Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petra Černocká - Saxaniny experimenty

13. 7. 2009

Saxaniny experimenty

 

Petra Černocká (59) je česká herečka a zpěvačka. Její hereckou kariéru nesmazatelně ovlivnila kouzelnice Saxana. Kouzli ale umí i s jídlem.

Na konzervatoři vystudovala operní zpěv a hru na klavír. Hrála v divadle Semafor a vedle Dívky na koštěti i v několika dalších filmech. Řadu let zpívala se skupinou Kardinálové Zdeňka Merty.

Černocká vypadá stále skvěle, udržuje si štíhlou postavu i přesto, že nedrží žádné diety. Miluje zeleninu a ovoce, které přidává do každého jídla. A samozřejmě, jako správná „čarodějnice“ umí kouzlit s bylinkami, které dodávají jejím pokrmům neopakovatelnou chuť.

Lečo z lilků

1 cibule, 1 lilek, 1 lžíce másla, 2 papriky, pepř, 2 rajčata, 2 lžičky soli, 1 vejce

Lilek nakrájíme na kostky a osolíme. Na oleji dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na proužky pokrájenou papriku a lilek. Osolíme a dusíme do měkka. Poté přidáme rajčata nakrájená na kostky, trochu opepříme a necháme ještě podusit. Nakonec přidáme 1 vejce a promícháme.

Petra Černocká vaří zdravá jídla a možné právě v tom je tajemství jejího stále mladistvého vzhledu.

Kroupová polévka

2 lžíce uvařených krupek, 1 mrkev, kousek petržele, kousek celeru, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, máslo, petrželka, pažitka, libeček

Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenoučké nudličky, osmahneme je na másle, přidáme utřený česnek, zamícháme a hned zalijeme vařící vodou. Přidáme uvařené krupky a krátce povaříme. Osolíme, opepříme, přidáme ještě malý kousek másla a hodně sekaných bylinek..

Když přijdou na návštěvu přátelé, určitě se nadchnou pro bylinkový moučník, které jim zpěvačka naservíruje.

Bylinkový moučník

550 g mouky, 1 droždí, 1 lžička cukru, 200 g vařených oloupaných brambor, 100 g zakysané smetany, 6 lžic olivového oleje, 2 lžičky soli, 4 lžičky provensálského koření, 1 žloutek, 2 lžíce smetany, po 1 lžíci máku a sezamu, 50 g strouhaného sýra, 50 g dýňových semínek.

Mouku prosijeme do mísy, vytvoříme důlek a nadrobíme do něj droždí. Smícháme ho s cukrem, vodou a necháme vzejít kvásek. Brambory, zakysanou smetanu a olivový olej rozmixujeme a se solí a provensálským kořením zapracujeme do těsta. Vše dobře prohněteme. Přikryté necháme 15 minut kynout. Těsto rozdělíme na 16 dílů. Každý díl rozválíme na dva válečky, které spleteme do věnečku, přeneseme na vymazaný plech a necháme 15 min. kynout. Žloutek rozšleháme se smetanou a potřeme věnečky. Vždy 4 věnečky posypeme mákem, sezamem nebo sýrem. Pečeme dozlatova.

Také ovoce využívá Saxana trochu jinak, než je běžně zvykem. Chuť je však dokonalá.

Meruňkové kuře

700 ml bílého vína, meruňkový kompot, olej, kečup, indické koření Garam masala

Kuře rozporcujeme a osmahneme na oleji v hrnci. Podlijeme skoro celou sedmičkou bílého vína a dusíme do měkka. Maso vyjmeme, dáme stranou. Do hrnce přidáme tři lžíce kečupu, vyklopíme konzervu meruňkového kompotu i se šťávou, přidáme indické koření Garam masala a vytvoříme hustý sos. Kuře dáme zpět a prohřejeme. Podáváme s jasmínovou rýží.

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost