den. Libové maso, saláty, žádné přílohy. Trochu mi to kazí zmrzlina, kterou miluju. Hodně odborníků sice tvrdí, že se nemá každý den člověk stresovat pohledem na váhu, ale já bych byla víc ve stresu, kdybych se na ní podívala za měsíc a bylo by tam o pět kilo víc.

Už víte, kde strávíte letošní dovolenou? Bude to dovolená pod palmami?


Já bych byla pro palmy všema deseti, ale jak tak letos pozoruji svého muže, byl by spíš pro chalupu. Má tam totiž novinku - skleník! Zeleninu jezdí jednou týdně zalévat a když je sucho, telefonuje tamní sousedce, aby ji – proboha – nenechala zajít. Dřív než na podzim asi k moři nepojedeme.

Jak si představujete ideální dovolenou?


Jednoduše, na lehátku na pláži a s knihou. Na výlety po památkách mě ve vedru moc neužije. Brala bych i bazén v pěkném letovisku, ale tam většinou řádí šílený animátor.

Jak se vám scénář ideální dovolené daří naplňovat?


Celkem ano. Vlastně to ani nezáleží na faktických podmínkách. Už jsme bydleli ve Španělsku na staveništi, v Thajsku v chatrči bez klimatizace nebo na Malorce první noc nikde, protože pro nás pokoj nevybyl. Záleží na postoji, který k situaci zaujmete. Já si dovolenou nenechám počátečními obtížemi zkazit. Jsou ale turisté, kteří si celý pobyt pobrblají a prostěžují, což nechápu.

Z dovolené si většinou pamatujeme nejkrásnější a pak ty nejotřesnější zážitky, které však postupem času ztrácí svou hrůznou patinu a získávají nádech ohromného dobrodružství. Máte ve svém cestovatelském deníčku podobné zážitky?


Nejkrásnější byla dovolená na Kosametu v Thajsku. Je to mrňavý ostrůvek, kam jsme jeli soukromě, takže nechyběla ani trocha dobrodružství. Dovezli nás tam loďkou, která vypadala, že už hodně přesluhuje a výsadek byl rovnou po kolena do vody. Úžasné tam byly večery bez diskoték, v absolutním tichu a hvězdičkami nad hlavou. Průšvihem zaváněla již zmíněná Malorca. Když přiletíte v noci a v žádném hotelu se k vám neznají, průvodce už cestou vystoupil z autobusu, co si máte povídat s Malorčanem v recepci? K ránu nás dali do suterénu, kde už bylo plno – švábů. Naštěstí ty lidi nežerou. Druhý den jsme se už chytili a počasí bylo celý týden výstavní. Od té doby to však „na poslední chvíli“ nezkouším.

A jaký máte pracovní program na prázdniny?


O prázdninách občas hrajeme na letních scénách, někdy jen s Jiřím, ale máme i pár vystoupení s druhým kytaristou Karlem Macálkou v triu. To mě moc baví, protože ve třech zpíváme v pěkném trojhlasu, který nám, myslím, výborně ladí. Hrajeme většinou moje písničky, které mi vycházejí ve stylu folk a country.

Proslavila vás role Saxany a dnes se už mluví o dalším filmu o této sympatické čarodějnici…


Ten film je už s herci natočený, teď se pracuje na druhé, animační části příběhu. Tentokrát už ale hraji maminku malé Saxanky, která se více méně náhodou ocitne v říši kouzel, odkud jsem kdysi já přišla do světa lidí. Také jsem napsala text k písničce k filmu. Snad se bude líbit.

Jaký máte vztah k Praze 9?


Především jsem se tady poprvé v životě setkala se svým současným manželem Jirkou. Stála jsem na jevišti Gongu a on seděl coby voják v sále. Někteří jeho kamarádi ve zbrani ho sice lákali, ať s nimi jde raději na pivo, ale on už tehdy argumentoval tím, že se mu líbím a že se na mě koukne. Uteklo asi dvacet let a teď se na mě kouká denně.


 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář